Güncelleme Tarihi:
BALIKESİR'in Ayvalık ilçesinde kurulması düşünülen "Ayvalık Gıda ve Gıda İşlemeleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi" konusunda halk düzenlenen toplantıyla bilgilendirildi.
Ayvalık Belediyesi Altınova Mahallesi Hizmet Binası'ndaki bilgilendirme toplantısına CHP'li Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Balıkesir Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Ali Aşuk, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı İbrahim Kantarcı, Ayvalık Ticaret Odası Meclis Başkanı Ahmet Süner, Balıkesir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü temsilcileri Burak Bayezit, Satılmış Dedeoğlu, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı temsilcileri Gülnaz Çelikyurt, Kaan Çakır, yvalık Belediye Başkan Danışmanı ve OSB Sorumlusu Ozan Coşkun ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Ayvalık Gıda ve Gıda İşlemeleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin Altınova mahallesinde bölgesel olarak kurulmasının planlandığını söyledi. Bu bölgede 30 bin dönüm sürdürülebilir tarım arazisi olduğuna dikkat çeken Başkan Gençer" Nüfusumuzun büyük bir bölümü tarımla geçiniyor ancak işlenebilir tarım ürünümüz çok az. Bu nedenle işsizlik oranımız giderek yükselmekte. Bölgemizde tarımsal sanayi bölgesinin kurulması istihdam açısından da şart. Bize göre en az 1000 kişiye iş imkanı sağlanacak. Sadece sanayi bölgemizde değil, mahallemizdeki berberimiz ve diğer esnafında dolaylı olarak işi artacak. Çok kısa sürede büyük aşama sağladık. Dokuz bakanlıktan ve dört genel müdürlükten onay aldık ve ÇED raporu aşamasına geldik. Bu hızla devam edersek Türkiye'nin ilk gıda organize sanayi bölgelerinden birini kurmuş olacağız ve bunun heyecanı içersindeyiz. 6 ila 8 ay arasında temelimizi atacağız.
Bu süreci en hızlı şekilde değerlendirmek için yoğun mesai harcıyoruz. Küçük işletmelere de kapımız sonuna kadar açık birleşip gelebilirler" dedi.
Katılımcıların, kurulması düşünülen Ayvalık Gıda ve Gıda İşlemeleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin Altınova mahallesine çevresel etkisinin ne olacağı sorusuna Başkan Gençer , "burada yer alacak tesisler gıda sanayi olduğu için çıkan atıkların evsel ürünlerden pek fazla farklı olmayacak" diye yanıt verdi.
Toplantıda, sayıları giderek artan yerel ve ulusal yatırımcılar, yasal prosedürler ve projede yer almak için üzerine düşen yasal yükümlülükleri sorma fırsatı buldu. Toplantı katılımcıların sorularının yanıtlanmasıyla sona erdi. Ayvalık Gıda ve Gıda İşletmeleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi 571 dönüm alanda kurulacak olup, yaklaşık 51 parsel olacak. Sosyal yapılar ve alt yapı alanları düştükten sonra 300 dönüm sanayi parseli kalacak. Gıda OSB'lerde talepte bulunan işletmeler tesis için 3,5 ile 11 dönüm arasında yer talep etmektedir. Organize Sanayi Bölgesi Gıda alanında faaliyet gösteren bisküvi, zeytin işleme, tarım makineleri gibi firmalar yer alabilecektir.
AYVALIK (Balıkesir), (DHA)
FOTOĞRAF