Güncelleme Tarihi:
Tuncel YILMAZ / BURHANİYE (Balıkesir), (DHA)- BALIKESİR'in Burhaniye İlçesi'ndeki şeker otu olarak da bilinen stevya fidanının üreticileri, ÇAYKUR tarafından Karadeniz'de kurulan fabrika sayesinde gelir elde etmeyi hedefliyor.
ÇAYKUR'un şeker otu olarak da bilinen stevya adlı çalı türündeki bitkiden sıfır kalorili şeker üretmeye başlamasının ardından, stevyayı Anadolu topraklarıyla buluşturan Balıkesir'in Burhaniye İlçesi'nde bu durum, memnuniyetle karşılandı. Burhaniye ve Ayvalık'ta yıllardır stevya bitkisini ekonomiye kazandırabilmek için yoğun bir çaba harcayan Stevya Derneği Başkanı Selahattin Güvenç ile Memleketçi İşadamları Derneği (MİSİAD) Balıkesir Şubesi Başkanı ve Stevya Derneği'nin kurucularından Kamil Tutmaz, ÇAYKUR tarafından Karadeniz'de kurulan fabrika sayesinde Burhaniye'deki stevya fidanı üreticilerinin ekonomik kazanç sağlayabileceğini belirtti.
Stevya'nın ana vatanının Güney Amerika olduğunu söyleyen Selahattin Güvenç, "Diyabetli hastalara şeker tadı hissini veren stevya doğal bir bitkidir. Ömrü 6 yıldır. Her insan mutlaka stevya tüketmelidir. Çünkü stevya şeker ve tatlı tadı vermesine rağmen kalorisi sıfırdır. Örneğin obezite ile mücadelede birinci önceliğe sahip bir gıda maddesidir. Diyabetli hastalar ise bu hastalığa yakalanmadan önce şeker tadını bildikleri için vücutları şeker tadını istemektedir. Diyabet hastaları bu yüzden suni tatlandırıcılarla bu ihtiyaçlarını gidermeye çalışır. Bu suni tatlandırıcılarda kanserojen bir madde bulunmaktadır. Oysa stevya tamamen doğal ve diyabet hastalarının şeker tadı ihtiyacını giderdiği gibi, kalorisiz ve hiçbir yan etkisi olmayan bir bitkidir" dedi. Burhaniye Kaymakamlığı'nın desteğiyle 8 yıldır stevya fidesi ürettiğini anlatan Güvenç, ÇAYKUR'un Karadeniz'deki fabrikasına bu bölgeden fide gönderileceğini belirterek, "Bu durum bölgemize farklı bir üretim alanında hem istihdam hem de ekonomik getiri sağlayacaktır" diye konuştu.
MİSİAD Balıkesir Şube Başkanı Kamil Tutmaz ise, Türkiye'nin önümüzdeki süreçte ihtiyacı olacak stevya fidanı ihtiyacını karşılayabilmek için fidan üretimine başladıklarını söyledi. MİSİAD'ın Türkiye genelindeki teşkilatlanmasını tamamlamasıyla birlikte bu fidanların tüm dağıtımının MİSİAD bünyesindeki firmalar aracılığıyla yapılacağını kaydeden Tutmaz, "Stevya'nın ülke genelindeki satış, pazarlama ve dağıtımını yapmayı öngörüyoruz. Bunun hazırlıklarını da 2014 yılından bu yana tamamladık. Son 10 yıllık süreç bize göstermiştir ki; milli egemenlik ancak milli iktisat ile tahsis edilebilir. Buna da bir nebze olsun stevya gibi bir ürünle faydalı olabilmek bizleri de onurlandıracak" dedi.
FOTOĞRAF