IHA
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2015 13:12
DÜNYANIN EN ZENGİN ENDEMİK BİTKİ TÜRLERİNİN BULUNDUĞU BÖLGELERDEN MUĞLA VE AYDIN’DA, BİLENEN FAKAT YER TESPİTİ YAPILAMAYAN ENDEMİK TÜRLERİN YERLERİ DE TESPİT EDİLEREK, BU TÜRLERİN ORMANCILIK FAALİYETLERİ KAPSAMINDA YAPILACAK ÇALIŞMALARDA KORUNMASI AMAÇLANIYOR.
Dünyanın en zengin endemik bitki türlerinin bulunduğu bölgelerden Muğla ve Aydın’da, bilenen fakat yer tespiti yapılamayan endemik türlerin yerleri de tespit edilerek, bu türlerin ormancılık faaliyetleri kapsamında yapılacak çalışmalarda korunması amaçlanıyor.
Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ile Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü işbirliğinde ‘Muğla Orman Bölge Müdürlüğü Sınırları İçindeki Endemik/Nadir Bitki Türlerinin Ve Habitatlarının Belirlenmesi Projesi’ kapsamında, Köyceğiz Sandras Dağı ve Ağla yaylasında çalışma gerçekleştirildi. Sandras Dağı ve Ağla yaylası eteklerinde Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden Dr. Nihal Özel, Dr. H. Handan Öner, Nuran Altun, Rifat Özdemir, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü Odun Dışı Ürünler Şube Müdürü Yüksel Yanmadık, Ağla Orman İşletme Şefi Ayşe Özer Sönmez, ‘Endemik ve Nadir Türlerin Belirlenmesi’ amacıyla çalışma yaptı. Yapılan çalışmada belirlenen endemik türlerin fotoğrafları çekilerek koordinatları belirlendi.
ENDEMİK TÜRLER KORUNACAK
Yapılan çalışmanın hem türlerin kayıt altına alınması, hem de endemik türlerin korunmasına yönelik olduğunu belirten Muğla Orman Bölge Müdürlüğü Odun Dışı Ürünler Şube Müdürü Yüksel Yanmadık, “Muğla Orman Bölge Müdürlüğü olarak sorumluluk alanım Muğla ve Aydın’da endemik bitki türlerinin korunmasını amaçlıyoruz. Muğla ve Aydın’da bilinen, fakat tespit edilemeyen endemik türlerin hem tespitini yapıyoruz, hem de ileride ormancılık faaliyetlerinde yapılacak çalışmalarda bu türlerin korunmasına yönelik ilgili işletmelerimizin elinde bir yol haritası bulunmuş oluyor. Sandras Dağı’nda yaptığımız çalışmalarda endemik türleri tespit ederek, bu türlerin nerelerde olduğunu koordinatları ile belirledik. İleride bu alanlarda yapılacak ormancılık faaliyetleri öncesi çalışmayı yapacak işletmenin elinde endemik türler ile ilgili tüm bilgiler koordinatları ile mevcut olacak” dedi.
3 BİN 500 TÜRÜN 500’Ü MUĞLA’DA
Türkiye’nin endemik bitki türü açısından zengin bir coğrafyaya sahip olduğu açıklanırken, Türkiye genelinde toplam 3 bin 500 endemik bitki türü olduğu öğrenildi. Türkiye genelindeki endeki türlerin ise 1/7’sinin Muğla ve Aydın’da olduğunu söyleyen Yanmadık, “Endemik tür olarak Muğla’da 353, Aydın’da 97, Nadir tür olarak Muğla’da 35, Aydın’da 16, nesli tehdit ve tehlike altında olan ve uluslar arası sözleşmeler ile ticareti istisnai durumlar dışında yasak olan (CITES) Muğla’da 29 ve Aydın’da 17 olmak üzere toplam 486 tür bulunmaktadır” dedi.