Güncelleme Tarihi:
BALIKESİR'in Ayvalık ilçesinde deprem uzmanlarının katılımıyla düzenlenen panelde, ilçedeki deprem potansiyeli ve alınan önlemler tartışıldı.
Ayvalık Kent Koseyi tarafından düzenlenen panelde Ayvalık'ın depremselliği konusunda katılımcılara bilgiler aktarıldı. Ayvalık Kent Konseyi'nin Ayvalık Belediyesi'ne ait İsmet İnönü Kültür Merkezi'nde düzenlediği panele, Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüaslan'ın yanı sıra ilçede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, BAÜ Ayvalık Meslek Yüksek Okulu Mimarlık Bölümü öğrencileri ve vatandaşlar katıldı. Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli, Türkiye'nin önemli bir bölümünün birinci derecede deprem kuşağı üzerinde bulunduğunu belirterek, "Jeolojik ve topografik yapısı gereği ülkemizde depremlerle sıklıkla karşılaşıyoruz. Ülkemizin birçok bölgesinde olduğu gibi Ayvalıkımız da geçmişte depremden yara almıştı ama hiçbir şekilde ders alınmadı. Depremler geçmişte olduğu gibi gelecekte de olacak. Bu yüzden de depremlerle yaşamayı öğrenmek zorundayız" dedi.
Panelde konuşan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er Japonya'da her gün çeşitli büyüklüklerde depremlerin olduğunu ancak ülke olarak Japonların depremle birlikte yaşamayı öğrendiklerini ve depreme dayanıklı inşa edilen binalar sayesinde bu sorunu çözdüklerini anlattı. Türkiye'nin önemli bir bölümünün deprem fay hattı üzerinde olduğuna işaret eden Er, "Ayvalık da aktivite açısından çok önemli bir bölge. Ya depreme hazırlıklı olacağız atlatacağız ya da bunun bedelini ödemeye hazır olacağız" diye konuştu.
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Ayvalık Temsilcisi Bülent Özgen, önemli olanın deprem olduktan sonra değil, deprem öncesinde gerekli tedbirlerin alınması olduğunu hatırlatarak kısa bir süre önce Ayvalık'ta meydana gelen orman yangınında 20 hektar alanın küle döndüğünü ve şimdilerde olası orman yangınlarına karşı önlemler alınmaya çalışıldığını ifade etti. Deprem için böylesi bir lüksün olamayacağını kaydeden Özgen, panele katkı sağlayan Ayvalık Kent Konseyi ile Ayvalık Belediyesi'ne teşekkür etti.
Ayvalık'ın zemini hakkında da bilgi veren Balıkesir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden Doç. Dr. Şener Ceryan, sıvılaşma beklenebileceğini acilen ilçe zemininin bir deprem sırasında nasıl tepki vereceğinin belirlenmesi, fay hatlarıyla sismolojik çalışmalar yapılması gerektiğine dikkat çekti.
Panelin sonunda 1999'da meydana gelen Gölcük ve Adapazarı depremleriyle ilgili slayt gösterimi ise ibretle izlendi.
Tuncel YILMAZ - Kadri KAYA / AYVALIK (Balıkesir), (DHA)
FOTOĞRAFLI