Hem cebe hem sağlığa dost yakıt

Güncelleme Tarihi:

Hem cebe hem sağlığa dost yakıt
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2014 11:27

- Zeytinin, yağa ve diğer ürünlere dönüştürülmesinden sonra açığa çıkan posasından ve çekirdeklerinden yapılan yakıt, yüksek kalorisine karşın kömüre oranla ucuzluğu, sağlıklı ve çevre dostu olmasıyla giderek daha fazla ilgi görüyor - Ayvalık'ta yılda 30 bin tonluk üretim kapasitesine sahip bir firma, iç piyasanın yanı sıra Almanya, Bulgaristan ve Yunanistan'a zeytin çekirdeği yakıtı satıyor

Haberin Devamı

BALIKESİR (AA) - SUAT SALGIN - Zeytinin, yağa ve diğer ürünlere dönüştürülmesinden sonra açığa çıkan posasından ve çekirdeklerinden yapılan "zeytin çekirdeği yakıtı", yüksek kalorisine karşın kömüre oranla ucuzluğu ve sağlıklı olmasıyla ilgi görürken, Almanya, Bulgaristan ve Yunanistan gibi ülkelere ihraç ediliyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, yaklaşık 13 milyon zeytin ağacının bulunduğu Edremit Körfezi, yeşil zeytin ve bundan elde edilen zeytinyağının üretimi açısından ülkenin önde gelen bölgeleri arasında yer alırken, kurulu birçok işletmede zeytinin hemen her unsuru değerlendiriliyor.

Yaprağı, meyvesi, yağı ve budanan dalları kadar özellikle zeytinin işlenmesinden sonra açığa çıkan çekirdeği bile değerlendiriliyor, hatta ihraç ediliyor.

Haberin Devamı

Tamamen organik olan zeytin çekirdeği yakıtı, bu özelliğiyle yüksek kalori verirken, ucuzluğu, sağlıklı ve çevre dostu olmasıyla iç piyasada ve yurt dışında büyük ilgi görüyor.

Edremit Körfezi'ndeki bazı firmalar, fabrikalardan aldıkları zeytin posası ve çekirdeklerine özel işlemler uygulayarak yakıt elde edip, kömüre oranla yüzde 30 düşük fiyata tonunu 400 lira civarında satıyor.

Ayvalık'ta kurulu bir pirina fabrikası, posayı ve çekirdekleri, en doğal haliyle, içine hiçbir kimyasal madde katılmadan yakıt haline dönüştürüyor.

- Kükürt yok denecek kadar az

Firmanın tesis müdürü Sevilay Gürbüz, çevre dostu bir yakıt olan zeytin çekirdeğinin, kömürle kıyaslandığında en önemli özelliğinin içeriğinde kükürtün yok denilecek kadar azlığı olduğunu belirterek, kilosunun 4 bin 200 kalori enerji verdiğini, kömürün inorganik, zeytin çekirdeğinin ise tamamen organik bir yapıda bulunduğunu anlattı.

Gürbüz, Avrupa'da biyokütle olarak kabul edilen zeytin çekirdeklerini kullananlara ton başına 20 avroya kadar destek verildiğini vurgulayarak, yıllık ortalama 30 bin ton olan yakıt üretimlerinin 7 bin tonunu Almanya, Yunanistan ve Bulgaristan gibi ülkelere ihraç ettiklerini söyledi.

Tesisin satış pazarlama sorumlusu Mustafa Kemal Kazaz ise sanayi tipi büyük kazanlarda ve evlerde zeytin çekirdeklerinin yakıt olarak kullanıldığını belirterek, ucuzluğu, yandıktan sonra açığa zararlı maddeleri çıkarmaması gibi yararlı yanlarından dolayı giderek daha fazla ilgi gördüğünü kaydetti.

Haberin Devamı

Kazaz, zeytin çekirdekleri yandığında yüzde 1 civarında kül ortaya çıktığını ifade ederek, "Hem iç piyasa hem de yurt dışından çok yoğun talep alıyoruz ancak kapasite olarak yetemiyoruz. Ama buna rağmen Türkiye ekonomisine ciddi bir oranda gelir sağlayabiliyoruz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!