IHA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2015 15:48
AYVALIK BELEDİYE BAŞKANI AÇILIŞ KONUŞMASI YAPTI.
Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde Ayvalık Kaymakamlığı, Ayvalık Belediye Başkanlığı, Ayvalık Ticaret Odası ve Ayvalık Ziraat Odası tarafından bu yıl 11.’si düzenlenen Zeytin Hasat Günleri başladı.
11. Ayvalık Zeytin Hasat Günleri saat 09.30’da belediye otobüs durakları yanından, ilçe merkezindeki Cumhuriyet Meydanına kadar protokolün ’Zeytine Minnet’ yürüyüşü ile başladı.
Ayvalık Belediye Bandosu eşliğinde yürüyen protokolün Cumhuriyet Meydanına gelmesi ile devam eden törende 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu ardından da
Atatürk anıtına Ticaret Odası’nın çelenginin konulmasıyla sürdü.
Balıkesir Valisi Mustafa Yaman, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Ayvalık’ın eski Kaymakamı halen Ankara Vali Yardımcılığı görevini sürdüren Nihat Nalbant, Kıbrıs-Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, Ayvalık Belediye Meclis Üyeleri, Ak Parti Ayvalık İlçe Başkanı Hakan Kayaalp ve yönetimi, CHP Ayvalık İlçe Başkanı Ahmet Toker ve yönetimi, Balıkesir ve Ayvalık’ın daire amirleri, Ayvalık Ticaret Odası yönetimi, Ayvalık Ziraat Odası Başkanı Hasan Kıtay ve Oda yönetimi, ulusal medya organlarının ünlü köşe yazarları ve gazetecileriyle çok sayıda vatandaşın hazır bulunduğu çelenk sunma töreninin ardından eski Otogar’da kurulan Geleneksel Zeytin Pazarı’na yürüyerek geçti.
ATO BAŞKANI KANTARCI MEMNUN
Zeytin Pazarı’nın açılışında konuşan Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Benhan İbrahim Kantarcı, yeni bir hasat şenliğine daha ev sahibi yapmaktan duydukları memnuniyeti ifade etti.
Ayvalık’ın, Türkiye’nin ve dünyanın en önemli zeytinyağı merkezlerinden biri olduğunu kaydeden Kantarcı, “Coğrafi işaretli Ayvalık zeytinyağı kalite üstünlüğüyle giderek daha geniş bir alandan adını duyuruyor. Bu yıl 11. sini düzenlediğimiz Ayvalık Uluslararası Hasat Günleri ilk olmanın öncülüğünü ve yılların birikimini genişletip, çeşitlendiriyor. Bu özel günlerde Ayvalık üreticisi ile zeytinyağı işletmeleriyle yerel markaları yaratan firmalarımızla, ulusal sanayicilerimiz, ihracatçılarımız ve sektörün yan tedarikçileri, ulusal ve yerel medya mensupları, sanatçıları ve elbette halkın yoğun katılımıyla özgün bir şenlik yaşanıyor. Hasat Günlerinin bu yılki teması ‘Zeytinyağı ve Tarih’ sloganda bu konsept doğrultusunda, ‘Zeytin Varsa Hayat Var. Bin yıllardır’ olarak belirlendi. Burada vurgulanmak istenen, hayata ağacı zeytinin geçmişten bugüne ve bugünden yarınlara uzanan tartışılmaz değeridir” diyerek konuşmasını zeytin duası ve Nazım Hikmet’in zeytinle ilgili dizeleriyle tamamladı.
AYVALIK BELEDİYE BAŞKANI RAHMİ GENÇER, “DÜNYADA ÇOK AZ ŞEY LEZZETLİ VE SAĞLIKLIDIR. İŞTE ZEYTİNYAĞI BUNLARDAN BİRİDİR”
ATO Başkanı Benhan İbrahim Kantarcı’nın ardından konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer’de, 11 yıl önce başladıkları zeytin hasat günleriyle amaçlarından birininde Türkiye’deki zeytinyağı tüketimini arttırmak olduğunu vurgulayarak, “Tabiî ki öncelikle yöremizin, bölgemizin bu kıymetli değerini tanıtmakla beraber bu tüketim sıkıntısını aşmayı hedefledik. Bundan 11 yıl önce kişi başına 800 gram zeytinyağı tüketiyorduk. Bizim bu ürettiğimiz zeytinyağının maalesef ürettiğimiz kadarının dörtte birini tüketebiliyorduk. Bu arayışla çıktığımız bu hasat şenliğiyle bugün zeytinyağı tüketimi 1,8- 2 kilogram civarına gelmiştir. Çünkü biz bu şenlikleri yaparken tüm medya unsurlarıyla beraber hareket ettik. Özellikle gurme yazarları, sağlık yazarları, doktorlar zeytinyağının ne kadar yararlı olduklarını anlattılar. Dünyada çok az şey lezzetli ve sağlıklıdır. İşte zeytinyağı bunlardan biridir” dedi. Başkan Gençer, zeytin hasat günleri etkinlikleriyle birlikte 11 yılık süreçte ilçedeki yerel markaların satışlarının yükselmesine de katkı verdiklerini sözlerine ekledi.
BÜYÜK ŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI AHMET EDİP UĞUR, “AYVALIK VE ÇEVRESİ DÜNYANIN EN KALİTELİ ZEYTİNYAĞININ ÇIKTIĞI YERDİR”
Açılışta konuşan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ise yaptığı konuşmada, 11 Hasat Günleri’nin Ayvalık ve Balıkesir’e hayırlı uğurlu olmasını dileyerek, “Ayvalık denilince akla ilk önce zeytinyağı geliyor. Bu bölge bizim Edremit Körfezimiz etrafı Ayvalık iklim olarak havasıyla, suyuyla dünyanın en kaliteli zeytinyağının çıktığı yer. Zeytinyağı bir ilaç. Meyve suyu. Mesela ben sağlığımı zeytine ve zeytinyağına borçluyum. Mutlaka her sabah kahvaltıda ekmeğimiz zeytinyağına banıyorum. Ama maalesef bizler ürettiğimiz halde, zeytinyağını tüketemiyoruz. 1,8 kilogram zeytinyağı tüketiyoruz. Dolayısıyla biz Suriye, Yunanistan, İspanya, İtalya kadar ne yazıkki tüketemiyoruz. Eğer Türkiye’nin 78 milyonu yılda sadece 3 litre yağ tüketmiş olsa ihraç edecek mal bulamayız” diye konuştu.
VALİ YAMAN, “ZEYTİN GİBİ DEĞERLERİMİZİN KORUNMASI GEREKİR”
Açılışta konuşan Balıkesir Valisi Mustafa Yaman ise, Ayvalık Zeytinyağı Günlerinin geçtiğimiz yıl uluslararası statüye kazandırıldığını hatırlatarak, “Yöremizde zeytinin tarihi geçmişi de bu yılki ‘Zeytin Varsa Hayata Var. Bin yıllardır’ sloganında belirtildiği gibidir. Hem sağlık açısından, hem de ekonomik açıdan çok önemli bir yeri olan zeytin için yapılan bu tanıtımlar hem Ayvalık ilçemizi, hem de Balıkesir’imizi bir marka şehir haline getirmektedir. Ayvalık’ımızın ve Balıkesir’imizin, hem ulusal, hem de uluslararası platformlarda tanıtılmasını sağlayacak bu tür değerlerimizin korunması ve paylaşılması da çok önemlidir. Elbette bu yüzden de ülkemizin en önemli değerlerinden biri olan zeytin sahip çıkmamız gerekmektedir. Bizde buna sahip çıkmamız gerektiğini her platformda gösteriyoruz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Balıkesir Valisi Mustafa Yaman ve protokol Zeytin Pazarı’nın açılış kurdelesini birlikte kesti.
Halk oyunlarının sergilenmesinin ardından prptokol, pazarda kurulan zeytin ve zeytinyağıyla zeytin makinelerinin tanıtım stantlarını tek tek gezerek firma yetkililerinden bilgi aldı.
Vali Yaman ve beraberindeki protokol, Ayvalık’ta bu yılın ilk zeytin mahsulünden oluşan yeni zeytinyağlarının tadına da bandırdıkları ekmeklerle bakmayı ihmal etmedi.