Güncelleme Tarihi:
BALIKESİR'in Ayvalık İlçesi'nde, yaz aylarında serinlemek için tercih edilen koruk suyu, sindirim sistemi üzerindeki etkileri başta olmak üzere birçok faydalı özelliğiyle tercih ediliyor.
Bir salkımı konulmadan bamya yemeği yapılmayan Ayvalık'ta koruk, aynı zamanda vazgeçilmez de bir içecek. Olgunlaşmamış üzümlerin ezilip suyunun çıkarılmasıyla elde edilen koruk suyu, Ayvalık'ta bazı kafelerin sunduğu içecekler arasında da ilk sırada yer alıyor. Olgunlaşmamış üzümlerin ezilmesiyle elde edilen koruk suyu, ilçede bazı kafelerde ayran ve çaydan bile daha çok talep görürken; antioksidan özelliği nedeniyle yararları da saymakla bitmiyor. Ayvalık'ta koruk suyu, Palabahçe'de Şeytan'ın Kahvesi ile Macaron'un tarihi kahveleri; Camlı ve Mercan'ın Kahvesinde en lezzetli haliyle sunuluyor.
"İÇİNDE HİÇBİR KATKI MADDESİ YOK"
Ayvalıkla özdeşleşen, leziz koruk suyu Şeytan'ın Kahvesinde 1950 yılından bu yana içiliyor. Korukları kendi bahçesinden toplayan Suat Kaçak ve oğlu Mustafa Kaçak, çok az şeker ilavesiyle tatlandırdıkları koruk suyunu Haziran ayından Ekim ayına kadar müşterilerine veriyor. Her gün taze hazırlanan koruk suyu özel cam bardaklarla servis ediliyor. Babası zamanında kahve önündeki asmadan topladıkları koruklarla hazırladıkları bu lezzetin zaman içinde unutulduğunu belirten Suat Kaçak, "Bu koruk suyu eskilerden beri vardır. Bizim bulduğumuz bir şey değil. Ama zamanla unutuldu. Ben 1985'te tekrar yapmaya başladım. İlk zamanlarda insanlara tanıtmak, yeni nesle alıştırmak kolay olmadı. Hazırlananları döktüğüm bile oldu. Ama zamanla insanlar daha doğal lezzetler arayınca, koruk suyu cazip geldi. İçinde hiçbir katkı maddesi yok. Kendi rengi, kendi tadı koruğun. Koruk için bahçe yaptım. Gelen talebi karşılayacak kadar koruğum var" dedi.
Kahveyi babası Suat Kaçak ile birlikte işleten Mustafa Kaçak ise koruk suyuna artan talepten memnun. Mustafa Kaçak, "Dededen kalma şekilde yapmaya devam ediyorum. Burası koruk suyunda marka oldu. Özellikle yabancılar, koruk suyu içmek için geliyor. Biz de gurur duyuyoruz" dedi.
"KAN YAPICI ÖZELLİĞİ OLDUĞUNU BİLİYORUZ"
Ayvalık'ın tarihi kahvehaneleri Mercan ve Camlı'da da sunulan koruk suları, lezzetiyle beğeni topluyor. Mercan'ın işletmecisi Ahmet Yıkılmazdağ, "Karadut suyu veriyorduk eskiden, son 5- 10 yıldır koruk suyu çok revaçta. Köylerden bize koruk getiriyorlar. Kaynatmadan yapıyoruz. Az şekerle karıştırıp, süzerek servise sunuyoruz. Koruk suyunun kan yapıcı özelliği olduğunu biliyoruz" dedi.
"MİSAFİRLERİMİZ DE İLÇEMİZE ÖZGÜ BU TADA ÇOK ALIŞTI"
Her yıl Temmuz ayında koruk suyunun satışa sunulduğunu, bu tadı sevenlerin yaz mevsimini dört gözle beklediklerini belirten Camlı Kahve sahibi Ahmet Cavlı ise, "Ekim ayının ortalarına kadar koruk bol oluyor. Sadece Ayvalıklılar değil Midilli'den gelen Yunanlar ve Türkiye'nin farklı noktalarından gelen misafirlerimiz de bu tada alıştı. Koruğun aromatik suyunun antioksidan özelliği olduğu, hazmı kolaylaştırdığı, mideyi rahatlattığı biliniyor. Ayvalık'tan olduğu kadar dışarıdan da koruk suyu siparişi verenler oluyor. Sıcak havalarda toksinlerin vücuttan atılmasına da yardımcı olan koruk suyu, aynı zamanda serinletici etkisiyle de çok kişi tarafından sevilerek tüketiliyor. Ayvalık'a gelen turistler de ülkelerine dönerken pet şişelerde koruk suyu götürüyorlar" dedi.
Kadri KAYA / AYVALIK (Balıkesir), (DHA)
FOTOĞRAF