Güncelleme Tarihi:
BALIKESİR'in Ayvalık ilçesinde yörenin zeytin ve zeytinyağı ürünlerini tanıtmak için gastronomi turizmi başlatıldı. Ayvalıklı Gıda Mühendisi ve Zeytinyağı Tadım Uzmanı Burcu Efe, konuklarına zeytinin tarladan sofraya yolculuğunun tüm detaylarını, Ayvalık-Gömeç hattında düzenlediği zeytin-zeytinyağı turu ile tanıttı.
Zeytin üreticisi bir babanın kızı olan Burcu Efe, İstanbul'da yaşayan çeşitli meslek dallarından 25 kişiye, yerelde yaşam deneyimini sundu. Cunda konaklamalı zeytin turuna katılan konuklarına Gömeç ilçesi Ulubeyler köyünde bulunan zeytin bahçesinde uygulamalı hasat yaptıran Efe, zeytinyağı üretimi ve zeytinyağı tadım eğitimi verdi. Zeytinin zeytinyağına dönüşme sürecini uygulamalı olarak öğreten Burcu Efe, ekibe elleriyle topladıkları zeytinden elde edilen zeytinyağını tattırdı. Ayvalık otlarından yapılan zeytinyağlı yöresel yemek ikramının ardından Ayvalık-Cunda’da kültürel ve tarihsel noktalara gezi düzenledi. Katılımcıların ilçede düzenlenen zeytin hasat şenliğini gezerek, esnaftan alışveriş yapmasına da imkân tanıyan Efe, 3 günlük etkinliğin son gününde Kozak yaylası köylerini gezdirdi.
Yerinde deneyim kazandırmayı amaçlayan bir program sunduğunu ifade eden Burcu Efe, insanların yoğun çalışma koşulları, trafik ve farklı nedenlerin yarattığı stresten kurtulmak için, kırsal alanlara ilgi göstermeye başladığını belirtti. Yörede yetişen ürünlerle yapılan yiyecek ve içeceklerin, kişilerin ilgisini çektiğini ve küçük ölçekli yerleşim yerlerine gün geçtikçe ilginin arttığını ifade eden Efe, şunları söyledi:
"Çünkü günümüzde tüketicilerin beklediği sağlıklı, doğal ve güvenli gıdaya ulaşmak neredeyse mümkün değil. Bu kapsamda, özellikle büyükşehirlerde yaşayan tüketiciler, aracı olmadan daha sağlıklı, daha doğal gıdaları üreticiden satın almak, yöresel insanların yetiştirdiği doğal ürünleri tüketme eğilimine girerek, sağlıklı yaşama adım attıklarını düşünüyor. Önemli bir gastronomi ve gastroturizm destinasyonu olan Kuzey Ege bölgesi, Ayvalık ve civar yöremizde gurme turizmi potansiyeli var. Ancak yapılan araştırmalar yöre mutfağının önemi bilinmesine rağmen, Ayvalık’ı ziyaret etmedeki temel amacın deniz-kum-güneş olduğunu göstermekte. Ben onu aktif hale getirmek istedim.”
Kadri KAYA/AYVALIK (Balıkesir), (DHA)
FOTOĞRAFLI