Güncelleme Tarihi:
BALIKESİR'de semt pazarlarında meyve sebze satan Halil Yüce (44), son yıllarda, diyetisyen ve doktor tavsiyesiyle enginara rağbet artınca, bu sebzenin üreticisi oldu.
Balıkesir'in kırsal mahallesi Ovaköy'de yaşayan evli ve 2 çocuk babası, 20 yıllık pazarcı Halil Yüce, son yıllarda müşterilerin sık sık enginar sorması üzerine, sattığı ürün çeşitlerine enginarı da ekledi. Kendi arazisinde enginar yetiştirmeye karar veren Halil Yüce, uzun araştırmalar yaparak ziraatçilerin önerisi üzerine tarlasına, 3 karık sakız cinsi enginar ekti. İlk yıllarda verim alamayınca, enginarın başka türlerine yönelen ve sonunda aradığını, İzmir'in Dikili İlçesi'nde bulan Yüce, Sakız cinsi ile Bayrampaşa denilen bir türün karışımı olan enginarı ilk yıl 10 karık ekti. Beklediği rekolteyi elde edince 5 dekarlık arazisinin tamamını enginarla dolduran Halil Yüce, "Enginar alıp satıyordum. Dışarıdan aldığımız enginarların zamanı geçiyor, lifleniyordu. Enginarın Balıkesir'de yetişip yetişmeyeceğini araştırmak istedim. İklim şartlarını da göz önüne alarak Balıkesir'de üretilebilecek en iyi enginar çeşidini bulmak için 3 yıl uğraştım. Bana önce Sakız enginarı önerdiler, fakat Balıkesir'in iklimine adapte olmadı. Daha sonra Dikili yöresinde Sakız enginarı ile Bayrampaşa denilen bir enginar çeşidinin ortası bir enginar çeşidini bulup tarlama ektim. Önce 3 karıkta denemesini yaptım, iyi verim elde edince 5 dönümlük arazimin tümüne ektim. Bu yıl üretimimin beşinci yılı" diye konuştu. Pazarcı olduğu için oldukça avantajlı olduğunu kaydeden Yüce, "Enginarın getirisini bildiğim için cesaret edip ekmeye karar verdim. Köyde doğup büyüdüm. Çiftçiliği de biliyordum. Yapacağıma inandım ve sonunda başardım. Üretim yapmak isteyenlere de tavsiye ediyorum. Pazar konusunda hiç sıkıntı çekmezler. En çok tüketilen yer İzmir, nüfusu değerlendirecek olursak İstanbul da büyük bir pazar, Bursa da enginar tüketilen yerlerden biri" dedi.
Balıkesir'de enginarın son yıllarda tanınmaya başladığını söyleyen Halil Yüce, doktorların karaciğeri güçlendirdiğini söylemesi üzerine talebin arttığını ifade etti. Enginar yetiştirmek isteyen üreticilere de önerilerde bulunan Yüce, "Bu bitkiyi bir defa ekiyorsun. Çok yıllık bir bitki olduğu için uzun yıllar ürün alıyorsun. Ancak ticari getirisi yedi yıldır. Yedi yıldan sonra verim düşüyor. Arasını sürmek gerekiyor. Yabani otların yok edilmesi için de ot ilacına gereksinim var. Balıkesir'in ova köylerinde sürekli domates, biber ekilir. Enginara 1 kez fidan parası veriyorsun yedi yıl arkana bakmıyorsun, domates bibere her yıl fidan parası ödemek zorundasın. Domateste dönümünde eline bin lira geçerse, enginarda toptanda bile 2 bin, 2 bin 500 yüz lira geçer. İşçiliği diğer ürünlerden kolay. Doktorların söylediğine göre enginar karaciğeri temizliyor, yağlanmasını önlüyor. Şeker hastalığı için de çok faydalı olduğunu belirtiyorlar" dedi.
Enginar ektiği 5 dekarlık araziyi önümüzdeki yıl arttırmak istediğini söyleyen Yüce, Balıkesir'de kış aylarında hava sıcaklığının bazen eski 15 dereceye düşmesine rağmen 5 yıldır enginar ürettiğine dikkat çekerek, insanlar için sağlık deposu olan enginarı Balıkesir'de yaygınlaştırmak için elinden geleni yapacağını söyledi.
Hilmi DUYAR/BALIKESİR, (DHA)
FOTOĞRAF