Havutça Termik Santrali Meclise Taşıdı

Güncelleme Tarihi:

Havutça Termik Santrali Meclise Taşıdı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2015 17:45

Termik Santral

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Bandırma’nın Şirinçavuş Mahallesi’ne yapılması planlanan termik santralin doğaya ve insan sağlığına vereceği zararların tespit edilmesi için hazırladığı araştırma önergesini Meclise sundu.
Bu projenin Balıkesir’i ve Bandırmayı zehirleyeceğini vurgulayan Havutça, verdiği araştırma önergesinde Termik Santralde ana yakıt olarak yılda 3 milyon 721 bin 179 ton ithal kömür kullanacağını, bu kömürün yüzde 40’nın kül halinde bölgedeki insanları ve doğayı zehirleyeceğini, hatta doğayı ve bitki örtüsünü katledeceğini, bundan ötürü de meclis denetiminin yapılması önem arz ettiğini vurguladı. Havutça, yaptığı açıklamada "Son yıllarda gelişme yolundaki ülkeler hızlı bir ekonomik büyüme göstererek enerji tüketimlerini yaklaşık iki katına çıkarmışlardır. Ülkeler artan enerji ihtiyaçlarını karşılamak için kaynaklarının el verdiği ölçüde değişik üretim tekniklerine başvurmaktadırlar. Ülkemizde artan enerji ihtiyacını karşılamak için yapılan çalışmalarda hızlı bir şekilde su kaynakları hava toprak ve denizler kirlenmektedir. Çevreye vereceği zararlar tam araştırılmadan termik santraller kurulmaktadır. Termik santraller atık oluşturarak insan sağlığını yok edeceği gibi, doğadaki birçok canlının da yok olmasına sebep olacaktır"" dedi.
Termik santral demenin geri dönüşü olmayan yol demek olduğunu ifade eden Havutça, "Termik santral demek; havanın, toprağın, suyun kirlenmesi demektir. Çevre sorunu aslında sadece bu bölgenin sorunu değil, tüm ülkenin sorunudur. Ülkemizdeki termik santrallerin çevreye verdiği zararlardan dolayı gelecekte açlıkla, çevre kirliliği ve sağlık sorunları ile boğuşan bir Türkiye olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Yüksek kullanım payına sahip fosil yakıtlı santrallerin hava kirliği ve ekolojik dengenin bozulmasına olumsuz etkilerde bulunduğu bilinmektedir. Kömüre dayalı termik santrallerin külleri atık olarak sorun olmakla birlikte, toprak üzerinde depolanması sonucunda, kül içindeki zararlı bileşenlerin yağmur suları ile toprağa sızması sonucu yer altı suları ile de geniş bir alanda zararlı etkisini sürdürme özelliği bulunmaktadır ’’dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!