IHA
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2015 17:36
BALIKESİR ORMAN BÖLGE MÜDÜRÜ HÜSEYİN YALÇIN:"ÇIKAN YANGINLARI FIRSATA ÇEVİRDİK"
Balıkesir Orman Bölge Müdürü Hüseyin Yalçın, Kepsut 2013 yılında çıkan orman yangınını fırsata çevirdiklerini ifade ederek, çıkabilecek muhtemel orman yangınları için 2 bin 400 kişilik bir ekibin hazır olduğunu söyledi. Yılda yaklaşık 6 milyon adet fidan üretip diktiklerini kaydeden Yalçın; "Kepsut’ta 2013 yılında çıkan yangın sonrası, yanan bölgeye 2 milyon adet fidan diktik. Yılın bu zamanına kadar çıkan 11 yangında 9 hektar alan yandı" dedi.
Balıkesir Orman Bölge Müdürü Hüseyin Yalçın kurum çalışmalarıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada Kepsut’taki yanık sahanın 2013 yılının Ağustos ayında çıkan yangın ile oluştuğunu belirterek, "Biz hemen orayı ağaçlandırmaya başladık ve 2014 yılının Şubat ayında oradaki ağaçlandırma çalışmalarını bitirdik. 2 milyon civarında kızılçam, fıstık çamı ve köylülere gelir getirecek ceviz badem gibi ağaçlar dikildi. Yangına dayanıklı orman kurma projesi (YARDOP) kapsamında çalışmalarımızı tamamladık. Araya ilave yollar yaptık, her hangi bir yangın esnasında ayırıcı unsurlar oluşturduk. Çok geniş alanları aradan yol geçirerek yeni bir yangın esnasında sıçramayı önlemek için bölmüş olduk. Ziraat arazisi ile orman arazilerinde ayırıcı unsurları oluşturduk ve yangın bölgesinde 4 adet bin tonluk helikopterlerin su alabileceği havuzlar oluşturduk. Her sene Haziran ayında fidan sayımı yaptıklarını ifade eden Yalçın "Diktiğimiz fidanların ne kadarı tutmuş inceliyoruz. Şuan da yüzde 90’ın üzerinde dikilen fidanlar tutmuş. Biz yüzde 70’in üzerinde başarılı olarak kabul ediyoruz. Aradaki bu boşluklar ise tabiat en oluşan boşluklar. İlk dikilen ağaçlar hemen kendini göstermiyor ama dikimin üzerinde 10 yıl geçtiği zaman tamamen yem yeşil oluyor. Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü yangın açısından 1. derece riskli çünkü en fazla rüzgar alan illerden birisi Balıkesir. Rüzgar olduğu zaman nemi düşürüyor, nemde düşünce Allah korusun her hangi bir kıvılcım, ateş sigara gibi tetikleyici unsurlar yer aldığında yangına sebep olabiliyor. Yangınların yüzde 95’i insan kaynaklı hatalardan çıkıyor. Geçmiş yılların istatistiklerine bakıldığında yüzde 5 cam kırığı veya yıldırımdır. Bu yüzden insanların bu konuda çok dikkatli olması lazım. Balıkesir ve Çanakkale’de 900 işçi 1500 memur toplamda 2 bin 400 kişilik bir ekiple yangınlara müdahale ediyoruz" dedi.
Kepsut’taki yangını fırsata çevirdiklerini ifade eden Yalçın, "Yanan alanların hepsi verimli orman değildi. Çalılık olan yerlerde vardı biz hepsini ağaçlandırdık. Yaptığımız ağaçlandırma çalışmalarımızda çok başarılı oldu. İşçi ile el emeği ile toprak işlenmesi çok başarılı olamıyorsunuz biz oraların hepsini dozerlerle işledik. Balıkesir Bölge Müdürlüğünde her sene 3500 hektar yani 35 bin dönüm ağaçlandırma yapılıyor. Yaklaşık 6 milyon adet fidan üretiyoruz dikiyoruz. Fidanlıklarımız yıllık 10 milyon civarı fidan üretimimiz var. 6 milyonunu kendimiz üretiyoruz. Kalan diğer fidanları ise çevremizdeki bölge müdürlüklerine yolluyoruz. Köylerimizdeki boş alanlara da köylülerimize gelir getirecek şekilde ağaçlandırma yapıyoruz. 3 yıl boyunca bakımı yaptıktan sonra bunları hane başı eşit olarak dağıtıyoruz. Biz hane başı 40-50 ağaç düşecek şekilde ağaçlandırma yapmaya çalışıyoruz. Ekilen ağaçlar toprağın durumuna göre değişiyor. Su varsa ceviz yoksa fıstıkçamı ve badem ekiliyor. Öncelikle dikim yapılacak yerdeki toprak analiz ediliyor. İzmir’de Ormancılık Araştırma Enstitüsünde toprak laboratuarı var analizler burada yapılıyor. Aşağı yukarı 2 bin hektar bir alanda biz köylüler için ağaçlandırma yaptık. Bunlar büyüdüğü zaman köylülerimiz için önemli bir gelir kaynağı olacak. Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü’nde Balıkesir ve Çanakkale illerinde 1 milyon 188 bin hektar ormanlık alana sahibiz. İl olarak Balıkesir’de yüzde 47, Çanakkale’de ise yüzde 53’ü ormanlık alana sahip. Balıkesir ormancılık literatürü açısından çok kaliteli ormanlara sahip. Özellikle Kaz Dağları... Dursunbey’deki karaçam ormanları da, ormancılık literatürüne geçmiştir. Bandırma’da kayın var, Kepsut’un Çataldağ tarafında kayın ormanlarımız var. Balıkesir orman açısından çok şanslı. Eğitim seviyesi olarak da çok yüksek Balıkesir ve Çanakkale’nin. Bu eğitim seviyesinin yüksek olmasının da biz faydalarını çok görüyoruz. Şu anda kaçakçılık yok denecek kadar az" şeklinde konuştu.