Geleceğin Robot Tasarımcıları

Güncelleme Tarihi:

Geleceğin Robot Tasarımcıları
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2015 14:40

BALIKESİR BİLİM VE SANAT MERKEZİ ROBOT TAKIMI KATILDIKLARI ULUSLARARASI 12. ODTÜ ROBOT GÜNLERİNDE 2 DALDA DERECE YAPARAK ÖDÜL ALDILAR.

Balıkesir Bilim ve Sanat Merkezi robot takımı katıldıkları Uluslararası 12. ODTÜ Robot Günlerinde 2 dalda derece yaparak ödül aldılar.
Balıkesir Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri, Fizik Öğretmeni Nihal Arı Korkusuz’un gözetiminde aldıkları 12 haftalık temel robot eğitiminin ardından katıldıkları Uluslararası 12. ODTÜ Robot Günlerinde Çoklu Mini Sumo ve Mayın Tarlası kategorilerinde dereceye girdiler. Bilim Sanat Merkezi Fizik Öğretmeni Nihal Arı Korkusuz yaptığı açıklamada "Burada 5 yıldan buyana çalışmaktayım. Öğrencilerimizin elektrik ve elektroniğe merakı üzerine bu yıl robot çalışmaları sürdürmeye karar verdik. Bu çalışma belirli bir mali destek isteyen çalışma olduğu için Milli Eğitim Bakanlığı Özel Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne yazmış olduğumuz bir proje ile 37 bin lira gibi bütçe aldık. Robot teknolojileri eğitimleri projesi kapsamında 2 ayrı koldan yürüdü projemiz. Kollardan bir tanesi robot eğitim kitleriyle yapılan alandı. İkinci alanımız ise baskı devre robot tasarımı. Baskı robot tasarımında yaklaşık 12 haftalık, haftada 4’er saatten 5 eğitmenin katıldığı bir eğitim programı çalışıldı. Bu eğitim programı içinde önce çocuklarımıza robot nedir? günlük hayatta, sanayide, endüstride robotlar nerelerde kullanılır, türleri nelerdir. Ulusal ve uluslararası yarışmalarda robot kategorileri nelerdir. Dünya robot çalışmalarında nerede gibi konularda çeşitli seminerler verildi. Bu bilgilendirilmelerden sonra mekanik eğitim tasarımlarına, elektronik eğitimlere ve programlama eğitimleri yapıldı. Öğrencilerimiz devre kartlarını burada kendileri yaptılar. Robotların görsel tasarımlarını hazırladılar. Arkasından programlama eğitiminde yapmış oldukları bu robotların nasıl hareket edeceğini, hangi komutlarla ne yöne gideceklerini, hangi iş ve işlemleri yapacaklarını belirleyecek programlama eğitimi aldılar "dedi.
Eğitimler tamamladıktan sonra Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından düzenlenen robot günleri yarışmasına katıldıklarını ifade eden Nihal Arı Korkusuz "Çoklu Mini Sumo’da 2’lik, Mayın Tarlasında ise 3.lüğümüz var. Çocuklarımızın yarıştıkları rakipleri üniversite öğrencilerinin hazırlamış oldukları robotlardı. Öğrencilerimizle projemizin 2. kolunu da çalışmaya devam ediyoruz. 10-11 Haziran tarihleri arasında Giresun’da Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ve Giresun Bilim Sanat Merkezi’nin birlikte yürüttüğü BİLSEM’ler arası Robot Yarışmasına katılacağız. 12 haftalık baskı devre robot eğitiminde 5 farklı kategoride robotlar ürettik. Bunlardan ilki çizgi izleyendi, 2.si Mayın Tarlası, Yangın Söndüren, Labirent Çözen beş kategoride 12 robotumuz var. İTÜ Robot Olimpiyatları 9-11 Nisan tarihleri arasında İTÜ Ayazağa kampusu Süleyman Demirel Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Öğrencilerimizin ufkunu genişletecek ürünler vardı ve öğrencilerimiz için çok güzel bir tecrübe oldu burası. Karesi İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Ramazan Konakbay bize her türlü konuda büyük destek sağlıyor kendisine çok teşekkür ederiz" şeklinde konuştu.
Gaye Yüksel, İsmail Hakkı Yeşil, Kaan Çalışkan, Ulaş Başak, Alperen Koç tarafından oluşturulan Balıkesir Bilim ve Sanat Merkezi robot takımı çalışmaları hakkında bilgiler veren takım üyesi Kader Yetim "Biz elimizden geldiğinde robot tasarımı ve programlamayı öğrenmeyi planladık. Yaptığımız çalışmalarla bir şeyler üretip yarışmalara katılmayı ve oradaki atmosferi yaşamayı istedik. Robot oluşumu hakkında genel temel eğitimleri aldık. Daha sonra robotlarımızın tasarımlarını yaptık. Kategorilere ayrılarak herkes çalışmak istediği gurubu seçti. Tamamen hepsini biz yaptık. Aldığımız maddi desteğin yanı sıra bize öğretmenlerimiz manevi olarak da büyük destek sağladılar. Biz yaşımıza rağmen üniversitelilerle aynı ortamda oluyor ve yarışıyoruz buda çok farklı oluyor bizim için"dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!