IHA
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2015 12:53
Bandırma'da muhasebecilere bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Balıkesir Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası yönetimi, Bandırma ilçesindeki üyeleri için bilgilendirme toplantısı yaparak, elektronik sistemler hakkında açıklamalar yaptı.
Bir süredir yeni elektronik sistem ile ilgili bilgilendirme toplantıları yapmaya başlayan Balıkesir Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası, Bandırma ilçesindeki üyeleri için de kahvaltılı bir toplantı programı organize etti. İlçedeki
Atatürk Parkı (Ziraat Bahçesi) içinde bulunan bir çay bahçesinde gerçekleştirilen toplantıya, Balıkesir Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yalçın, Balıkesir Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Bandırma Temsilcisi Rahmi Yüksel, Balıkesir Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Erdek Temsilcisi Tülay Vural, odanın yönetim kurulu üyeleri ve ilçedeki serbest muhasebeci ve mali müşavirler katıldı.
Toplantıda, elektronik sözleşme ve elektronik tebligat konuları üzerinde ağırlıklı olarak anlatımlar yapıldı. Bilgilendirme toplantısında konuşan Balıkesir Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Metin Yalçın, “Elektronik devlet meselesinde bizim de üzerimize işler düşüyor ve kolaylıklar getiriyor. Çekinceli bir yaklaşım alıyoruz ilk başlarda. Elektronik defter yaygınlaşmaya başladı. Beyannameleri artık elektronik ortamda yolluyoruz. Elektronik sözleşme ile 2 şey hedefleniyor Türkiye’de. Serbest muhasebeci ve mali müşavirler tarafından hizmetleri görülen ve aralarında sözleşme olanlar resmiyette kabul ediliyor. Elektronik sözleşmeyi yaptığınız anda, vergi beyannamesi gönderme yetkisi, şifrenle beraber gelmiş oluyor. Yani sizin bürolarınızda başlayıp bitecek beyannameleri gönderme meselesi. İstedikleri bu. Bunu başarmak için de bir iş birliği yapmak istiyorlar bizlerle. Siz bize veri ambarını dökün, biz de size yetkiyi verelim diyorlar açıkçası. Bizim telaşımız da bu yönde. Bunu iyi anlatamadığımızı düşünüyorum. Bunu anlamayan meslektaşlarımıza anlatalım. Amaları, fakatları bir kenara koyup, bu sistematiğe hizmet eder hale getiren hamleler edelim. Bu hepimizin işine yarayacak bir şey. Bu kadar netleşmiş bir yetki alış verişi, müşteriyle aramızdaki ilişkinin ciddiyetini de ortaya çıkartacaktır. Bu konuda en çok gördüğümüz şikayet; ‘Müşterim sözleşme imzalamak istemiyor. Ne yapmalıyım?’ oluyor. Zaten, 25 yıldır müşterin ile sözleşmeli çalışıyor olman lazımdı. Hadi çalışmadın, artık bugün bir anda elektronik yoklama yaparlar ise ne yapacaksın? Artık bundan sonra yetkili gelecek ve tabelana, elektronik çalışmalarına hepsine bakacak ve veri ambarına atacak. Elektronik ihtarnameler konusunda da çok hassas ve dikkatli olmanızı istiyorum. Bu durum bizi direk olarak etkilemektedir ve lütfen çok dikkatli ve duyarlı olalım. Yeni şartlar, meslektaşlarımızın en az 90’ar saat eğitim görmemizi gerektiriyor. Bu durum, katıldığımız eğitim seminerlerini, sempozyum ve konferansları da kapsadığından dolayı, katılım belgeleriniz, bu saatten düşmeye yetiyor. Bu konuyu da, mesleki yeterliliklerimiz bakımından atlamayalım” diye konuştu.
Kahvaltı yaparken oda başkanı Metin Yalçın’ı dinleyen ve sorular soran ilçedeki serbest muhasebeci ve mali müşavirler, oda yönetimine teşekkür etti.