Güncelleme Tarihi:
KUŞADASI Belediyesi'nin katkılarıyla Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından düzenlenen üç günlük 1. Lisansüstü Tarih Öğrencileri Uluslararası Sempozyumu, Kuşadası Güvercinada Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli'nde Geçmişten Günümüze Kuşadası başlıklı oturum ile başladı.
Türkiye'nin 19 farklı üniversitesinden 43 lisansüstü tarih öğrencisinin bildiri sunacağı 10 oturumluk 1. Lisansüstü Tarih Öğrencileri Uluslararası Sempozyumu'nun açılış töreni ve ardından gerçekleşen Geçmişten Günümüze Kuşadası başlıklı ilk oturuma Kuşadası Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Tünk, Adnan Menderes Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Törün Özer, Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Üreten ve lisansüstü Tarih Bölümü öğrencileri katıldı. Sempozyumun açılışında konuşan Kuşadası Belediye Başkan Vekili Zekeriya Tünk, tarihin toplumlar için önemine dikkat çekti. Geçmişi araştıran bir bilim dalı olan tarihin geçmişle günümüz ve gelecek arasında bir köprü görevi gördüğünü ifade eden Tünk şöyle konuştu:
"Tarih insanlığın ortak mirası olması nedeniyle insanlarda ve toplumlarda ‘süreklilik' duygusunun oluşmasını sağlar. Bu nedenle de tarih eğitimi tüm toplumlar için büyük bir önem taşımaktadır. Bu anlamda sizler, yaptığınız çalışma ve araştırmalarla tarihsel mirasımızın ortaya çıkması, kolektif bilinç ve belleğimizin oluşması adına önemli bir misyonu yerine getiren bilim insanlarsınız."
ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Doç. Dr. Üreten de tarihin insanlığın geçmişini aydınlatarak insan yaşamının gelişimini günümüze taşıdığını ifade etti.
Konuşmalarının ardından Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Türkiye Cumhuriyeti Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Dilşen İnce Erdoğan'ın araştırmaları sonucu oluşturulan 'İngiliz Arşiv Belgelerinde Milli Mücadele Döneminde Kuşadası ve Çevresi' isimli fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı. 1.Lisansüstü Tarih Öğrencileri Uluslararası Sempozyumu, açılış töreninin ardından ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Üreten'in başkanlığında gerçekleşen "Geçmişten Günümüze Kuşadası" başlıklı oturum ile başladı. Sempozyumun ilk oturumunda Gülseren Alkış Yazıcı tarafından "Ion Birliği'nin Merkezi Kutsal Alanı: Panionion Festivalleri ve Posedion Helikonios Kültü", İbrahim Doğukan Dokur tarafından "Küçük Ada Kalesi'nin Askeri ve Stratejik Açıdan Önemi", Merve Derya tarafından "XVIII. Yüzyılın İkinci Yarısında Şikâyet Defterlerine Göre Kuşadası Kazası", Mehmet Ali Alyılmaz tarafından "19. Yüzyılda Kuşadası'nda Karantina Teşkilatının Kuruluşu ve Uygulamalarına Genel Bir Bakış" ve Hülya Gözcü tarafından "Osmanlı Mimari Yapısı İçinde Kuşadası Tarihi Evleri" başlıklı bildiriler sunuldu.
Latif SANSÜR / KUŞADASI (Aydın),(DHA)
FOTOĞRAFLI