Ege'nin iki tarafı barış istedi

Güncelleme Tarihi:

Egenin iki tarafı barış istedi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2016 13:41

Ege'nin iki tarafı barış istedi

Haberin Devamı

BALIKESİR'in Ayvalık İlçesi'nde ortak açıklama yapan Türklerin kurduğu Ege Barış ve İletişim Derneği ile Yunanistan'da kurulan Egede Birlikte Varolma ve İletişim Derneği (Siniparksy) üyeleri, Ege'de karşılıklı saygı, dostluk ve yardımlaşma anlayışı üzerine kurulu kalıcı barış çağrısı yaptı.

Ayvalık Ticaret Odası'nda yapılan basın açıklamasına Ege Barış ve İletişim Derneği Başkanı Bülent Tanık, Derneğin kurucusu ve yönetim kurulu üyesi Dikili eski Belediye Başkanı Osman Özgüven, Ege'de Birlikte Varolma ve İletişim Derneği (Siniparksy) II. Başkanı Stratis Pallis, dernek üyesi Siniparksy eski Başkanı Christiana Chatzidaki, Midilli Aya Paraskevi eski Belediye Başkanı Apostolos Komninakas ve diğer dernek temsilcileri katıldı. Ortak basın açıklamasında, "Ege'de karşılıklı saygı, dostluk ve yardımlaşma anlayışı üzerine kurulu, kalıcı barış istiyoruz. Türkiye ve Yunanistan halkları arasında son yıllarda güçlenerek gelişen sevgi ve istikrar ortamını tehdit edici açıklama ve tavırlardan uzak durulması talebimizi- Ege Barış ve İletişim Derneği ve Yunanistan'da kurulu Egede Birlikte Varolma ve İletişim Derneği (Siniparksy) birlikte duyuruyoruz. Türkiye ve Yunanistan arasında, barış içinde bir arada olmayı hedefleyen yeni bir dönemin temelleri, yüz yıla yakın süre önce iki ülke liderleri Mustafa Kemal Atatürk ve Elefterios Venizelos tarafından atılmıştır. Halklarımızın kardeşliğini ve barış içinde kalkınmasını hedefleyen bu mutabakat, zaman zaman dalgalanmalara uğramış olsa da iki ülke devletleri bir açık çatışma ve savaş durumundan uzak kalmayı başarmışlardır. 1945-1985 arasında etkili olan ‘mesafeli' duruş 1985 sonrasında Dikili ve Mytilline (Midilli) Belediyeleri arasında başlatılan barış ve dostluk etkinlikleri ile yumuşamaya başlamış; iki ülke belediyelerinin ve yerel sivil girişimlerinin çabaları sonucu bu dönüşüm yaygınlaşmıştır" ifadelerine yer verildi.

MÜLTECİ SORUNU VE LOZAN

Ortadoğu'daki savaşın yol açtığı göç hareketine ve sığınmacı sorununa karşı takınılan tutumların, barış iklimini bozduğu savunulan açıklamada, "Toplumlarımız arasında, güven, dayanışma, işbirliği ve barışın korunması ‘Egenin Bir Barış Denizi' olmaya devam etmesi, iki ülkenin olduğu kadar Akdeniz coğrafyasının ve Avrupa'nın da yararına olacak. Başta mülteci-sığınmacı konuları olmak üzere, ırkçı, şoven, ötekileştirici ve düşmanlık üreten söylemlerin yaygınlaşmasına izin verilmemesi, Lozan gibi yüz yıllık geçmişe sahip kurucu uzlaşmaların, yeni çelişki ve çatışma konularına dönüştürülmesinden uzak durulması, kışkırtıcı tutum ve askeri tatbikatların tehdit algısı yaratmasından sakınılması dileğimizdir. Üst düzey yöneticiler katında, halklar nezdinde endişe yaratmayacak dostça üslupların ve itidalin esas alınmasına dönülmesi talebimizdir. İki toplum mensuplarını kışkırtıcı seslere kulaklarını kapamaya ve yönetimleri de ikili antlaşmalara ve uluslararası hukuk normlarına uymaya çağırmayı, halklarımıza ve gelecek kuşaklara sorumluluğumuzun gereği kabul ediyoruz. Çünkü Ege Barışı halklarımızın ortak kazanımı ve yaşam teminatıdır" denildi.

Oben ULU/AYVALIK (Balıkesir), (DHA)

FOTOĞRAF



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!