Güncelleme Tarihi:
KUŞADASI Ticaret Odası (KUTO) tarafından çarşılarda yaşanan sorunlar ile çözümlerinin belirlenmesi için oluşturulan 'Çarşı Komisyonu', ilçedeki turistik çarşının bir AVM mantığıyla dizayn edilmesi, yönetilmesi ve tekrar yapılanmasını önerdi.
Aydın'ın Kuşadası ilçesinde turistik çarşılardaki sorunların ortadan kaldırılması için KUTO bünyesinde oluşturulan Çarşı Komisyonu raporunu hazırladı. Öncelikli olarak ele alınması gereken 9 sorun ve çözüm önerilerini tartışan komisyonun hazırladığı rapor, KUTO Başkanı Serdar Akdoğan'ın başkanlığında bir heyet ile Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy, Kuşadası Belediyesi ve Emniyet Müdürlüğü başta olmak üzere ilgili makamlara iletildi. KUTO Çarşı Komisyonu'nun hazırladığı raporda, turistik çarşılarda AVM mantığı ile oluşturulacak bir organizasyona ihtiyaç olduğu vurgulandı. Raporda, şöyle denildi:
"Kuşadası Çarşısı, Kuşadası'nın kalbidir. Halıcıları, kuyumcuları, dericileri, hediyelik eşya satıcıları, kafeleri, restoranları ile Kuşadası ticari hayatı için çok önemlidir. Türkiye'nin en büyük açık hava çarşılarından biridir. Tarihi Kaleiçi bölgesindedir. Yerli ve yabancı turistlerin en çok ilgisini çeken yerlerden biridir. Ancak son yıllarda ciddi problemler yaşamaktadır. Farklı sektördeki işletmeler faaliyet göstermektedir. Uzun vadede Kuşadası çarşılarının AVM mantığı ile yönetilmesi ve buna göre dizayn edilmesi ve yeniden yapılanmaya gidilmesi gerekmektedir. Bu şekilde yeniden organize olmalıdır. Böylelikle güvenlik, temizlik, turistlere kötü davranışlar, işgaliye, tabela ve tente kirliliği, WC sorunu gibi pek çok problem kendiliğinden çözülecektir. Bunun için, Kuşadası çarşılarındaki işletmelerden oluşan, bir örgütlenme oluşturulabilir. Bu yapı, çarşıdaki düzensizliklere anında önlem alabilir."
RAPORDA NELER VAR?
İlgili tüm resmi kurumlara iletilen raporda acil çözülmesi gereken 9 sorun üzerinde duruldu. Çarşıdan fotoğraflarla desteklenen sorunlar şöyle sıralandı:
"Kuşadası çarşılarının pazar yeri görüntüsü ortadan kaldırılmalıdır. Yiyecek içecek sektörü dışındaki tekstil, deri, halı, hediyelik eşya, ayakkabı, çanta gibi sektörler için işgaliye uygulamaları, esnaf ile müzakere de edilerek, yeniden gözden geçirilmelidir. İşgaliye uygulamasında sokakların ve caddelerin fiziki durumuna göre işgaliye belirlenmelidir. Çarşıların en önemli müşterisi kruvaziyer limanına gelen gemi yolcularıdır. Gemileri getiren tur şirketleri, geminin içinde Efes, Meryem Ana turlarını satmaktadır. Bu turlar geminin geliş saatinden gidiş saatine kadar olan sürenin tamamını kapsamaktadır. Tur otobüslerinin yol güzergahları yeniden planlanmalıdır. Çöp toplama araçlarının yetersizliği, sefer sayılarının yetersizliği, özellikle gece ilerleyen saatlerde yollarda biriken çöpler olumsuz görüntüler yaratmaktadır. Çarşılar için ayrı bir temizlik programı ve ekipmanlara ihtiyaç vardır. Çevreyi sorumsuzca kirleten işletmelere ve kişilere ihtarlar verilmeli, caydırıcı cezalar uygulanmalıdır. Seyyar satıcılar, parfümcüler, çiçekçiler, dilenciler seyyar satıcılar, çarşıların kalitesini ve güvenilirliğini azaltmaktadır. Vergi ödeyen, sigortalı personel çalıştıran, kira ödeyen esnafımızla haksız rekabet içindedir. Tamamen ortadan kaldırılmalıdır. Çarşılardaki denetimlerin daha sık yapılması, gerektiğinde caydırıcı cezalar uygulayabilen ve mutlaka sokaklarda sık sık esnafa kendini gösteren idarecilerle Kuşadası çarşıları bir düzene girecektir. Denetimlerde şeffaflık ve eşitlik ilkesi temel prensip olmalıdır."
OLUMSUZLUKLAR SIRALANDI
Çarşılardaki bazı yerlerde aydınlatmanın yok denecek kadar az olduğunun da belirtildiği açıklamada Özellikle Barbaros Bulvarı, Grand Bazaar, Orient Bazaar'ın yeniden aydınlatılması, yanmayan lambalar değiştirilmesi, Kaleiçi bölgesindeki aydınlatmanın standart bir şekilde olması önerildi. Raporda şöyle dendi:
"Bazı esnafımız ve çalışanları, yoldan geçen turistleri sattıkları ürünü satın almaları ya da dükkanın içine girmelerini sağlamak için bazen sözlü bazen de fiziki olarak tacizde bulunmaktadır. Bu durum, alışveriş yapmayan/yapmak istemeyen turiste küfür etmeye kadar gitmektedir. Bu tür olaylara neden olan işyerleri cezalandırılmalıdır. Görsel kirlilik Kuşadası çarşıları, dünyadaki örnekler göz önüne alınarak yeniden dizayn edilmeli, tabela, tente uyumsuzlukları giderilmeli, işletmelerin tabela yönetmeliğine uymaları sağlanmalıdır. Farklı renkte, boyutta olan tenteler ve tabelalar kaldırılmalı, standart belirlenmeli ve bütün işletmelerin bu standarda uyması sağlanmalıdır. Sezonda şehir içi minibüsleri gece 00.00'a kadar hizmet vermektedir. Başta kentimizi ziyaret turistlerin kentimizin tüm güzellik ve imkanlarından daha rahat faydalanabilmesi, merkeze uzak bölgelerde konaklayan gerek bölge halkımız gerekse yerli ziyaretçilerimizin ekonomik ulaşım imkanları için minibüslerin çalışma saatleri yeniden düzenlenmelidir."
Latif SANSÜR / KUŞADASI (Aydın), (DHA)
FOTOĞRAFLI