Güncelleme Tarihi:
BALIKESİR'in Ayvalık İlçesi'nde Uluslararası SlowFood hareketi tarafından 14 -17 Nisan tarihleri arasında düzenlenen Slow Olive'de zeytin ağacı ve meyvesine dair pek çok konu tartışılacak.
Ayvalık'taki Ali Bey (Cunda) Adası Kültür Merkezi'nde bugün (perşembe) Tuncel Kurtiz'in sesinden zeytinin hikayesinin anlatıldığı sunum eşliğinde Slow Olive etkinliği düzenlendi. Slowfood Ayvalık Delice Birliği Lideri Ali Kürşat açılışta yaptığı konuşmada, zeytinin gölgesinde büyüyen insanlar olarak bu ürün için mücadele verdiklerini söyleyerek "Zeytin deyince aklımıza gelen konular sağlık yada barış. Ama zeytinlerimize neler olduğunu her zaman konuşamıyoruz. Çalışmaları birlikte yürütmek için bu etkinlikler bir başlangıç. Zeytine gönül vermiş insanları bir arada görmek mutluluk verici" dedi.
Uluslararası Slowfood Hareketi Almanya Başkanı Ursula Hudson, her saniye verimli toprakların kaybedildiğini belirterek önümüzdeki süreçte iyi gıdayı bulamama riskiyle karşı karşıya kalınabileceğini ifade etti. Üretim ve dağıtım konusunda kontroller olması gerektiğini hatırlatan Hudson, "Eski çiftçi bazlı tohum sistemini istersek daha fazla çiftçi, tohum ve gıda çeşitliliği ortaya çıkacaktır. Suyun kalitesini de bu şekilde koruyabiliriz. Köylü bazlı çiftçilik sistemi yukarı çıkar. Çiftçinin kimliğini geri isteyen ve yaşamı iyileştiren sistem toplumları bir araya getirecektir" dedi.
"ZEYTİNYAĞINI PETROL İLE KARIŞTIRMAYIN"
Slowfood Biyoçeşitlilik Vakfı Başkanı Piero Sardo, İtalya'nın zeytinyağı ile ilgili simge bir ülke olduğunu belirterek, "Bugün Türkiye İtalya'nın yarısı kadar üretim yapıyor. Biz peynir ve şaraba önem verdik ama zeytinyağına önem vermedik. Binlerce yıllara dayanan bir zeytin ağacı mirasımız var. Bu asırlık ağaçlarda üretim yapmak komplike ve pahalı bir iş. Zeytin üretim merkezleri terk edildi ve bu şekilde İtalyan zeytinyağı azaldı. İmaj açısından dünyada bir numara ama sadece bir ürün olarak tanımlandığı, bir emtia olarak düşünüldüğü için İtalyan zeytinyağı krize girdi. Zeytinyağı piyasasında küçük üreticiler görmezden gelindi. Bu üretimi büyütmek isteyen ülkeler için bir ders olabilir. Sizin ülkeniz gibi. Yani yağ ile petrolü bir tutmayın. Zeytinyağı kültürel bir üründür" diye konuştu.
Edremit Zeytin Araştırma Enstitüsü Müdürü Murat Çakır ise, Türkiye'yi taradıklarını ve birkaç yıl içinde ülkemizde kaç çeşit zeytin varsa belirleyip envanterini sunacaklarını açıkladı.
Kadri KAYA / AYVALIK (Balıkesir), (DHA)
FOTOĞRAF