"Elektrikte kayıp kaçak bedeli hukuka uygun değil"

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2014 10:29

- İstanbul'da, 39 tebliğin sunulduğu "4'üncü Tüketici Hukuku Kongresi"nin sonuç bildirgesi açıklandı - Bildirgeden: "Elektrik abonelerinden kayıp kaçak bedeli adı altında bir bedel alınması hukuka uygun değildir"

Haberin Devamı

BALIKESİR (AA) - İstanbul'da, 20-22 Kasım'da 4'üncüsü yapılan "Tüketici Hukuku Kongresi"nin sonuç bildirgesinde, elektrik abonelerinden "kayıp kaçak bedeli" alınmasının hukuka uygun olmadığı vurgulandı.

Tüketici Hukuku Enstitüsü Başkanı Hakan Tokbaş, AA muhabirine, kongrede 39 tebliğ sunulduğunu, 60 kişinin konuşma yaptığını ve bin 102 katılımcıya ulaşıldığını söyledi.

Kongrede, tüketici mahkemesi hakimleri, hukuk fakültesi öğretim üyeleri, Yargıtay üyeleri, ilgili kamu kurum ve kuruluşların yetkililerinin, tüketici haklarına yönelik görüş ve değerlendirmelerde bulunduğunu aktaran Tokbaş, "Yeni kanunumuzda birçok önemli hakların geliştirildiğini görmekle beraber, bazı sektörler açısından geriye gidişlere, bazı mevcut hakların ortadan kaldırılmasına, engelli tüketiciler hakkında hiçbir pozitif ayrımcılığın yapılmayışı gibi hususlara da üzülerek şahit olduk. Ayrıca tüketici hakem heyetlerinin ve tüketici mahkemelerinin sayılarının kanunun kapsamı ile aynı oranda artırılmamasının da tüketici yargılamasında pek çok sıkıntılara yol açacağını görüyoruz" diye konuştu.

- Sonuç bildirgesi

Haberin Devamı

Toplantıların sonuç bildirgesinde, Bankacılık Kanununun 144'üncü maddesinde, bankaların uygulayacağı faiz ve diğer menfaatlere yönelik sınırlama yapmak üzere Bakanlar Kuruluna ve Merkez Bankasına yetki verilmiş olmasına, bankaların haksız uygulamalarından dolayı tüketici şikayetleri sürekli şekilde artmasına, haksız yere alınan ücretlerden dolayı tüketici hakem heyetleri çalışamaz duruma gelmesine rağmen bu konuda herhangi bir adım atılmamasının ciddi bir sorun olmaya devam ettiği belirtildi.

Tüketicinin, taraf olduğu sözleşmelerde, karşı taraf olan müteşebbis veya bankanın tüketici ile yaptığı sözleşme veya verdiği hizmet nedeniyle yaptığı masraflarının, Tüketici Kanununun ruhuna ve tüketiciyi koruma amacına uygun olması halinde tüketiciden talep edebileceği ancak bu masrafların her durumda haklı, makul ve belgeli olması gerektiğine değinilen bildirgeye, şöyle devam edildi:

"Konut finansmanı sözleşmeleri ve ön ödemeli konut satış sözleşmeleri kapsamında, taşınmaz alım satımına ilişkin olarak yeni bir ek düzenleme yapılması ve taşınmaz alım satımında konu olabilecek ayrıntıların tamamı ve işlemin safhalarının ayrı ayrı gözetilerek hükümlerin düzenlenmesi uygun olacaktır. Konut finansman kredisi kullanımına bağlı olarak banka nezdinde hesap açılması ve hesaptan kredi ödemelerinin yapılması halinde, bankaca hesap işletim ücreti alınamaz. Konut finansman kredisinin tamamen ödenmesiyle bu hesap kendiliğinden kapanır. Serbest çalışan hekimle hasta arasında kurulan sözleşme, kural olarak vekalet sözleşmesi niteliğindedir. Vekalet sözleşmesi de bir tüketici işlemi olduğundan tüketicinin korunmasına dair genel kurallar ile tüketici mahkemelerine ilişkin hükümlerin bu ilişki bakımından da uygulanması gerekir ancak esasa yönelik hükümler bakımından sözleşme, Türk Borçlar Kanununda yer alan vekalet sözleşmesi hükümlerine tabi olacaktır."

Haberin Devamı

Bildirgede, enerji sektörü hakkında Yargıtay üyelerinin değerlendirmesine de yer verildi.

Elektrik şirketlerinin, abonelerine sürekli, yeterli ve düşük maliyetli enerji sağlaması gerektiği ifadesine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Elektrik abonelerinden kayıp kaçak bedeli adı altında bir bedel alınması hukuka uygun değildir. Helal Gıda Sertifikası, ABD, Arjantin, Rusya ve Çin gibi ülkelerde konumlanmış ekonomi devlerinin helal kavramını yozlaştırmasına ve ranttan pay almasına hizmet eder. Medyada yaşanan bilgi kirliliğinden dolayı toplumumuz gıda güvenliği konusunda doğru ve yeterli bilgiye sahip olamamaktadır. Gıda güvenliğine ilişkin konular sansasyonel mesajlardan kurtarılarak, doğru bilgilerin konunun uzmanlarınca toplumun anlayacağı dilde iletilmesi sağlanmalıdır. Sermaye piyasasındaki yatırımcı, bazı açılardan tüketici kabul edilebilir ve takiben taraf olduğu işlemler Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamına girebilir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!