Muhtarın 'Muhatap adresten ayrılmıştır' sorunu

Güncelleme Tarihi:

Muhtarın Muhatap adresten ayrılmıştır sorunu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2016 12:15

Muhtarın 'Muhatap adresten ayrılmıştır' sorunu

Haberin Devamı

Hilmi DUYAR / BALIKESİR, (DHA)- BALIKESİR'in Altıeylül İlçesi'ne bağlı Bahçelievler Mahallesi'nin Muhtarı Hidayet Ersözgil, adres bildirim hizmetlerinin nüfus müdürlüklerine geçmesiyle artık adres kaydı tutmadıklarını belirtti. Devre dışı kalmalarına rağmen posta dağıtıcılarının, mevzuat gereği, 'Muhatap adresten ayrılmıştır' yazılı evrakı kendilerine imzalattığını belirten Ersözgil, kayıt olmadan tebligat muhataplarını bilmelerinin mümkün olmadığını, yanlış olan bu sistemin değişmesi gerektiğini söyledi.
Bahçelievler Mahallesi Muhtarı Hidayet Ersözgil, ülke genelindeki 53 bin muhtarın ortak sorunu olarak nitelediği sıkıntıyı dile getirdi. Adres bildirim hizmetlerinin nüfus müdürlüklerine geçmesiyle artık adres kaydı tutmadıklarını hatırlatan Ersözgil, posta dağıtıcılarının, mevzuat gereği, 'Muhatap adresten ayrılmıştır' yazılı evrakı kendilerine imzalattığını, bunun da sorun yarattığını belirtti. Ersözgil şunları söyledi:
"7201 sayılı Tebligat Kanunu gereği kişi adına gelen, fakat evinde ve işyerinde bulunamayanların tebligatları posta müvezzileri tarafından muhtarlara imza karşılığı teslim edilmektedir. Eğer kişi evinden ya da işyerinden ayrıldıysa, posta dağıtıcıları tebligatı geldiği kurum, kuruluş veya kişiye iade etmektedir. Asıl sorun burada başlıyor. Tebligatın iadesi için muhtarların onayı isteniyor. Her ne kadar yönetmeliğin 30'uncu maddesinde, 'Bilmesi muhtemel muhtar' ibaresi yazsa da nüfusu kalabalık, kişileri kayıt olmadan tanıması mümkün olmayan, tebligat üzerinde kimlik numarası bulunmayan tebligat muhataplarını muhtarların bilmesi olanaksızdır. Bu nedenle posta dağıtıcılarının iki dudağı arasından çıkan, 'Muhatap adresten ayrılmıştır' sözüne inanarak mı muhtarlar tebligatın iadesini onaylayacaktır? Somut bir kanıt olmadan alınan imza muhtarların da suça ortak edilmesidir. Muhtarlar bu konuda sıkıntıdadır. Zaman zaman adliye koridorlarında hak arayışındayız. Bugün 53-55 bin civarında muhtar aynı sıkıntıyı yaşamaktadır. Ellerinden adres kaydı yetkisi alınan muhtarlar bu durum karşısında ne yapabilir? Konuyu Adalet Bakanlığı'na ilettim. Olumlu yanıt aldım. Aradan bir yıldan fazla zaman geçmesine rağmen hiçbir gelişme olmadı. Yönetmelikte yapılacak bir değişiklikle sorun ortadan kaldırılmalı, ya da postacının imzası yeterli olmalıdır."
VEKİLLERE ELEŞTİRİ
Nüfusu 35 bin olan Bahçelievler Mahallesi'nin muhtarı Hidayet Ersözgil, tebligat imzalama meselesinin çözüme kavuşması için iktidar ve muhalefet milletvekillerine konuyu aktardığını ancak bir sonuç alamadığını belirtti. Ersözgil, "İktidar milletvekilleri, her cuma, dini ve milli bayramlarda telefonuma mesaj atıyorlar. Muhalefet milletvekilleri ise hangi televizyonda saat kaçta konuşacaklarını belirten mesajlar çekiyor. Bize bunlar gerekli değil. Bizim için ne yapıyorsunuz? İlettiğim sorun hakkında ne işlem yaptınız? Mesajlarla bu işler yürümüyor. Biraz da bizim sorunlarımızla ilgilenin" diye konuştu.

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!