Güncelleme Tarihi:
BALIKESİR'in Ayvalık İlçesi'ndeki eski sağlık ocağı binası, belediye tarafından içinde Kadın Danışma Evi'nin de bulunduğu Sosyal Hizmet Merkezi olarak düzenlenip, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde hizmete açıldı.
Hayırsever işadamı Cazım Nuri Erman tarafından 1988'de yaptırılan 2004 yılına kadar İlçe Sağlık Grup Başkanlığı ve Merkez Sağlık Ocağı olarak hizmet veren mülkiyeti belediyeye ait bina, üç bölümden oluşan sosyal hizmet binası olarak düzenlendi. Engelli Destek Birimi ( Özel Çocuklar Eğitim Evi), Erken Doğmuşlar Konuk Evi ve Kadın Danışma Evi olarak hizmet verecek sosyal hizmet binasının açılışı bugün düzenlenen törenle yapıldı. Törene, Ayvalık Kaymakam Namık Kemal Nazlı, Ayvalık İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Özay Dörttepe, Ayvalık İlçe Emniyet Müdürü Fikret Bakır, CHP Balıkesir İl Başkanı Ender Biçki, CHP Ayvalık İlçe Başkanı Ahmet Toker, CHP Ayvalık İlçe Kadınlar Kolu Başkanı Şerife Tezkaçan, Gazeteci-Yazar Bekir Coşkun ve Atatürkçü Düşünce Derneği Ayvalık Şubesi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Ayvalık Şubesi, Ayvalık Bağımsız Kadın İnisiyatifi ve Ayvalık Kent Konseyi üyeleri katıldı.
Ayvalık Bağımsız Kadın İnisiyatifi Sözcüsü Nebahat Dinler, Ayvalıklı kadınlar için bu 8 Mart'ın ayrı bir önemi olduğunu belirtip, "Bugün, biz kadınların hak arayışlarından birisi gerçekleşiyor. Ayvalık Belediyesi, kadına yönelik şiddetle mücadelede yerel yönetimlerin üzerine düşen sorumluluklardan birisini yerine getirerek, kadınların güçlenmesine destek olacak Kadın Danışma Merkezi'mizi hizmete açıyor. Uzun zamandır dile getirdiğimiz bu talebimiz karşılandığı için mutluyuz,. Bir insan hakları ihlali olan kadına yönelik aile içi şiddet, gelir ve eğitim düzeyi ne olursa olsun tüm dünyadaki ve ülkemizdeki kadınların ortak sorunudur. Her kesimde ve her yörede yaygın olarak görülmektedir. Kadına yönelik şiddetle baş edebilmek için kararlı bir mücadele gerekmektedir. Hedefimiz, kadına yönelik şiddetin nedenleriyle birlikte ortadan kaldırılması, Ayvalık'ta yaşayan her sosyal kesimden kadının korunması, desteklenmesi ve güçlendirilmesi olmalıdır. Fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddete maruz kalan, dışlanmaya ve ayrımcılığa uğrayan kadınlara; hukuksal, psikolojik ve sosyal danışmanlık hizmeti vererek, dayanışma sağlayacak olan Ayvalık Kadın Danışma Merkezi ile kadınlar artık çaresiz kalmayacaklar. Merkezimiz, körfezde hizmet üreten tek kurum olarak yapacağı farkındalık ve eğitim çalışmalarıyla da bu evrensel sorunun çözümüne katkı sağlayacaktır" dedi. Dinler sosyal Hizmet Merkezi'ndeki Kadın Danışma Evi'nin çalışmalarına her türlü desteği vereceklerini de kaydetti.
Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli, açılışı yapılan merkezin yaşlılara, kadınlara ve özel çocuklara hizmet verecek olması bakımından büyük önem taşıdığını söyledi.
KADINLARIN TOPLADIĞI 2 BİN İMZA İLE YAPILDI
CHP'li Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer de kadınların 2 bini aşkın imza toplayarak talep ettikleri 'Kadın Danışma Evi'nin amacının kadına yönelik şiddet, ayrımcı söylem ve davranışlara karşı toplumun bilinçlenmesine katkıda bulunmak, farkındalık oluşturmak ve kadınların destek mekanizmalarına ulaşabilirliğini sağlamak olduğunu söyledi. Başkan Gençer,"Biz, fiziksel imkanları yerine getirdik, bundan sonra içini doldurmak başta kadın dernekleri olmak üzere sivil toplum kuruluşlarımızın olacak. Keşke 8 Mart hiç kutlanmasa yani kadınlarımızla hep aynı platformda olsak. 1923 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün laik cumhuriyeti ile birlikte kadınlara haklar verilmiş. 1933'te kadınlara seçme seçilme hakkı verilmiş ki bu birçok Avrupa ülkesinden önce. Atatürk notlar tutarmış demiş ki, 'Bir ülkenin kadını aydınlanmazsa o ülke kalkınmaz' demiş. Şimdilerde bazı belediyeler evlilikle ilgili kitaplar dağıtıyor içinde kadınların nasıl dövüleceğine ilişkin yazılar var. İslamiyet'te kadının yeri her zaman erkeğinin yanındadır. Öyle itilmiş, kakılmış olamaz. Anadolu'da kadınını hiç itmemiştir. Türk halkı, Cumhuriyet'i birlikte kurmuştur. Ama bugün dinimizi saptırarak, 'kadını nasıl döveceğini anlatan' yazılar yayınlayan belediyeler var. Geldiğimiz noktaya bakın. Çağdaşlık 1923 yılında başlıyor ve geldiğimiz noktaya bakın. Onun için referandumda 'hayır' diyeceğiz " dedi.
"MERKEZİN ASIL SAHİBİ YAŞLILAR"
Sosyal Hizmet Merkezi'nin esas sahibinin 17 yaşlı olduğunu belirten Başkan Gençer, "Buranın esas sahipleri içeride. Yaşlı bakımevi demedik. 'Erken doğmuşlar evi' dedik. Yanlış anlıyorlar 7 aylık doğmuş gibi. Hayır, onlar biraz eski doğum kağıdı olan. Ayrıca 15 özel çocuğumuz var. Onları her gün evinden alıyoruz, eğitim veren hocalarımız var" diye konuştu.
Konuşmaların ardından binanın onarımını üstlenen müteahhit firmadan Onur Satıcı, Mehmet Topal ve Yücel Demir'e teşekkür plaketi verildi. Kadınlara Dünya Kadınlar Günü nedeniyle kırmızı karanfil dağıtılırken, açılışa katılanlara lokma ve pilav ikramı yapıldı.
EĞİTİM VE PSİKOLOJİK DESTEK VERİLECEK
Sosyal Hizmet Merkezi'ndeki Sosyal Hizmet Uzmanı Emre Batur yönetimindeki Kadın Danışma Evi'ne başvuracak kadınlar, yasal haklar ve bunların nasıl kullanılacağı konulu eğitim çalışmaları, kadına yönelik şiddete karşı strateji ve şiddete karşı kadın dayanışması oluşturma çalışmalarına katılabilecek. Eğitim çalışmalarının yanı sıra şiddete maruz kalan kadınları hukuki destek mekanizmalarına yönlendirecek Kadın Danışma Evi, yaşanan sorunlarla baş edebilmek için psikolojik destek imkanı da sunulacak.
Kadri KAYA / AYVALIK, (Balıkesir), (DHA)
FOTOĞRAF