Güncelleme Tarihi:
BALIKESİR'in Edremit ilçesine bağlı Altınoluk Mahallesi'ndeki 16 yıldan bu yana Antandros antik kenti kazısını yürüten Prof. Dr. Gürcan Polat'ın, Truva kahramanı Aeneas'ın Antandros'ta başlayıp, İtalya'da sona eren yolculuğunu antik gemilerle aynı rotayı izleyerek gerçekleştirmek için hazırladığı proje hayal olmaktan çıkıyor. Avrupa Birliği'nin de desteğini alan uluslararası bu proje için 1-4 Eylül tarihlerinde Edremit ilçesinde bir çalıştay düzenlenecek. 5 ülkeden 20 belediyenin davetli olduğu çalıştayda proje ile ilgili fikir alışverişi yapılacak. Proje turizm ve dünya barışı açısından da büyük önem taşıyor.
2000 Yılından bu yana Antandros'ta antik kent kazılarını yürüten Prof. Dr. Gürcan Polat'ın önderliğinde Avrupa Birliği Bakanlığı, Antandros Derneği ve Pro Loco Castro ortaklığıyla ortaya konan projenin çıkış noktasını, Truvalı kahraman Aeneas oluşturdu. 'Anadolu-Avrupa Mitolojik Tarihsel Birlikteliği Castro-Antandros' projesi 25 Nisan 2011'de Avrupa Birliği tarafından onaylandı. Ardından 7 Temmuz 2011'de Aeneas'ın İtalya'da karaya çıktığı ilk yer olarak kabul edilen Castro ve Altınoluk kardeş şehir oldu. Mahalleye dönüştürülen Altınoluk Beldesi'nin CHP'li son Belediye Başkanı Hasan Özpolat, İtalya'ya giderek Prof. Dr. Luigi Carrozzo ile kardeş kent sözleşmesi imzaladı.
İki kentte fotoğraf sergileri açıldı, paneller yapıldı. İtalya'dan bir heyet Türkiye'ye gelip, Troya, Assos ve Bergama'yı gezdi. Prof. Dr. Gürcan Polat ve projede yer alan diğer isimlerde İtalya'ya gidip hem Castro bölgesi hem de Roma civarında incelemeler yaptı. Karşılıklı görüşme ve ziyaretlerin ardından Ord. Prof. Dr. Francesco D'Andria, Prof. Dr. Massimo Frasco, Dr. Antonino La Marca ve Prof. Dr. Gürcan Polat'ın yeraldığı Bilim Kurulu oluşturuldu.
"5 ÜLKEDEN 20 BELEDİYE DAVETLİ"
Bu uluslararası proje şimdi, Edremit'in CHP'li Belediye Başkanı Kamil Saka'nın desteği ve İtalya'daki belediyelerin katkısı ile hayata geçirilecek. Aeneas'ın Antandros'tan İtalya'ya giderken uğradığı limanların bağlı olduğu şehirlerin belediye başkanları 1-4 Eylül tarihlerinde "Uluslararası Aeneas'ın Rotası Projesi Çalıştayı"nda Edremit'in konuğu olacak. Çalıştaya Türkiye'den Enez-Çanakkale, Yunanistan'dan Naussa, Selanik, Delos (Mikonos), Hanya(Girit), Zakhyntos, Actio Vonitsa, Arnavutluk'tan Butrint/Skamil Sarande, Himare, İtalya'dan Castro, Aci Castello, Catania, Erice, Trapani, Cumae-Pozzouli, Napoli, Gaeta, Pomezzia, Roma, Tunus'tan Kartaca şehirleri davet edildi. Konuklar, 2 Eylül'de Antandros Antik kentini ziyaret edecek. Ardından Aeneas Rotası Proje sunumunu izleyecek katılan şehirler de proje ile ilgili önerilerini gündeme getirecek.
3 Eylül'de proje faaliyet planı ve organizasyon detayları görüşülecek. Çalıştay sonuçları açıklanacak. Eski Altınoluk Belediyesi önünde yapılan Antandros temalı park açılacak. Aeneas'ın rotası yürüyüş yolunun keşfi ve Kazdağı gezisi gerçekleştirilecek. Konuklar 4 Eylül'de Truva antik kentini gezecek. Ardından ülkelerine dönecek.
BAŞKAN'DAN DESTEK ÇAĞRISI
Edremit Belediye Başkanı Kami Saka bu çalıştayda, projenin gerçekleştirilmesine yönelik detayların paylaşılacağını, belediyelerin projelere yapacağı katkıların ele alınacağını bildirdi. Sözkonusu belediyelere mektup gönderip, Antandros kazıları ve Aeneas projesi hakkında bilgilendirmede bulunan Başkan Saka, "Bu yöndeki girişim ve projemizi Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ankara'nın İtalya Büyükelçiliği'ni ziyaret ederek anlattık. Bakanlık ve Büyükelçilik'ten projenin desteklenmesi yönünde olumlu dönüşler aldık" dedi.
"AKDENİZ'İ BARIŞ DENİZİ YAPACAĞIZ"
Bu projenin gerçekleşmesi için koordinasyon görevini üstlenen Antandros Derneği Başkanı Gülçin Cömert, "Bölgemizin ve ülkemizin turizmine, tanıtımına ve dünya barışına katkısı olacağına inandığımız bu projeye bölgede yaşayan herkesin, kurum ve kuruluşların öneri ve katkılarını bekliyoruz. Aeneas gibi yeniden yola çıkacağız. Ancak bu kez Aeneas gibi yurt kurmak için değil, Akdeniz'i kültür, tarih ve barış denizi yapmak için yola çıkacağız" diye konuştu.
TROYA'NIN PEŞİNDE
Prof. Dr. Gürcan Polat ise projenin hikayesini şöyle anlattı:
"Efsaneye göre, Aeneas ünlü Truva Savaşı'ndan sonra tanrılar tarafından soylarının devam ettirilmesi için yeni bir Troya kurmak üzere görevlendirilen bir kahramandı. Kutsal Kibele Koruluğu'ndan kestiği kerestelerden 20 tekne yaptı ve yeni bir Troya kurmak üzere denize açıldı. Birçok yere uğradı. Kahramanımızın torunları Remus ve Romulus daha sonra 'Albalaonga' diye bugünkü Roma'nın çekirdeğini oluşturan kenti kurarlar. Bugün Roma şehrinin ve Roma futbol kulubünün amblemlerinde yeralan dişi domuzun altından süt içen iki çocuk figürü de Remus ve Romulus'tur. Yani Aeneas'ın torunları olan, bugünkü Roma'nın efsane kurucusu sayılan kimliklerdir. Roma ile Avrupa'nın temelini oluşturan Roma imparatorluğu ile Antandros arasında böyle bir sıkı, mitolojik ve tarihsel bir bağ var. Bu bağın farkındalığını gerek Avrupa topluluğunda gerek Türkiye'de yaratmak için bu projeyi hazırladık. Bu proje sadece bir yolculuktan ibaret olmayacak. Bu yolculuğun belgesini çekerek Avrupa televizyonlarında yayınlatmak esas amacımız. Böylece burayı bir cazibe merkezi haline getireceğiz. Zaten Avrupalılar da Aeneas'ı çok iyi biliyor. Bu mitoslar Avrupa'da ders olarak okutuluyor. Truva kahramanı Aeneas'ın maceraları M.Ö. birinci yüzyılda yaşamış Virgillius isimli Romalı yazarın 'Aeneas' adlı kitabında da yer alıyor. Bu projeyi Aeneas'ın Anadolu'yu terk ettiği yer Antandros, İtalya'da ilk ayak bastığı yer Castro ana fikrinden çıkarak hazırladık. Kazdağları'ndan elde edeceğimiz kerestelerle iki antik ve bir refakatçi gemi inşa edeceğiz. Bu gemilerle yüzyıllar önceki rota izlenecek ve önce Castro'ya ardından Roma'ya gidilecek."
Coşkun YAMAN / BALIKESİR, (DHA)
FOTOĞRAF