Balıkesir’de Susuzluğa Son

Güncelleme Tarihi:

Balıkesir’de Susuzluğa Son
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2015 13:27

BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BASKİ TARAFINDAN İÇME SUYU ARITMA TESİSLERİNE İÇİN ALINAN JENERATÖRLER DÜZENLENEN TÖRENLE HİZMETE GİRDİ.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı BASKİ tarafından İçme Suyu Arıtma Tesislerine alınan jeneratörler düzenlenen törenle hizmete girdi.
BASKİ Genel Müdürlüğü’ne bağlı İçme Suyu Arıtma Tesislerinde düzenlenen törende konuşan BASKİ Genel Müdürü Mustafa Bayram "Büyükşehir Belediyesi meclisimizin ilçe belediyelerine verdiği yetki ile hizmetler ilçe belediyeleri tarafından sürdürüldü. Ekim ayı itibariyle BASKİ kendi kadrosu ve donanımıyla işe sahip çıktı. 20 ilçe ve 34 kapanan belde belediyesi ve kırsal alanları düşündüğümüzde kışın 1 milyon 200 bin yazın yaklaşık 2,5 milyonluk nüfusa hizmet eden bir kurumuz"dedi.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı A.Edip Uğur törende yaptığı konuşmada Balıkesir’in Büyükşehir olmasının ardından BASKİ’nin kuruluşunun gerçekleştiğini belirterek "Balıkesir Karesi ve Altıeylül ilçelerinde tüketilen su miktarı günde 76 bin ton, il genelinde ise günde 300 bin ton su tüketiyoruz. Su hayattır, hemşehrilerimize sağlıklı su kullandırmak için BASKİ büyük bir gayret içinde. İkizce tepeler arıtma tesisimiz 2003 yılında faaliyete geçti. 31 Aralık 2014 yılına gelinceye kadar bir çok kez su elektrikten dolayı kesintisi yaşandı ve Balıkesir susuz kaldı. 31 Aralık’ta kötü hava şartları nedeniyle elektrik kesilince pompa istasyonumu çalışmadı ve vatandaşlarımız susuz kaldı. Bundan hemen sonra jeneratör almaya karar verdik. Balıkesir merkez için ve bunun yanı sıra Manyas,Erdek, Ayvalık, Bigadiç, Sındırgı ve Savaştepe ilçeleri de olmak üzere 7 bin KW saatlik 22 adet jeneratör alındı. Bu jeneratörlerin toplam maliyeti 3 milyon 500 bin lira. Bu büyükşehir ve Baski ile gerçekleşen bir faaliyet. Balıkesir bundan böyle elektrik kesintisi nedeniyle her hangi bir şekilde su sıkıntısı yaşamayacak. Şuanda BASKİ’nin 550 bin, kırsal mahalleler haricinde abonesi var. Su tahsilatlarıyla ilgili PTT ile yaptığımız anlaşma sayesinde 155 PTT şubesi su paralarını tahsil edebiliyor. BASKİ olarak hazineden, Devlet Su İşlerinden ve İller Bankasından borçları devraldık. Bu borç 450 milyon lira ve bunu da düzenli bir şekilde ödüyoruz" dedi.
Kırsal mahallelerden bu güne kadar su parası almadıklarını ifade eden Başkan Uğur "Kırsal mahallelerin su saatlerini bağlıyoruz, aboneleri kaydediyoruz. Bu zaman kadar kırsal mahallelerde tüketilen sular bizden helal olsun. Bu gün BASKİ bize devredilen beldelerle, kırsal alan ile ilgili ödediğimiz elektrik parası tam 3 milyon lira. Biz 30 Eylül 2014’de 20 ilçe belediyesi ile mahsuplaşma yaptık. Onlar o tarihi kadar olan su paralarının tahsilatını yaptılar. Çalışanların ücretlerini biz ödedik. Bizim ilçe belediyelerinden mahsuplaşmadan dolayı 24 milyon lira alacağımız var. Bandırma Belediyesi’nden 9 milyon, Ayvalık Belediyesi’nden 10 milyon, Edremit Belediyesi’nden 3 milyon, Erdek Belediyesinden 1.6 milyon alacağımız var"şeklinde konuştu.
9 MAHALLEYE ŞEBEKE SUYU BAĞLANDI
BASKİ’nin diğer çalışmaları için 8 milyon liralık araç gereç alımı yapıldığını hatırlatan Başkan Uğur "BASKİ olarak teknolojik alt yapımızı oluşturabilmek için 4 milyon liralık bir yatırım gerçekleştirdik. Suyu olmayan kırsal mahallelerdeki alanlarda su ihtiyacı için 6 bin metre sondaj ihalesi yaptık. Yine merkez ve kırsal mahalleler için 2 milyon bedelle 15 bin metre su ve kanalizasyon hattı bakım ve arıza yapım işleri ihalesi, 100 mahallede planlanan depo bakım onarım için yaklaşık 3 milyon lira ile ihale, yine ihtiyacı olan yerlerde 25 bin metre kanalizasyon, 50 bin metre içme suyu hattı yenilenmesi yapılıyor. Alo 185 Çağrı Hattımıza 1 yılda 50 bin başvuru yapılmış. Karesi ve Altıeylül ilçelerimizde kanalizasyon şebekesi yapılırken, maalesef yağmur suyu hattı ayrı projelendirilmemiş, yağmur suları da kanalizasyon hattına verildiği için fazla yağışlarda evlerdeki su baskını şikayetleri oluyor. Karesi ve Altıeylül ilçelerimizde yağmur suyu hattı projesi ihale edildi. 9 mahallemize buradan içme suyu bağladık. Eskiden kuyulardan çekiyorlardı şuanda Akçakaya, Ayşebacı, Atköy, Çayırhisar, Halalca, Ovaköy, Paşaköy, Üçpınar, Yakupköy İkizcetepeler suyunu kullanıyorlar. Halhalca’da şuan da maalesef su şebekesi yok. 30 kilometre Halhalca için su şebekesi ihale edildi"dedi.
BASKİ olarak tamamladıkları işler hakkında da bilgiler veren Başkan Uğur, "Tamamladığımız işler Burhaniye kısmi içme suyu deposu, Burhaniye kısmi kanalizasyon şebekesi terfi merkezi , Gökçeyazı içme suyu deposu, İvrindi Büyük Yenice atık su arıtma tesisi, Marmara Saraylar atık su arıtma tesisi, Dursunbey kısmi kanalizasyon şebeke hattı atık su arıtma tesisi olmak üzere 6 iş için toplam 20 milyon lira. Yine planlamasını yaptığımız toplam işlerin maliyeti 226 milyon lira. Bunun içinde Edremit atık su arıtma tesisi, Güre, Akçay, Kadıköy, Zeytinli kanalizasyon hattı. Altınoluk arıtma hattı, Narlı bölgesi kanalizasyon şebekesi için atık su arıtma tesisi, Marmara Avşa, Ayvalık içme suyu isale hattı olmak üzere 5 işin bedeli 146 milyon lira. Tüm ilçelerimizde çalışmalar ve planlamalar sürüyor. BASKİ kurulduktan sonra tamamlanan devam eden ve planlanan işlerin yatırım bedeli toplamı 286 milyon lira. Bandırma’da atık su arıtma tesisi yok bununla ilgilide Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım projesi kapsamının bedeli yaklaşık 30 milyon Avro. Bunun da desteğini Avrupa Birliği’nden alacağız. Fizibilite aşamasında. BASKİ durmuyor çalışıyor. Şuanda 1600 çalışan var"şeklinde sözlerini tamamladı.
Konuşmaların ardından Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı A.Edip Uğur, BASKİ Genel Müdürü Mustafa Bayram yeni alınan jeneratörleri butona basarak hizmete soktular. Başkan Uğur daha sonra tesislerde gezerek incelemelerde bulundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!