Güncelleme Tarihi:
Fatih Emrah ERDOĞAN/EDREMİT(Balıkesir), (DHA)- BALIKESİR'in Edremit İlçesinde solucan gübresi üreten Zeki Kırdar, çiftçilerin kimyasal gübre kullanmak yerine doğal yollarla üretimi artırmak için solucan gübresini tercih edebileceklerini söyledi.
Edremit'te tente imalatı yaptığı işletmesi bulunan 41 yaşındaki Zeki Kırdar, haberlerde gördüğü ve internette araştırmalarını yaptığı solucan gübresi üretimine 3 ay önce 120 bin solucan ile başladı. Uygun yeri bulunan herkesin bu işi yapabileceğini anlatan Kırdar, 2 yıl boyunca gelir beklemediğini, sadece solucan miktarını arttırmaya çalıştığını belirtti. Solucanların yılda 16 kat arttığını vurgulayan Kırdar, "Elimdeki solucan miktarını arttırmak istiyorum. 1 yılın sonunda 1 milyon 900 bin civarında solucan beklentim var. Bunlardan da aylık ortalama 1-1.5 ton gübre almayı hedefliyorum" dedi.
Türkiye'nin gübre ithal ettiğini, bunların da ağırlıklı olarak kimyasal gübre olduğunu söyleyen Kırdar, "Kendileri doğal gübre kullanıyorlar. Bize kimyasal gübre satarak toprağımıza zarar veriyor ve ülkemizdeki tarımı bitiriyorlar" diye konuştu.
Solucan gübresi üretimindeki artışın tarımsal verimi de arttıracağını kaydeden Kırdar, bu yatırımı düşünenlerin 100 bin solucan için yaklaşık 10 bin TL gibi bir rakam ile yola çıkabileceğini dile getirdi. İsteyenlerin daha az miktarla da üretime başlayabileceğini kaydeden Kırdar, şöyle dedi:
"Bakım maliyeti yok denecek kadar az. Şu an Edremit'te solucan gübresi üreten 20 kişi var. 'Ne kadar çok solucan alırsam, o kadar kazanırım' diye düşünülmemesi lazım. Buradaki tek şart sabır. Solucan gübresi toprakta verimi arttırıyor. Deneme amaçlı önce kendi arazimde denedim. Ürünler doğal yolla daha verimli ve hızlı büyürken, toprak kendini yeniliyor. Bu gübreyi ilk defa kullanıyorsanız ilk sene ağaç başına 5 kilo daha sonra ise 3 kilo kullanabilirsiniz."
FOTOĞRAFLI