Ayvalık'ta 'Zeytin Hasat Günleri' 13'üncü kez başladı

Güncelleme Tarihi:

Ayvalıkta Zeytin Hasat Günleri 13üncü kez başladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2017 10:00

Ayvalık'ta 'Zeytin Hasat Günleri' 13'üncü kez başladı

Haberin Devamı

BALIKESİR'in Ayvalık Belediyesi ile Ticaret Odası tarafından bu yıl 13'üncüsü düzenlenen Zeytin Hasat Günleri, 'Fidandan Sofraya Zeytin' adını taşıyan fotoğraf sergisiyle başladı.

Fotoğraf sanatçıları Alberto Modiano ve Haşmet Demirbil tarafından zeytinin öyküsü ve sanatsal duruşuna ait objelerden oluşan fotoğraflardan oluşan  'Fidandan Sofraya Zeytin' adlı sergi, Zeytin Hasat Günleri'nde açıldı. Ayvalık Belediyesi'ne ait Orhan Peker Sanat Galerisi'nde düzenlenen serginin açılışına Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüaslan, Ayvalık Belediye Başkanı CHP'li Rahmi Gençer, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Benhan İbrahim Kantarcı, ATO yöneticileri, Kaymakam Refiği Uğur Karakaya ve çok sayıda sanatsever katıldı. Zeytin ağacı gövdelerinin sanatsal görünümlerinin yanı sıra zeytinin tarladan toplanıp, sofraya ulaşmasına ait süreçteki aşamalarının gözler önüne serildiği sergide yaklaşık 150 fotoğrafın yer aldığı öğrenildi.

Sergiyi gezen Başkan Gençer, zeytinin çok emek isteyen bir ürün olduğunu vurgulayarak, "Zeytini toplamak, zeytini işlemek, zeytinden yağ çıkarmak gerçekten çok emek isteyen bir iştir. Özellikle müstahsillerimiz ve tarım işçilerimiz çok zorluklar çekiyorlar. Bu sergide de zeytinin hikayesini çok güzel anlatmışlar. Bizde bu sergide bu meşakkatli yolculuğu bir kez daha izlemiş olduk" dedi.

Serginin siyah-beyaz fotoğraflardan oluşmasının daha da çarpıcı olduğunu savunan Ayvalık Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Halil Cevdet Kantarcı ise, zeytinin sofraların baş tacı olmasının yanı sıra hem ilaç sanayinde hem de hayatın pek çok alanında olduğu gibi sanatın da içinde yer aldığını kaydetti. Kantarcı, "Allah bu kutsal ağaca öyle bir gövde vermiş ki, adeta seyretmeye doyamıyorsunuz. Zeytin ağacından bir çok mutfak ürünleri de yapılıyor. Zeytinin etinden, çekirdeğine kadar her alanda kullanıyoruz. Bu mucizevi ürünü de en iyi şekilde bu sergide ifade edilmesi benim gibi bir zeytin sevdalısı için çok güzel bir duygu" diye konuştu.

Fotoğraf Sanatçısı Haşmet Demirbil ise Modiano'nun sergiye yarın katılacağını vurgulayarak, "Şu anda ölümsüz ağacın yaşamı hakkında bir biyografiyi bu sergimizde sunmaya çalışıyoruz" dedi. Kanser hastasıyken, zeytin ve zeytinyağı sayesinde sağlığına kavuştuğunu, bu nedenle zeytin ağacına duyduğu vefa borcunu ödemeye çalıştığını anlatan Demirbil, "Bu sergiyle ölmez ağacın bana verdiği özel bir yaşam enerjisiyle; ağacın gövdesinden başlayıp, A'dan Z'ye her aşamasını fotoğraflayarak zeytinin fidandan, sofraya ulaşmasına ait yolculuğunu sanatseverle paylaşmak istedik. Bu çalışmamız 10 yılı aşkın bir zaman sürecinde gerçekleşti. Bu konuda İstanbul'dan Alberto Modiano ile ortak bir çalışma yaptık. 10 yıl süresince biz bu mücadeleyi verirken, hiç kimseye dersimizi tam olarak anlatamadık. Fakat Notre-Dame Sion ve Saint-Michel Fransız Okullarının destekleriyle bu sergimizi önce İstanbul ardından Fransa ve şimdi de Ayvalık'ta sanatseverlerle buluşturmayı da başardık. Çok mutluyum" diye konuştu.

Tuncel YILMAZ / AYVALIK (Balıkesir), (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!