Güncelleme Tarihi:
BALIKESİR'in Ayvalık ilçesinde düzenlenen ‘Kıyı Bölgelerinde Mimarlık' başlıklı panelde zeytin yasasındaki değişiklikler ile doğal SİT alanlarındaki yeni düzenlemeler ele alındı.
Ayvalık ve çevresinin geleceğinin değerlendirilmesi ve sorunlara karşı ortak çözümler üretilmesi amacıyla düzenlenen 'Kıyı Bölgelerinde Mimarlık' başlıklı panel, İsmet İnönü Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. TMMOB Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, Balıkesir Mimarlar Odası Başkanı Mehmet Ali Özerk, Ayvalık Mimarlar Odası Başkanı Gündüz İşgüder, CHP'li Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ve Ayvalık Tabiat Platformu temsilcilerinin katıldığı panele beklenen katılım sağlanmadı.Yaklaşık 80 kişinin katıldığı panelin açılışında konuşan Balıkesir Mimarlar Odası Başkanı Mehmet Ali Özerk, doğası henüz bozulmamış kıyıların belli çevrelere peşkeş çekildiğini öne sürerek zeytinlik alanların ve endemik bitki örtüsünün yok olma sürecinin başladığını savundu.
Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu ise, kentlere yönelik ‘rant ve yıkım' operasyonlarının kentsel dönüşüm adı altında yoğunlaştığını iddia etti. Muhcu, "İnsanlığın ortak değerlerinin tarihsel süreç içerisinde üretildiği, uygarlığın merkezi olan kentlerde, bu rant operasyonları ile kimliksizlik, toplumsal ayrışma ve otoriter süreçler inşa edilmektedir. Çağdaş, bilimsel bir planlamaya dayanmayan kentleşme politikaları ve yatırım kararları ile sistemli ve ısrarlı bir şekilde ideolojik ve rant amacıyla doğal ve kültürel varlıklar yok ediliyor. 2011 yılında çıkarılan kanun hükmünde kararnameler yoluyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kuruluşu ve ardından 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunun değiştirilmesi ile koruma politikalarında yeni bir süreç başlamıştır. Kuzunun kurda teslim edildiği yeni bir düzen kurulmuştur. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı içinde oluşturulan Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü tabiat varlıkları hakkında bütün kararları verme yetkisine sahip olmuştur. 2011 yılından bu yana geçen 6 yıl içerisinde bu genel müdürlük hiçbir doğal SİT alanı ilan etmemiş, ülkemizin doğal güzelliklerini korumak yerine bazılarını ortadan kaldırmıştır" dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına çağrıda bulunan Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, "Bütün plan, karar ve uygulamalarını tartışmaya açmalıdır ve bütün bu hususları kamuoyunun değerlendirmesine sunmalıdır. Çevre karşıtı yatırımlar ve plan kararları ivedilikle durdurmalı, katılımcı, bilimsel şehircilik ve planlama süreçlerine bağlı kararların hayata geçirilmesini sağlamalıdır" dedi.
Belediye Başkanı Rahmi Gençer ise zeytinlik alanları ile doğal SİT alanlarının imara açılacak hale getirildiğini öne sürerek, "Bize görüş sordular bu konuda, Ayvalık Belediye Meclisi tüm üyeleriyle ret kararı verdi. Büyükşehir Belediyesi de aynı kararın altına imza attı. Bu bölge için bir başarı. Önce zeytin alanları kaldırılıyor şimdi de zeytincilik yasasını geçirmeye çalışıyorlar. Biz çok büyümek istemiyoruz. Çok büyük, beş yıldızlı oteller, tatil köyleri ile Ayvalık bir şey kazanmaz, Ayvalık kendi özüyle, kendi imkanlarıyla, kendi mütevazı imkanları ile geçmişten gelen kazanımlarını sürdürerek bir yere gelebilir" diye konuştu.
Kadri KAYA / AYVALIK (Balıkesir), (DHA)
FOTOĞRAF