Güncelleme Tarihi:
BALIKESİR'in Edremit İlçesi'nin Tahtakuşlar Mahallesi'nde bulunan Alibey Kudar Etnografya Galerisi'nin 3'üncü kuşak temsilcisi Esma Kudar, hocası Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Cemile Arzu Aytekin'in eserlerine ev sahipliği yaptı.
Alibey Kudar tarafından kurulan Türkiye'nin ilk özel etnografya galerisi Alibey Kudar Etnografya Galerisi'nin 3'üncü kuşak temsilcisi Esma Kudar, üniversite yıllarında hocası olan Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemile Arzu Aytekin'in resim sergisine ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 'Mitopoetik Yaratım' adını verdiği farklı tekniklerin birleştiği ve geçmiş çağların motifleri ile çağdaş çizgileri birleştirdiği resim sergisinin açılışında konuşan Prof. Dr. Cemile Arzu Aytekin kendisi için Alibey Kudar Galerisi'nin ayrı bir önemi olduğunu belirterek mastır tezini de galeri ile ilgili yaptığını söyledi.
FARKLI TEKNİKLERLE YAPILAN 25 ESER VAR
Kazdağları eteklerindeki Tahtakuşlar Mahallesi'nde bulunan Alibey Kudar Özel Etnografya Galerisi binasındaki Selim Turan Sanat Galerisi'nde hazırlanan sergide 25 eser yer aldı. ‘Mitopoetik Yaratım' konulu sergideki tüm çalışmalarda, mitolojik zamanlara vurgu yapılırken, farklı teknikler de uygulandı. Atık malzemelerin de kullanıldığı çalışmalar beğeni topladı. Sergideki eserlerde rakamlar ve yazılar ile resimler buluşurken, teknik olarak ise kolajdan, ebruya, keçe çalışmalarından cam işlemeye kadar değişik teknikler aynı eserlerde kullanıldı.
Prof. Dr. Cemile Arzu Aytekin, çalışmalarında içerik ve biçimin bir arada gittiğini söyleyerek "Esma Kudar öğrencimdi ve bu aileyi tanıyordum. Bu mekan, ülkemizdeki ilk özel etnografya müzesidir. Bu nedenlerden dolayı burada sergi açmayı düşündüm. Farklı tarih dönemlerinden seçmeler yapsam da, bu sergide ortak paydada buluşan çalışmalarım yer alıyor. Çok renk kullanmıyorum ve yarı soyut, yarı figüratif çalışıyorum. Benim hep istediğim, eski ile yeniyi bir araya getirip eş zamanlılığı savunmaktır ve çalışmalarımda bu yönde oluyor. Yörük kökenliyim ve tarih bu nedenle hep dikkatimi çekiyor. Amerika ve İngiltere'de öğretim görevliliği yaptım. Amerika'da bir etnografya müzesine gitmiştim ve Türkiye'de de var mı diye merak ederken burasını keşfetmiştim. Burası çok özel bir yer" diye konuştu.
Esma Kudar da, üniversitedeki hocasının Edremit'e gelerek sergi açmasından dolayı heyecanlı ve mutlu olduğunu ifade etti. Bir hafta süreyle açık kalacak olan sergiyi gezenler, Cemile Arzu Aytekin ile sohbet ederek, çalışmalarında başarılar diledi. Esma Kudar, Aytekin'e teşekkür belgesi takdim etti.
Fatih Emrah ERDOĞAN / EDREMİT (Balıkesir), (DHA)
FOTOĞRAF
-