Güncelleme Tarihi:
AYDIN'ın Kuşadası İlçesi'nde faaliyet gösteren bir firma, geleneksel taş değirmenin arkasına eklenerek çalışan son teknoloji soğuk sıkım Oliomio sistemiyle üretilen zeytinyağıyla, ulusal ve uluslararası yarışmalara katılmaya hazırlanıyor.
Uzun yıllardır geleneksel taş değirmen, sulu sıkım ile organik zeytinyağı üreten Değirmen firması, sistemine teknolojinin son gelişmelerini de ekledi. Firmanın sahibi Gürsel Tonbul, Yerlim markası adı altında ürettikleri kentin önemli markalarından zeytinyağının eski ile yeni üretimle harmanlandığını söyledi. Tonbul, geleneksel taş değirmende ilk zeytin ezme işlemi yapılarak elde edilen hamurdan, son teknoloji makinelerle zeytinyağı ürettiklerini, bu yönteminin ise ülkede ilk oluşturduğunu ifade etti. Ürettikleri zeytinyağı ile ulusal ve uluslararası yarışmalara katılacaklarını söyleyen Tonbul, "Bu sistem ve benzeri butik üretim makineleri Türkiye'de zaten kullanılıyor. Ancak bizim için ilk olan, sistemin zeytin ezme işlemini geleneksel taş değirmende yaparak elde edilen hamurdan yeni teknoloji ile yağ üretimi yapılıyor olması. Taşın pozitif enerjisini yağa aktarmak için bunu yapıyoruz. Sistem, saatte 500 kilo, günlük toplamda en fazla 4 ton zeytin işler. Eylül erken hasatta 8-10 kilo zeytinde 1 kilo yağ verir. Ekim erken hasatta 7-8 kilo da 1 kilo yağ verir. Kasım hasatlarında bu oran 5-6 kilo zeytinde 1 kilo yağ olur. Aralık olgun zeytin hasadında ise 3.5-4 kilo zeytinden 1 kilo yağ elde edilebilir. Bu yağ oranı özellikle bölgemize ait bir çeşit olan Memecik zeytinine ait verilerdir. Bu sistemle ürettiğimiz zeytinyağıyla, Zeytindostu Uluslararası Zeytinyağı kalite yarışması, İsrail'de yapılan Terraoliva, İtalya'da Flosolei, BIOL 2018 gibi prestijli ulusal ve uluslararası yarışmalara katılacağız" dedi.
Latif SANSÜR / KUŞADASI (Aydın), (DHA)
FOTOĞRAFLI