Köyden göçü önlemek için turizme bel bağladı

Güncelleme Tarihi:

Köyden göçü önlemek için turizme bel bağladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2017 10:20

Köyden göçü önlemek için turizme bel bağladı

Haberin Devamı

Hilmi DUYAR / BALIKESİR, (DHA)- BALIKESİR'in Kepsut İlçesi'ne bağlı Mehmetler Mahallesi'nde işsizliğin getirdiği göç nedeniyle nüfusun yarıya inmesi üzerine harekete geçen Muhtar Sinan Demirtaş, boşaltılan evleri geride kalanlarla birlikte turizme açma kararı aldı. Muhtar Sinan Demirtaş, hobi bahçesi yapmak isteyenleri, doğaseverleri, kampçıları ve trekking yapan grupları köye davet etti.
Kepsut'taki rakımı en yüksek kırsal mahallelerden, 487 yıllık geçmişe sahip Mehmetler'de; yıllar içinde genç nüfus iş bulmak ümidiyle çevre il ve ilçelere göç etti. Gün geçtikçe köyün nüfusu azaldı ve günümüzde yarıya indi. Mahalle Muhtarı Sinan Demirtaş, bir zamanlar 110 hanesi olan, 200 nüfuslu mahallede kalanların sayısının 100'ün altına düştüğünü görünce, mahalleyi eski günlere döndürmek için çare aramaya ve planlar hazırlamaya başladı. Dört tarafı çam ormanlarıyla çevrili, doğa güzelliği ile ön plana çıkan mahallenin tanıtımını yapmak için geçtiğimiz yıl, Mehmetler Mahallesi Tahtacı Eğitim Kültür Kalkınma ve Yardımlaşma Derneği üyeleri ile birlikte, 1'inc Alevi Tahtacı Türkmen Festivali'ni gerçekleştirdi. Festivale eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar, ünlü sanatçı Tolga Sağ, Ali Ekber Çiçek'in kızı Ebru Çiçek de katıldı.
Bu yıl festivalin ikincisini gerçekleştirmek için harekete geçen Muhtar Demirtaş, Mehmetler'i cazibe merkezi haline getirmek için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini belirterek, "İlçeye, pazara giderken insanlar 3 otobüse bile sığmazdı. Tarlalara, otobüs dolusu işçi götürürdük. Şimdi 15 kişilik minibüs bile dolmuyor. Gün geçtikçe mahallemizin nüfusu azaldı. 20 yıl önce okulumuzda çok sayıda öğrenci vardı. Şimdi ise 2 öğrenci eğitim görmek için Keçidere Mahallesi'ne gidiyor. Gençler işsizlik nedeniyle mahallede kalmak istemiyor. Bu yalnız bizim sorunumuz değil. Çoğu kırsal mahallede durum böyle. Fakat biz 487 yıl ayakta kalmış köyümüzü tekrar canlandırmak istiyoruz. Bu nedenle doğası olağanüstü güzel olan Mehmetler Mahallesi'ne, dağda kamp yapmak isteyenleri, doğa tutkunlarını, motosikletçileri, trekking yapanları davet ediyoruz. Konuklarımız mesire yerinde çadır kurabilecekleri gibi, yıllar önce terkedilen evlerde de onları ağırlayabiliriz" dedi.
"EKOLOJİK MAHALLE OLARAK TESCİLLENMEK İSTİYORUZ"
Mehmetler Mahallesi'nde doğup büyüyen, 30 yıldır mahallenin kalkınması için mücadele veren fen bilimleri öğretmeni Günaydın Canbay, pek çok belediyenin emeklilere ve doğaseverlere yönelik hobi bahçeleri kurduğunu, vatandaşların bu tür mekanlara büyük rağbet gösterdiğini hatırlattı. Organik tarım yapmak, hafta sonlarını ve tatillerini değerlendirmek, bağ-bahçe işiyle uğraşmak isteyenler için Mehmetler'in bulunmaz bir nimet olduğunu söyleyen Canbay, "Mahallemizde boşalan evleri butik otel tarzında doğaseverlere sunmak istiyoruz. Buraya hafta sonları gelip, evlerin bahçelerini hobi bahçesi gibi kullanabilir, organik tarım yapabilirler. Ayrıca trekking grupları için, mahallemizin yakınındaki mağaraları da görebilecekleri güzergahlarımız var. Çevremizde hiç bir sanayi kuruluşu, büyük yapılaşma, ekolojiye ve tarımsal çalışmalara zarar verecek etken yok. Bu nedenle ekolojik mahalle olarak tescillenmek istiyoruz. Bizim hedefimiz köyümüzü tekrar eski canlılığına kavuşturmak, gelen konuklarımızı en iyi şekilde ağırlayıp, memnun olarak mahallemizden ayrılmalarını sağlamak" diye konuştu.
MAHALLEDE HİÇBİR GSM ŞEBEKESİ ÇEKMİYOR
Mahalleye gelen konukların en büyük sorunu ve şikayetinin hiçbir GSM şebekesi ile iletişim kurulamaması olduğunu vurgulayan Canbay, "İletişim kurulamaması büyük sıkıntı yaratıyor. Konuklar en fazla 3-4 saat kalıp geriye dönüş yapıyor. Bu sorunla ilgili şirketlerle görüşme yaptık. Kısa zamanda sorunun çözüleceğini söylüyorlar ama tarih veremiyorlar. Bu durum dezavantaj olduğu gibi, kimileri için avantaj. Mahallemizin adını duyan 100 civarında kampçı köyümüzün piknik alanında 3 gün konakladı. Onlar telefon konusunda şikayette bulunmadı. Bu arada köy halkı, konuklara yemek ikramında bulundu" dedi.
FESTİVALLERLE MAHALLEMİZİ TANITMAK İSTİYORUZ
Türkiye Görme Engelliler B1 Futsal Milli Takım eski Kaptanı Hüseyin Eldeş, çocukluk yıllarının Mehmetler'de geçtiğini, köyün piknik alanı ve mesire yerinin bayramlarda, Hıdırellez'de dolup taştığını belirtip, "Çocukluğumda, Balıkesir büyükşehir olmadığı için burası köydü ve köyümüzün piknik alanı hafta sonları, hele hele bayramlarda, hıdırellezde dolup taşar, şölen havası yaşanırdı. Bu sene ikinci festivali düzenlemek için hazırlıkları sürdürüyoruz. Görme engelli olmama rağmen, mahallemin eski günlerine dönmesi için elimden geleni yapacağım. Herkesi doğa harikası mahallemize davet ediyorum Bize uğraşımızda belediyelerin destek olmasını istiyorum" dedi.
MAHALLEDE CEMEVİ DE CAMİ DE VAR
Mehmetler Mahallesi'nin eski canlı, hareketli günlerine dönmesinin yöredeki, göç almış yerleri de canlandıracağını vurgulayan Muhtar Sinan Demirtaş, mahalleye gelecek misafirler için, hem cemevi, hem cami bulunduğuna dikkat çekip, "İkisi de tanrının evi, herkes ibadetini istediği gibi yapsın. Bu mahalle konuklarını bağrına basmaya hazır" diye konuştu.
Mahallenin semah ekibindeki kadınlar, çeşitli şehirlerde düzenlenen festival ve etkinliklere katıldıklarını belirtirken, "Biz, başta Edremit, Ayvalık ve Bergama belediyeleri ile pek çok şehrin etkinliklerine çağrı alan ekibiz. Artık yöresel, geleneksel semahımızı kendi mahallemizde, mahallemize gelenlere göstermek istiyoruz" dedi.

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!