Güncelleme Tarihi:
BALIKESİR'in Ayvalık ilçesini Lale Adası'na bağlayacak olan yapımı devam eden Cunda Köprüsü'nün bitiş tarihinin 15 Temmuz'a ertelendiği ve tamamlandığında geçişin ücretsiz olacağı bildirildi.
Geçen haziran ayında yapımına başlanan Cunda Köprüsü'nün bitiriliş tarihi 5 Aralık 2016 olarak açıklandı. Ancak, zeminin sağlam olmaması nedeniyle fazladan fore kazıklar çakıldığı için köprünün bitirilme tarihi 15 Şubat 2017'ye ertelendi. Köprünün bitirilip hizmete açılma tarihi bir kez daha ertelenip 15 Temmuz 2017 olarak açıklanırken, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, köprü inşaatındaki çalışmaları yerinde inceledi. Başkan Uğur, 350 fore kazık üzerine inşa edilen köprüde çalışmaların büyük bölümünün tamamlandığını söyledi. İlçe merkezinden Cunda ve Lale Adaları'na internet, su, kanalizasyon hatlarının çekilmesi çalışmalarıyla son viraja girildiğini kaydeden Başkan Uğur, "Köprünün Lale Adası bölümünde yeni bir kanalizasyon terfi merkezi yapıyoruz. Tabiiki mevcut hatları yeni hatlara bağlamak için mutlaka terfi istasyonunun olması lazım. Sular kesilmeden, kanalizasyon hattında herhangi bir aksaklık yaşanmadan bu çalışmaları tamamlamak istiyoruz. Bu yüzden köprünün hizmete girmesi biraz gecikiyor. Ama artık sonuna geldik" dedi.
15 TEMMUZ'DA İNŞAATI BİTECEK
Önce denize kanalizasyon taşmasının önlenmesi gerektiği yönünde eleştirilerle yapımına başlanan köprü inşaatı devam ederken, ilçede iş bitiş tarihi nedeniyle, köprü adının '15 Temmuz' olacağı ve köprüden geçişin de paralı yapılacağı konuşulmaya başlandı. AK Parti Ayvalık İlçe Başkanı Hakan Kayaalp, köprüyle ilgi söylentilere yaptığı açıklamayla açıklık getirdi. Kayaalp, "3-4 Nisan gibi boru hatları bitiyor, sonra asfalt dökülecek. 15 Temmuz iş bitiş tarihi. Köprünün görselleri olacak. Işık gösterisi yapılacak. Bunu daha önce planladık, aklımızdaki tarih ramazandan sonraydı. Bu tarihten önce trafiğe açabilmek için çok mücadele ettik. Ancak, resmi işler ve hava muhalefeti nedeniyle bazı gecikmeler oldu. Sona gelmiş durumdayız. Açılış için ramazan sonrası ama 15 Temmuz civarları diyebiliriz. Yuvarlak konuşmakta fayda var. Bu bir planlamaya tabi. Hep ramazandan sonra diye aklımızdan geçti, başlarken de böyleydi. Yazın olur, insanların kalabalık olduğun dönemde açarız. 'Hem o gün eğlence olur toplumun birleştiği bir gün olur' diye düşündük. Köprü ieçin bir isim düşünmedik. Önemli olan köprüyü yapmak. Köprüden faydalanabilmek. Denizin temizlenmesini sağlamak. Halk gelsin, sosyal alanlarda aileleriyle otursun istiyoruz. İsmi ne olur bilmiyorum. Büyüklerimiz değerlendirir. Belki bir yarışma açılır halk karar verir bizde öyle biliyorsunuz. Önemli olan bu işin topluma fayda getirmesi. İsim konusunu hiç düşünmedik" dedi.
"KÖPRÜDEN GEÇİŞ ÜCRETSİZ OLACAK"
Köprüden geçişin paralı olacağı iddialarına da yanıt veren Kayaalp, "Maalesef Ayvalık'ta ben de bunu duydum. Güldüm, açıkçası. Fısıltı gazetesi köprüden ücret alınacağı ile ilgili bir takım şeyler söylüyor ama böyle bir şey yok. Hiç aklımıza gelmeyen bir şey bu. Köprüden geçiş serbest olacak. Altından üstünden insanlarımız nasıl istiyorsa geçsin. Biz hizmet için çırpınıyoruz. Köprünün yüksekliği 6,5 metre olacak. Altından bir çok tekne geçecek.
Bizim derdimiz parayla pulla değil hizmetle" diye konuştu.
15 milyon liraya mal olacak 300 metre uzunluğunda, 20 metre genişliğindeki Cunda Köprüsü'nde denizdeki dolgu maddesinin kaldırılmasını ve iç deniz sirkülasyonunu sağlayacak yapı, iki 25 metreliki, iki de 30 metrlik olmak üzere dört adet, arasından tekne geçebilecek betonarme kemer köprü bulunacak. Kemerlerin su kotundan yüksekliği 6.5 metre olacak.
Kadri KAYA / AYVALIK (Balıkesir), (DHA)
FOTOĞRAF