Güncelleme Tarihi:
Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın 2015 yılı Nisan ayında Ayvalık genelinde yaptığı SİT'lerin yeniden değerlendirilmesi çalışması tepki çekti. Ayvalık Adaları Tabiat Parkı'nın büyük bölümü ile Cennet Tepesi sırtlarının yapılaşmaya açılmasına imar izni veriliyor olması endişe yarattı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 'Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu' Ayvalık Belediye Meclisi'nin şubat ayı olağan toplantısında ilk madde olarak gündemine alınıp, Başkan Rahmi Gençer tarafından meclis üyelerinin görüşüne açıldı. Raporu Ayvalık için hayati bir konu olarak niteleyen Başkan Gençer, "Yasa ile korunan Ayvalık Tabiat Parkı ve 22 ada üzerinde Çevre Şehircilik Bakanlığı SİT irdelemesi yaptı. Mutlak koruma, nitelikli koruma ve sürdürülebilir koruma alanı olarak üçe bölünmüş olan bölgenin önemli kısmına imar izni veriliyor. 17 Şubat tarihine kadar itirazlarımızı Bakanlığa bildireceğiz. Kamuoyunun bilgilenmesi açısından herkes fikrini söylemeli. Ben ve CHP grubu arkadaşlarım, Tabiat Parkı'nın kırmızı renkteki mutlak koruma alanı olarak kalmasını savunuyoruz. Parkımızın kesinlikle imara açılmasını istemiyoruz. Ayvalık ve Adaların Tabiat Parkı yasalara göre korunmalı. Cunda Boğazı'nın girişi, Cunda'nın arka sırtları, Birinci ve İkinci köyler ile Maden Adası karşısına plan yapılıp imara açılabilecek. Önerim, imar komisyonunun her partiden katılacak üyelerle genişletilip burada değerlendirilmesidir. Daha sonra olağanüstü toplantı ile yeniden tartışalım" dedi.
"SİYASİ DEĞİL, AYVALIK MESELESİ"
Komisyona katılan AK Parti'li üye Sinan Oğuz Başkurt, "Bu mesele siyasi değil, Ayvalık meselesidir. 1994 yılında Ayvalık hangi gerekçelerle SİT ilan edildi, bugün hangi gerekçelerle kaldırılmak isteniyor. Buna bakalım. Yanlışlık neyse ortaya çıkarıp, dosya halinde Bakanlığa sunalım" dedi.
Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli, Ayvalık'ın korunması için eylemsel ve hukuksal mücadeleye hazır olduklarını vurguladı. Ayvalık Tabiat Derneği Temsilcisi Piraye Bayman da, SİT değişikliklerindeki çelişkilere dikkat çekti. Bayman, "Tabiat Parkı'nda en son 20 yıl önce bilimsel bir çalışma yapılmış. Yeni düzenlemede Tavuk, Çiçek, Yerlice, Pınar ve Çıplak Adaları'nın koruması düşürülmüş. Yan yana iki adaya farklı statü uygulanmış. Asıl bu çelişkilerin üzerinde durmalıyız. Buralarda bir hazırlık var. Değişikliklerin tamamı el değiştiren araziler üzerinde yapılması manidar" dedi.
Konuşmaların ardından konunun incelenmesi için AK Partili Ayvalık Belideye Meclis Üyesi Oğuz Başkurt ile DSP'li Ayvalık Belediye Meclis Üyesi Özge Toygar'ın katılımıyla 7 kişiye çıkartılan İmar Komisyonu'na havale edilmesi oybirliği ile kabul edildi. Konuyu Belediye Komisyonu'nun incelemesinin ardından olağanüstü toplanılıp, alınacak kararın 17 Şubat'ta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderileceği öğrenildi.