Güncelleme Tarihi:
BALIKESİR'de Kuvay-i Milliye Günü nedeniyle Adnan Menderes Mahallesi'ndeki Kuva-yi Milliye Anıtı'nda düzenlenen törene Balıkesir Valisi Mustafa Yaman, Balıkesir Garnizon Komutan Vekili Tuğgeneral Şenol Alkış, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Birol Şahin, Altıeylül Kaymakamı Bayram Gale, Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, adli, askeri, siyasi erkan, daire müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Tören, Kuvay-i Milliye Anıtı'na karanfillerden ortasında ay ve yıldız bulunan Türkiye haritasi şeklindeki çelengin sunulmasıyla başladı. Öğrencilerin okuduğu şiirlerin ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Balıkesir İl Kültür ve Turizm Mustafa Çaltı, Balıkesir'in Kurtuluş Savaşı'ndaki önemini anlattı. Çaltı sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yunanlılar, 15 Mayıs 1919 da İzmir'i işgal etmeye başladılar. Ancak burada Balıkesir vardı, Balıkesirliler vardı. 16 Mayıs 1919 günü 'Okuma Yurdu'nda toplanarak düşmana karşı mücadele kararı aldılar. Üç gün sonra 19 Mayıs 1919'da da Alaca Mescit toplantısını gerçekleştirip "Heyet'i Merkeziye'yi kurarak düşmana karşı ilk harekatı başlattılar. Bu harekat düşmanın karşısına 29 Mayıs 1919' da Ayvalık'ta Balıkesirliler'i 172. Alay'ın yanında Edremit, Burhaniye, Gömeç ve Havranlılar'la birlikte çıkarttı. Bu harekat düşmanın karşısına Akhisar, Soma, İvrindi, Savaştepe cephelerinde Balıkesirliler'i Sındırgı, Bigadiç, Savaştepe ve Ivrindililer ile birlikte çıkarttı. Kahraman Balıkesirliler, hiçbir yerden yardım almadan sadece kendi gayretleriyle düşmana karşı adeta etten bir duvar olup aman vermediler. Düşmanı tam 13 ay boyunca buralara hapsettiler. Anadolu'ya geçişlerini engellediler. Bu 13 aylık zaman süre de Mustafa Kemal ve arkadaşlarına yetti ve tüm hazırlıklarını yapmasını sağladı"
"KAHRAMAN ECDADIMIZLA GURUR DUYUYORUZ"
Balıkesirliler'in silahlı direnişine karşın düşmanın silah ve motorize gücünün fazlalığı ile 24 Haziran 1920'de işgal yıllarının başladığını anımsatan Çaltı, "Ancak her şeye rağmen Balıkesirliler, Balıkesir dağlarını Yunanlılar'a geçilmez etti. Kaymakam İbrahim Ethem Akıncı ve Parti Pehlivan yönetiminde Sındırgı dağlarında başlayan çete hareketi, kısa zamanda Gönen dağlarında Nuri Efe, Edremit dağlarında Akça ve Dalkıran Mehmet Efeler, İvrindi dağlarında Koca Müdür, Tevfik Bey kumandasındaki müfrezeleriyle birleşerek Yunanlılar'a ağır kayıplar verdirdiler. Bu harekat Yunan cephesi gerisinde yürütülen tek çete hareketiydi. Balıkesir'in kahraman evlatları bu çetelerle birlikte 1922 Haziranı'nda Türk ordusunun harekete geçeceğini haber alınca, tüm köyleri organize ederek düşman karakollarına, haberleşme hatlarına, düşmanın geçeceği yollara nasıl müdahale edileceği ile ilgili planlar yaptılar. Artık her köy nerede ne yapacağını biliyordu. Büyük Taarruz'la birlikte harekete geçen Milli Müfrezeler önce Sındırgı'yı sonra Dursunbey'i, Bigadiç'i, 6 Eylül'de de Balıkesir'i kurtardılar. Balıkesir Yunan işgalinden kendini kurtaran tek şehirdir. Bizler kahraman ecdadımızın torunları olarak Kuvay-i Milliye gününde ve her zaman onlarla gurur duyuyoruz" dedi.
Etkinlikler Alaca Mescit'deki mevlit ve lokma hayrı ile sona erdi.
Coşkun YAMAN / BALIKESİR, (DHA)
FOTOĞRAF