IHA
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2016 01:10
BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI AHMET EDİP UĞUR'UN HOLLANDA'NIN ROTTERDAM ŞEHRİNDE GERÇEKLEŞTİRDİĞİ LİMAN PROJESİ İLE İLGİLİ İYİ NİYET ANLAŞMASI OLUMLU KARŞILANDI.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’un Hollanda’nın Rotterdam şehrinde gerçekleştirdiği liman projesi ile ilgili iyi niyet anlaşması olumlu karşılandı.
Balıkesir’in Bandırma ilçesini uçuracak olan liman projesiyle ilgili iyi niyet anlaşması Port of Rotterdam CEO’su Allard Castelein ile Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ve Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza tarafından imzalandı. Üçlü imzanın akabinde Balıkesir’e dönen Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ve Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza Rotterdam temaslarının son derece faydalı geçtiğini ifade ettiler.
Yapılan anlaşmanın Balıkesir’e hayırlı ve uğurlu olmasını dileyen Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, “Rotterdam liman cooRonald Pol ile iyi niyet anlaşması imzaladık. Rotterdam limanın çalışma deneyimlerinden yararlanıp ortak çalışma için anlaşmamızı yaptık, imza altına aldık. Balıkesir’imize ve Bandırma’mıza hayırlı olmasını diliyorum. Bu anlaşma ile hedefimiz Türkiye’nin en modern sanayi bölgesi ve limanını inşa etmek. CEO, Port Of Rotterdam’ın nasıl işletildiğini, kuruluşunu, zorluklarını, yapılması gerekenleri bize söyledi. CEO, ’Şu anda dünyada Port Of Rotterdam’ın işletmesini yaptığı 4 - 5 tane liman var. Bizim için Türkiye de önemli. Türkiye ile bir ortaklığa, işletmeye hazırız’ diyerek bizimle yapılan anlaşmadan mutlu olduklarını ilettiler" dedi.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Rotterdam’da bir sanayi ve liman kompleksi işletme modeli olan Landlord sistemini, çevre ve güvenlik kontrol sistemini incelemeye geldiklerini de belirtti. Rotterdam’daki liman projesinin asrın projesi olarak niteleyen Başkan Uğur, Balıkesir’i bütüncül olarak ele aldıklarını, projeleri önce hayal edip ardından gerçekleştirdiklerini söyledi.
Başkan Uğur açıklamalarının devamında; "Bandırma, jeopolitik ve coğrafi konumu itibari ile kimya ve metal sektörünün ilgi odağı. Burada yapılacak sanayi kümelenmesinin ve liman işletmesinin doğru planlanması, sahillerimizin, toprağımızın ve yaşam alanlarımızın korunması önemli. Port of Rotterdam Hollanda’da ve dünyanın birçok yerinde ’Landlord’ modelini başarıyla uyguluyor. Bu nedenle Port of Rotterdam ile Balıkesir Büyükşehir ve Bandırma Belediyeleri olarak bir iyi niyet sözleşmesi imzaladık. Hayal ediyorsunuz projeyi kimlerle temasa geçmek lazım bunları yapıyorsunuz ve Türkiye’nin vizyonu olacak projeyi Balıkesir Büyükşehir olarak biz aldık. Bütün paydaşları alıp Rotterdam’a getirdik ve üst düzeyde görüşmeler yaptık. Rotterdam limanının yüzde 70’i Belediye’nin, yüzde 30’u özel sektörde. Balıkesir dünyanın, Türdkiye’nin en güzel coğrafyasına sahip. Biz Türkiye’de örnek bir liman olmasını istiyoruz. Bandırma ilçemiz Marmara Denizi’nin kıyısında bir liman olarak, Avrupalıların Golden Ring altın yüzük dediği bir güzergahta, coğrafi konumu ve deniz derinliği olarak önemli bir liman. Biz bu çalışmalara yaklaşık 1 yıldır devam ediyoruz" şeklinde konuştu.
Türkiye’nin örnek bir limana ihtiyacı var olduğunu söyleyen Başkan Uğur, "Devletimiz ve Hükümetimiz de Türkiye’ye örnek bir liman kazandırmak istiyor. İşletmecilik açısından sanayi ile birleşip bütünleşmiş bir liman. Rotterdam limanı ortak kullanıma açık bir liman. Bir tarafında sanayi var, liman üretiyor. Kimya tesisleri, ağır metal tesisleri, konteynır, kuru yük limanı, petrol rafinerilerinin olduğu önemli bir liman. Limanda fok balıkları var, aynı zamanda çevreci bir liman burası. Bandırma limanının yapılması noktasında bir yandan Ulaştırma Bakanlığı, bir tarafta Bilim Teknoloji Bakanlığını ve bizim düşündüğümüz sanayi ile birlikte Çevre Şehircilik Bakanlığı, Yatırım Ajansı, Büyükşehir Belediyesi, Bandırma Belediyesi hepsini ilgilendiriyor. Devlet burada. Bakanlık temsilcileri, Müsteşar Yardımcıları, Genel Müdürler, Büyükşehir Belediyesi ekibimiz, bir tarafta Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza ekibiyle beraber burada. Yatırım yapmayı düşünen sanayicilerimiz de buradalar. Herşey iyi olacak inşallah" dedi.
Bandırma’ya uygulanacak liman projesinin şehir bölge ve ülke ekonomisi için büyük önem arz ettiğini hatırlatan Başkan Uğur, Bandırma ilçesinde önümüzdeki 10 yıl içerisinde toplam 11 milyar Euro’luk yatırımın gerçekleşeceğini bu yatırım ile milyar dolarlık ihracat girdisiyle cari açığın da azalacağı bildirildi.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ile birlikte Rotterdam’a giden ve iyi niyet anlaşmasına imza atan Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, Rotterdam’da böylesine bir sanayi bölgesinin ve limanların nasıl mükemmel yönetildiğini gözlemlemekten memnun olduğunu söyledi.
Başkan Mirza, “Doğaya saygılı, çevreye duyarlı sanayi ve liman yatırımlarının da mümkün olduğunu hep birlikte gözlemledik. Liman ülke ekonomisine dinamo olacak” dedi.
Başkan Uğur ve Başkan Mirza, Bandırma’da hayata geçecek olan liman projesinin ülke ekonomisine dinamo olacağının yanı sıra cari açığa da olumlu katkı sağlayacağını, istihdam getireceğini belirterek temiz ve çevreci sanayi için el birliği ile çalışacaklarını, sivil toplum kuruluşlarından özel sektör temsilcilerine, ilgili kamu kurumlarına kadar bu yatırımın ülkenin menfaatleri ve halkın duyarlıkları çerçevesinde hayata geçmesi için omuz omuza yürüyerek Bandırma’yı sanayi ve lojistik merkezi haline getireceklerini ifade ettiler.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ramazan Yıldırım da bu kadar geniş katılımlı bir Delegasyonu Rotterdam’da görmekten mutlu olduğunu bildirdi. Yıldırım, kamu ve özel sektörün bir masa etrafında ortak bir hedefe odaklanarak katma değerli sanayi konusunda iş birliği yapmasını önemsediğini belirtirken, “Bakanlığımız her adımda bu çalışmanın arkasında olacaktır" diye konuştu.
Devletin alt yapıyı her şeyi ile Balıkesir’e getirdiğini de söyleyen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, "İstanbul-İzmir Otoyolu, Çanakkale Köprüsü, ve diğer yolları ile altyapılar geldikten sonra bize düşen Balıkesir’imizi, Bandırma’mızı iyi planlamak. Büyükşehir’in faydası bu. Balıkesir’e bütüncül bir yaklaşım ile bakıyoruz. Balıkesir’in her noktasını marka il yapmak istiyoruz. Bu kapsamda Bandırma Limanı’nın da bir vizyonu olması lazım. BALO projemiz var, şu anda Balıkesir Lojistik Köyü tamamlandı. Akdeniz’den yükleyeceğiniz bir malı Avrupa’ya ihraç etmeniz en az 15-20 gün alıyor, ya da Mersin’den yüklediğiniz bir mal. İzmir, Ege’den yüklediniz. Oysa, Balıkesir lojistik üssüne gelen bir konteynır Bandırma limanına, Bandırma’dan Tekirdağ vagonuna ve Tekirdağ’dan o konteynır yüklü vagonu alan demiryolu hattı ile Avrupa’nın herhangi bir ülkesine 4 gün içinde ulaştırma imkanı var. En kısa ve en ucuz yol. Türkiye ihracatının yüzde 60’ı Avrupa Birliği ülkelerine yapılıyor. Ege Bölgesi, İç Anadolu, Akdeniz’in bütün ithalat ve ihracatı Balıkesir Bandırma üzerinden olacak. Bandırma Limanı gümrüğü ile tahvil tahliyesi sevkiyatı her şeyi ile Balıkesir’in Lojistik Köyüne gelen bir mal Bandırma Limanına gelmiş olacak ve önem kazanmış olacak” dedi.
ROTTERDAM ANLAŞMASI SES GETİRDİ
Rotterdam’da yapılan iyi niyet anlaşması Türkiye’ye ve Balıkesir’de olumlu şekilde yankılandı. Başbakanlık Yatırım Destek Ajansı Başkan Yardımcısı Ali İhsan Erdem de, bir süredir kurum olarak bu yatırımı Türkiye’ye kazandırmak için çalıştıklarını söyledi.
Türkiye’nin Hollanda Büyükelçisi Sadık Arslan ise yıllardır bu projenin konuşulduğunu, 45 kişilik bu geniş katılımlı delegasyonun bugüne kadar bu konuda atılmış en büyük adım olduğunu belirterek memnuniyetini ifade etti. Büyükelçi Sadık Arslan, yatırımın tüm taraflarının bir arada ve uzlaşı içinde sonuca odaklandığını görmekten mutlu olduğunu söyledi.