Güncelleme Tarihi:
BALIKESİR (AA) - Gönen Ziraat Odası Başkanı Necati Özkurt, çeltikte yüzde 8 olan KDV'nin yüzde 1'e düşürülmesinin üretimi olumlu yönde etkileyeceğini söyledi.
Özkurt, yaptığı açıklamada, KDV oranının düşmesiyle çeltik ekim alanlarının artacağını belirterek, bu sayede kayıt dışı üretimin de önüne geçilmiş olunacağını bildirdi.
Türkiye'nin yıllık pirinç tüketiminin 600 bin to olduğunu ifade eden Özkurt, "Ülkemizde üretilen pirinç miktarı ise 500 bin ton . 100 bin ton açık var. Çeltikte KDV oranının yüzde 1 düşürülmesiyle ülke genelinde çeltik ekimi artar ve bu fark kapanır. Trakya'dan sonra en fazla çeltik üretimi Gönen'de yapılıyor. 2014'te Gönen'de 92 bin dekar alanda çeltik ekimi yapıldı. İşlenen toplam çeltik miktarı ise 270 bin ton. KDV oranlarının düşürülmesiyle birlikte ekim alanları ve üretimde ciddi artışlar bekliyoruz" dedi.
- Erdek Devlet Hastanesinden 116 bin 802 vatandaş sağlık hizmetlerinden faydalandı
Erdek Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Yalçın Düker, 2014'te 116 bin 802 vatandaşa sağlık hizmeti verdiklerini belirterek, hastane olarak başarılı bir yıl geçirdiklerini ifade etti.
Düker, 365 gün 24 saat hizmet verdiklerini dile getirerek, "28 bin 809'u dahiliye,11 bin 364'ü diş, 4 bin 290'ı genel cerrahi, 9 bin 268'i kadın hastalıkları, 15 bin 837'i çocuk hastalıkları, 47 bin 234'ü de acil serviste hizmet aldı" dedi.
- Tekne sayısı azaltılmalı
Erdek Çakıl-Kapıdağ Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Geçici, denizlerin kurtulması için Türk balıkçı filosundaki tekne sayısının mutlaka azaltılması gerektiğini belirtti.
Denizlerin korunması için uygulanan yasakların çözüm olmadığını ifade eden Geçici, şunları kaydetti:
"Dünyanın birçok ülkesinde radikal yasaklar uygulanıyor. Kota uygulanan ülkelerde kotasını aşan tekneler batırılıyor. Fakat genel duruma bakıldığında ise yinede başarı sağlanamıyor. Balıkçılığı korumak, kurtarmak yine balıkçının kendi elinde. Balık çiftliklerinde yetiştirilmek üzere alınan balık başına, satarken de kilo başına devletin balık üreticilerine teşvik veriyor. Üreticilere verilen destek balıkçılar içinde verilmelidir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı müstahsil makbuzunu, faturasını gösteren tüm balıkçılarımıza üreticilere verdiği desteği vermelidir. Ülkenin değişik yerlerinde dolu yağdığında zarar gören çiftçilerin zararı bakanlık tarafından karşılanırken, kaykay gibi hastalıklarda mağdur olan balıkçılar da desteklenmelidir."