Güncelleme Tarihi:
AYDIN'ın Kuşadası Belediyesi'nce düzenlenen 'Kuşadası Uluslararası Sanat Festivali', 25 ülkeden 80 sanatçının katılımıyla başladı.
Sanat aracılığıyla barış mesajının verilmesi amaçlanan Kuşadası Uluslararası Sanat Festivali, başladı. Dokuz gün sürecek olan festivale aralarında Amerika, Rusya, Almanya, Avusturya, Fransa, İsveç, İtalya, İran, Suriye, Suudi Arabistan ve Mısır'ın bulunduğu 25 ülkeden 80 sanatçı katılıyor. Resim, mozaik, heykel sanatçılarının yer aldığı festivali belgesel ve fotoğraf ustaları da kayıt altına alıyor. Kuşadası Belediyesi tarafından Ressam Dr. Melek Günbey Güler ve Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği Başkanı Dr. Ümit Yaşar Işıkhan'ın küratörlüğünde düzenlenen festival, Kuşadası Belediyesi İbramaki Sanat Galerisi'nde düzenlenen açılış kokteyliyle başladı. CHP'li Kuşadası Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı ile eşi Nil Kayalı, Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Ayşe Şerifoğlu, festival kapsamında Kuşadası'na gelen sanatçı ve akademisyenlerle birlikte çok sayıda Kuşadalı sanatsever açılış kokteyline katıldı.
BAŞKANDAN BARIŞ VURGUSU
Konuşma yapan Başkan Kayalı, sanat festivalinin barışa büyük bir katkı sağlayacağına inandığını belirterek, "Sanat tüm ulusları birbirine bağlayan en önemli unsurdur. Sanat uluslararası işlenirse toplumlar arsında huzursuzluk olmaz. Barışa en çok ihtiyacımız olduğu şu günlerde biz böyle bir etkinlikle sanata yer vererek barış vurgusu yapmak istedik. Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ne diyordu 'Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir'. Biz Kuşadası Belediyesi olarak bu ilke doğrultusunda hareket ediyor, sanatı ve sanatçıyı çok önemsiyoruz" dedi.
SANATÇILARDAN MESAJ
Festivalin barış temasıyla düzenlenmesine sanatçılar da destek verdi. Fas'lı mozaik sanatçısı Mohamed Tarchouchi, "Bu tür etkinlikler, festivaller, sanatçı buluşmaları, sanatçıların düğünü, mutlu buluşmalarıdır. Sanat yapılan her yer sanatçının evidir. Ben Kuşadası'nda kendimi evimde hissediyorum" dedi.
Tunus'tan festivale katılan Prof. Dr. Sabi Ben Ameur ise sanatın halkları birleştirici bir harç olduğunu belirterek, "Sanatçıları halkla buluşturan organizasyonlarla barış mesajları daha güçlü verilir. Sanat, halkları birleştirici en güzel harçtır" şeklinde konuştu.
Bu yıl ilki düzenlenen festivalin ilerisi için önem arz ettiğini söyleyen İsveçli ressam Shyqri Gjurkaj ise "Avrupa Birliğine girmeniz öncesi böylesi iddialı bir sanatsal birliktelik, ileride bizim size katılacağımızın işareti" dedi.
HER YER SANAT
Kuşadası Uluslararası Sanat Festivali süresince sokaklara ve meydanlara da taşacak olan atölye çalışmaları ile halkın ve turistlerin sanatsal üretimle buluşması sağlanırken sergi, söyleşi, müzik dinletileri ve konserler de düzenlenecek. Festivale katılmak üzere Kuşadası'na gelen sanatçılar yerel kıyafetleri ile 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı törenleri ile Gençlik Kortejine de katılacak.
Latif SANSÜR / KUŞADASI (Aydın), (DHA)
FOTOĞRAF