Güncelleme Tarihi:
BALIKESİR'in Ayvalık ilçesinde çevre sorunlarının gündeme geldiği Kent Konseyi toplantısında, atık su arıtma tesisinin 11 aydır çalışmadığı öne sürülerek bunun halk sağlığı için tehlike yarattığı vurgulandı.
Ayvalık Kent Konseyi 7. Olağan Genel Kurul toplantısı, İsmet İnönü Kültür Merkezi'nde yapıldı. Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı'na atık su arıtma tesisinin Kasım 2016'dan bu yana çalışmadığı, derin deşarj sisteminin yeterli olmayıp halk sağlığı tehlikesinin devam ettiğine yönelik yazı yazdıklarını belirtti. Sistemin kaldırmaması nedeniyle kıyı şeridi boyunca Yunus Emre Parkı ve muhtelif noktalardan kanalizasyon atığının denize aktığını öne süren Karayelli, Ayvalık Devlet Hastanesi'nden son altı ayda göz, bağırsak enfeksiyonu, deride mantar rahatsızlıkları, kusma ve ishal şikayetiyle başvuranların sayısını talep ettiklerini, ancak herhangi bir yanıt alamadıklarını söyledi. Karayelli, "Ayvalık Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, atık su arıtma tesisinin Koçoğlu A.Ş. tarafından işletildiği, ancak firmanın sorumluluklarını yerine getirmediği bildirildi. Tesisin BASKİ sorumluluğunda çalıştırılacağı yönünde yanıt verildi. Şehrin kanalizasyon sularına her türlü kimyevi madde ile fabrika atıkları da karışmakta ve karıştırılmaktadır. Öyle olmasa bile önce arıtmanın yapılıp sonra derin deşarja verilmesi gerektiği bilimsel olarak söylenmektedir. Gelişmiş ülkelerdeki uygulamalarda da böyle yapılmaktadır. Sistemdeki sorun, temiz su ve kanalizasyon sularının birleşerek arıtma tesisine gitmesi ve kapasite nedeniyle sağlıklı arıtmanın yapılamaması. Bizler halkın sesi olan Kent Konseyi olarak tekrarlıyoruz ki bizler hasta olmak istemiyoruz. Sağlıklı besine ulaşma hakkımızı savunuyoruz. Denizlerimizin ekolojik dengesinin korunmasını istiyoruz. Var olan arıtma sistemimiz çalıştırılmadığı takdirde derin deşarjı aklamak için yapılan su analizlerinin hangi şartlarda hangi firmalara yaptırıldığını soruyoruz. Analizler doğru olsa ve sonuç güzel çıksa dahi önümüzdeki zamanlarda kanalizasyona nelerin karışabileceği ve bunun ne sonuçlar doğurabileceği öngörülemez değildir. Kısaca halk olarak yaşam hakkımızı her türlü savunmak için gerekirse yasal yollara başvurmaya hazırız" dedi.
Ayvalık'ın çevre sorunlarının gündeme geldiği genel kurulun ardından ‘Sürdürülebilirlik' konulu söyleşi gerçekleştirildi. Sosyal Girişimci Murat Karacan'ın katıldığı söyleşide Paris Sözleşmesi, iklim değişikliği, iklim siyaseti, kadın ve iklim değişikliği konuşuldu. Murat Karacan, insani merkezli kalkınmaya doğru bir eğilim olması gerektiğini belirtti. Desteklerinden dolayı Murat Karacan'a plaket verilmesinin ardından 9 Ekim 2017 tarihinde İsmet İnönü Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek olan 'Ayvalık'ın depremselliği' panelinin katılımcılara duyurulmasıyla toplantı son buldu.
Kadri KAYA / AYVALIK (Balıkesir), (DHA)
FOTOĞRAFLI