IHA
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2015 08:59
ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİNDE 2023 YILINDA DÜNYA İKİNCİLİĞİNİ HEDEFLEYEN TÜRKİYE, ZEYTİNYAĞINI KATMA DEĞERE DÖNÜŞTÜRMEK İÇİN DÜNYA GENELİNDE TANITIM ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR.
Zeytinyağı üretiminde 2023 yılında dünya ikinciliğini hedefleyen Türkiye, zeytinyağını katma değere dönüştürmek için dünya genelinde tanıtım çalışmalarını sürdürüyor.
Zeytinyağı tüketiminin hızla arttığı Çin’i hedef pazar olarak seçen Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK) 04-06 Haziran 2015 tarihleri arasında Çin Halk Cumhuriyeti’nin Guangdong Eyaletinin başkenti Guangzhou’da düzenlenen China International (Guanghzou) Edible Oil Olive Oil Exhibition 2015 Fuarı’na katılarak Türk zeytin ve zeytinyağının tanıtımını gerçekleştirdi.
2009 yılından beri Şanghay’da gerçekleştirilen Food Hospitality China Fuarı’na katılan Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi’nin ilk kez katıldığı bu fuarda, 9m2’lik info standında Türk zeytin ve zeytinyağı tadımı yaptırıldı ve ağırlıklı olarak Çin’in Guangdong ve çevre eyaletleri ile Malezya, Hong Kong gibi çevre ülkelerden standımızı ziyarete gelen alıcılara Türk zeytin ve zeytinyağı ile ilgili bilgi verildi.
Çin pazarına yönelik tanıtım çalışmalarını uzun yıllardır sürdürdüklerini belirten Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı M. Kadri Gündeş, Guangdong Eyaleti’nin 100 milyonu aşkın nüfusu ile Çin’in en büyük eyaleti olduğunu, Çin’in toplam dış ticaret hacminin yüzde 40’nın burada gerçekleştirildiğini kaydetti.
HEDEF ÇİN’E 5 BİN TON ZEYTİNYAĞI SATMAK
Guangdong eyaletinin gıda ithalatının yıllık 18 milyar doları geçtiğini ve bu nedenle Türk zeytin ve zeytinyağı sektörü için çok önemli bir pazar olduğunu ifade eden Gündeş, “Çin’in gelir düzeyi yüksek bölgelerinin başında gelen bu bölgeye Türkiye’nin zeytinyağı ihracatını arttırmak istiyoruz. Çin Halk Cumhuriyeti’nin yıllık ortalama 35.000 ton olan zeytinyağı ithalatının 2020 yılında 50.000 tona çıkacağını öngörülüyor. Bu çerçevede Türkiye’nin Çin pazarındaki payını yüzde 10’a çıkarmayı hedefliyoruz Türkiye, 2011 yılında Çin’e 453 ton zeytinyağı ihraç ederken, bu rakam 2012 yılında 898 ton’a, 2013 yılında 1.028 ton’a ve 2014 yılında 1.172 ton’a yükseldi. Hedefimize doğru emin adımlarla ilerliyoruz” diye konuştu.
Guangdong Eyaleti’nin en büyük televizyon kanallarından Guangdong TV’ye Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi’nin faaliyetleri hakkında bilgilendirici bir röportaj da veren M. Kadri Gündeş, şöyle devam etti: “Uluslararası Zeytin Konseyi İcra Direktörü’nün de sunum yaptığı fuarın ilk günü, 15:45-16:45 saatleri arasında Türk zeytin ve zeytinyağı sektörü ile ilgili bir seminer verdik. Seminere hem Çin hem de diğer ülkelerden katılımcılar çok yoğun bir ilgi gösterdi.Katılımcılara Komitemiz ve Türk zeytin ve zeytinyağı sektörü hakkında tanıtıcı bilgiler verdik. Türk zeytinyağına diğer yağların karışımının yasalarla önüne geçildiğini ve bunun Türk zeytinyağını diğer ülkelerden ayıran çok önemli bir özellik olduğunun altını çizdik.Çin zeytinyağı üreticisi bir ülke değil. Fuara katılan çoğu Çinli firma zeytinyağını diğer ülkelerden ithal ederek yalnızca ambalajlamasını Çin’de gerçekleştiriyorlar, bu nedenle bizim için çok büyük bir ithalat potansiyeline sahip.”
“SONBAHAR’DA ÇİN’DEN ALIM HEYETİ ORGANİZE EDECEĞİZ”
Fuar süresince zeytinyağı ithalatçısı Çinli firmalar ve Çin’deki süpermarket zincirleri ile temasa geçtiklerini anlatan Gündeş, “Çinliler Türk zeytin ve zeytinyağına çok yoğun ilgi gösterdi. Önümüzdeki sonbahar aylarında ZZTK tarafından Çin’den bir alım heyeti gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Konu ile Çin’in büyük gıda ithalatçısı firmaları ile temasa geçtik ve katılım için olumlu geri dönüşler aldık” diyerek sözlerine son verdi.