Güncelleme Tarihi:
AYDIN'ın Kuşadası ilçesinde, Kuşadası Selanik Mübadilleri Rumeli Göçmenleri Derneği'nin düzenlediği 'Kuşadası Mübadil Kuşaklar' fotoğraf sergisi açıldı.
Kuşadası Belediyesi İbramaki Sanat Galerisi'nde 'Kuşadası Mübadil Kuşaklar' fotoğraf sergisi, bu yıl 3'üncü kez açıldı. 30 Ocak 1923'te imzalanan 'Zorunlu Nüfus Mübadelesi' anlaşması gereğince, Kuşadası ve çevresine yerleştirilen muhacir-mübadil kuşakların ve aile büyüklerinin fotoğrafları ve hikayeleri yer aldığı sergide, fotoğrafları olan yaşlıların anlattığı anılar herkesi hüzünlendirdi.
Serginin açılışında konuşan Dernek Başkanı Ahmet Altunsoy, barışçıl bir toplum için bilinç oluşturmaya çabaladıklarını belirterek, "Ulusal kurtuluş savaşımız ertesinde Yunan ordusu ile kaçan Rum Ortodokslar ile burada kalanların değiş tokuşunu öngören bir anlaşma imzalandı. Bu anlaşmanın imzalanmasının 95'inci yıl dönümü. Biz son mübadil kökenli kuşaklar olarak atalarımızın anılarını yaşatmaya canlandırmaya küllerinden arındırmaya çalışıyoruz. Bu yıl 3'üncüsünü düzenlediğimiz sergi, dokuz mübadil aile öyküsü ile derinlik ve anlam kazandı. Osmanlı toplumunda okuma yazma oranı çok düşüktü. Yüzde 10'u okuma yazma biliyordu, bu yüzden çoğu hatıralarını yazmadı. Biz 2'inci ve 3'üncü kuşaklar olarak, bu hatıraları canlandırmaya çalışıyoruz. Dileğimiz ve isteğimiz odur ki, bu gün bizim çocuklarımız ve torunlarımız bu fotoğraflara bakarak atalarının geldiği yörelere atalarının tarihine ve geçmişine yönelik bir düşünce oluştursunlar. Oralarda yaşanmış acı olayları göçün vahametini unutmadan, ama o çağa takılmadan barışçı bir toplum barışçıl bir Türkiye için bilinç ve katkı oluştursunlar" dedi.
Kaymakam Muammer Aksoy ise kendisinin de kökenlerinin mübadil olduğunu belirterek, "Dünya siyaset tarihline baktığınızda insanların bir birileriyle kurdukları dostluklar, tarihin çok değişik zamanlarında kesintiye uğramış acılara konu olmuş çatışmalara dönmüştür. Bunu hemen hemen Türkiye'de yaşayan herkes bilir. Mübadillik konusu söz konusu olduğunda bunu en iyi bilenlerden biri benim, Zira benim doğduğum köy Trabzon'un bir Rum köyüdür. Cumhuriyet döneminde yaralarımızı sardık. Hangi kökten gelirsek gelelim. Büyük ölçüde barış içinde yaşadığımıza inanıyorum. Ayrıca gelenlerin yarasının çok büyük olduğunu sanmıyorum. Devlet kucağını açtı. Toplum kucağını açtı. Onlarda kendi evlerine girdikleri için huzurlu bir ortamı buldular. Ama biz giden insanı da düşünmek zorundayız. Bu sergi vesilesiyle barışın, kardeşliğin birlikte yaşamanın daim olmasını diliyorum" dedi.
Kaymakam Aksoy, sergideki her bir fotoğrafın bir acının, bir travmanın bir stresin göstergesi olduğunu söyledi.
Mübadele dönemine ait 40 tablo ve 9 ailenin hikayelerinin yer aldığı sergiye; Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy, Kuşadası Belediye Başkan yardımcıları Tufan Asrav, Muzaffer Eryiğit, Ayşe Şerifoğlu, Kuşadası Belediye Meclis Üyeleri Ferah Sürekçi, Nurettin Öztürk, Fevziye Tekeroğlu, Kuşadası İlçe Müftüsü Vehbi Akşit, Kuşadası Belediye Başkanı CHP'li Özer Kayalı'nın eşi Nil Kayalı ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Sergi, 28 Ocak'a kadar İbramaki Sanat Galerisi'nde görülebilecek.
Latif SANSÜR / KUŞADASI (Aydın), (DHA)
FOTOĞRAFLI