ÇED raporu, uçaklara takıldı

Güncelleme Tarihi:

ÇED raporu, uçaklara takıldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2016 10:19

ÇED raporu, uçaklara takıldı

Haberin Devamı

Hilmi DUYAR-Coşkun YAMAN/BALIKESİR,(DHA) - BALIKESİR İdare Mahkemesi, Varaka Kağıt Sanayi A.Ş.'nin Dumanca Mevkii'nde kurmak istediği 'Kağıt Üretim Tesisi ve Enerji Santrali' için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunu, bölgedeki havaalanına iniş- kalkış yapacak uçaklarla ilgili olumsuz etkisinin olacağı dikkate alınmadan hazırlandığı gerekçesiyle iptal etti.
Albayraklar Grubu'na bağlı Varaka Kağıt Sanayi A.Ş'nin Balıkesir'de Paşaköy Mahallesi yakınlarında, eski SEKA Kağıt Fabrikası içinde Dumanca Mevkii'nde kurmak istediği 'Kağıt Üretim Tesisi ve Enerji Santrali', önce Paşaköy halkının direnişi ile gündeme geldi. Balıkesir'deki sivil toplum örgütleri ile Paşaköy ve diğer mahallelerde yaşayan vatandaşların başlattıkları imza kampanyasıyla ses getirdi.
CHP Balıkesir milletvekilleri Ahmet Akın ve Mehmet Tüm de Paşaköy Mahallesi'ni ziyaret edip, bilgi aldı ve konuyu TBMM gündemine taşıdı. Projeyi anlatmak için Paşaköy Mahallesi'ne gelen şirket yetkilisi Ahmet Taşçı'yı konuşturmayan mahalle sakinleri, 'Termik santral istemiyoruz' sloganı attı.
Tüm tepkilere karşın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tesisin yapımı için hazırlanan ÇED raporu için olumlu karar verdi ve şirket santral yapımına başladı.
DAVA DOSYASINDA 9 BİN 373 İMZA
Balıkesir Barosu, Tabip Odası, Mimarlar Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER), Balıkesir Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası(BSMMMO), Paşaköy ve Büyükbostancı kırsal mahallelerinde yaşayan vatandaşlar, ÇED raporunun iptali için Balıkesir İdare Mahkemesi'ne başvurdu.
Dava dilekçesinde Balıkesir merkezine 10 kilometre uzaklıkta bulunan tesisin yerleşim alanlarına, hastanelere, üniversite yerleşkesine, içme suyu kaynaklarına yakınlığı nedeniyle insan sağlığı, tarım ve hayvancılık açısından tehditler içerdiği vurgulandı. ÇED raporunun eksik, mülkiyetin sorunlu olduğunu belirten davacılar, enerji santralinin kurulacağı alanın 9. Ana Jet Üssü'ne de yakın olduğuna dikkat çekti. Tesisin baca yüksekliğinin, bacadan çıkacak dumanın üsse inecek veya üsten kalkacak uçaklar için büyük tehlike yaratabileceğini savundu. Davacılar tesisin yapılmasına karşı olduklarını beyan edenlerin verdiği toplam 9 bin 373 imzayı da mahkemeye sundu.
MAHKEME İPTAL ETTİ
Balıkesir İdare Mahkemesi yapılması planlanan Kağıt Üretim Tesisi ile Enerji Santrali'nin Balıkesir Havaalanı'na ve bu havaalanına iniş- kalkış yapacak olan uçaklara olabilecek olumsuz etkisi ve bu etkilerin giderilmesine yönelik yapılacak çalışmalarla alınabilecek tedbirlerin ÇED raporunda yer almaması nedeniyle dava konusu işlemde 'hukuka uyarlık bulunmadığı' kanaatine vardı. Mahkeme heyeti, oybirliğiyle dava konusu işlemin iptaline karar verdi. Mahkeme tarafların tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde Danıştay'a, temyizde bulunabileceklerini bildirdi.
AKADEMİK ODALAR BİRLİĞİ AÇIKLAMASI
Akademik Odalar Birliği, mahkeme kararının ardından Tabip Odası'nda düzenlenen ve Paşaköy muhtarı Mustafa İkiz'in de katıldığı bir toplantıyla mahkeme kararını değerlendirdi. Tabip Odası Başkanı Dr. Necdet Uçan, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Balıkesir halkı enerji santraline karşı kararlı mücadelesinin bu aşamasından başarıyla çıktı. Kazanan halk oldu. Ancak enerji santralinin inşaatı halkımıza, hukuki engellere ve son mahkeme kararına rağmen sürmektedir. Bu mücadelenin bileşenleri olarak mahkeme karanının uygulanmasını istiyoruz. Buradan Albayraklar Grubu'na sesleniyoruz. Devam etmekte olan inşaatı derhal durdurun. Mahkeme kararlarına ve Balıkesir halkının temiz bir çevrede yaşama hakkına saygılı olun."
Dr. Necdet Uçan açıklamasında, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Valilik ve Büyükşehir Belediyesi'ni de görevlerini yapmaya çağırdı. Dr. Uçan, "Yetkilileri mahkeme kararlarını uygulamaya ve inşaatın yapımını durdurmaya çağırıyoruz. Hep beraber mücadele ederek Balıkesir’imizin kömür solumasına, doğamızın, suyumuzun zehirlenmesine izin vermeyeceğiz" diye konuştu.
"ÖLMEK VAR, DÖNMEK YOK"
Enerji santraline karşı mücadeleyi başlatan Paşaköy Muhtarı Mustafa İkiz toplantıda yaptığı konuşmada, "Ölmek var, dönmek yok. Bu santralin yapılmasını kesinlikle istemiyoruz. İnşaatın da durdurulmasını istiyoruz. Bunun için öncelikle yerel yöneticileri göreve çağırıyoruz" dedi.
Fabrikaya karşı olmadıklarını, ancak doğaya, insanlara zarar vermeyecek alternatif seçenekler üzerinde durulmasını istediklerini vurgulayan muhtar İkiz, enerji santralinin kurulacağı bölgenin tarıma elverişli olmadığı yönündeki raporun da gerçeği yansıtmadığını iddia etti. İkiz, "Burası birinci sınıf tarım arazisidir" dedi.
"İNŞAAT DURDURULMALI"
Mahkeme kararının derhal uygulanması gerektiğini vurgulayan avukat Necdet Bayhan da, "Bu kararla ilgili hukuki süreçleri adım adım takip edeceğiz. ÇED raporu bize göre bölgenin özellikleri ve yerel yapısı dikkate alınmadan, kes-kopyala yöntemiyle hiç emek sarf edilmeden hazırlanan bir rapordu. Mahkemede eksikleri gördüğü için ÇED raporunu iptal etti. Temyize başvurabilirler ama şu an yasal bir inşaat yok. Bu nedenle inşaat durdurulmalıdır" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!