Güncelleme Tarihi:
Ediz VERDİOĞLU-Oktay ÇAYIRLI/AYDIN- MUĞLA, (DHA)- MUĞLA ve Aydın'daki balıkçılar, av yasağının kalkmasının ardından 'Vira bismillah' diyerek denize açıldı.
Yıpranmış ağlarını onaran, motor ve radar bakımlarını yapan, teknelerini yenileyen balıkçılar, bereketli bir sezon için denize açıldı. Didim'in Taşburun Balıkçı Barınağı'nda demirli bulunan gırgır tekneleri, 1 Eylül itibariyle av için sert sayılan 5-7 kuvvetinde rüzgarın etkili olduğu Didim açıklarında ağ attı. Teknelerin ağları, ilk gece sardalye, palamut ve kefal balığıyla doldu. Bol balıkla dönen tekneleri, Altınkum İskelesi'nde vatandaşlar karşıladı. Tekneleriyle sabah Altınkum İskelesi'ne yanaşan balıkçılar, sardalyenin kasasını vatandaşlara 50 liradan sattı. Balık almak için iskelede uzun kuyruklar oluşturanlar, kilolarca balığı bölüştü.
Altınkum İskelesi'ne yanaşan balıkçılardan Bayram Demirci, av yasağının kalkmasıyla denize açıldıklarını, sert rüzgara rağmen avlandıklarını söyledi. Bol miktarda sardalye ve palamut gördüklerini söyleyen Demirci, "Sardalyenin kasası 50 liradan, palamutun tanesini büyüklüğüne göre belirlenen fiyat doğrultusunda satışa sunuyoruz" dedi.
BEREKETLİ BİR SEZON İSTEĞİ
Akköy Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Cengiz Ovalıoğlu ise yeni sezondan umutlu olduklarını belirterek bol bereketli bir sezon geçirmeyi temenni etti. Kooperatiflerinin sorumluluk alanında bulunan Taşburun Balıkçı Limanı'ndaki kooperatif üyesi 10 balıkçı teknesinin av yasağının sona erdiği 1 Eylül gecesi itibariyle denize açıldığını ifade eden Ovalıoğlu, "Taşburun Balıkçı Barınağı'nda demirli bulunan tekneler, ağların istiflenmesi, vinçlerin halatlara çekilmesi ve cihazların kontrolü sonrası Didim açıklarına doğru hareket etti. Bu sezonun geçen yıldan daha bereketli olacağını bekliyoruz, umutlarımız o yönde. Kazasız belasız bir sezon temenni ediyorum" diye konuştu.
MUĞLA'DA SAZON AÇILIŞI İÇİN TÖREN
Av sezonu açılışı için Milas'ın Güllük Mahallesi'nde ise tören düzenlendi. Ev sahipliğini Güllüklü balıkçıların yaptığı etkinliğe; Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (SÜR-KOOP) Genel Başkanı Ramazan Özkaya, Milas Kaymakamı Fuat Gürel, Muğla Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Başkanı Serhat Kozinoğlu, Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nazif Ekici, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Halit Çalmuk, Milas Belediye Başkan Yardımcısı Zeynep Mat ve çok sayıda kişi katıldı.
EKMEK ARASI BALIK
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Milas Folklor Araştırma Derneği'nin (MİFAD) gösterisi sunuldu. Açılış konuşmaları yapıldı. Özkaya, sektörün yasasının yenilenmesinin ve 1380 Sayılı Su Ürünleri Yasası'nın bir an önce çıkarılmasının şart olduğunu söyledi. SÜR-KOOP Genel Başkanı Ramazan Özkaya, sektörün yasasının yenilenmesinin ve 1380 Sayılı Su Ürünleri Yasası'nın bir an önce çıkarılmasının şart olduğunu söyledi. Ardından balıkçılar, ızgarada yaptıkları ekmek arası balıkları katılanlara dağıttı, kuyruk oluştu.
ÇEKİŞMELİ TEMSİLİ BALIK MEZATI
Konuşmalar sonrasında, temsili balık mezatı yapıldı. Oldukça çekişmeli geçen mezatta, ilk satılan levrek 290 liraya, 2 kilogram mırmır 310 liraya alıcı bulabildi. 10 kiloluk son kasanın satışından sonra, Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nazif Ekici ve Kaymakam Gürel, protokoldekilerle birlikte açılış kurdelesini keserek, hazırda bekleyen balıkçı teknelerinden birine bindi. Balıkçı teknesiyle yapılan geziye, çok sayıda kişi katıldı.
FOTOĞRAFLI