Güncelleme Tarihi:
AYDIN'ın Kuşadası ilçesinde, "Jeotermal Enerji Santralleri (JES) ve Bölgemize Etkileri" adı altında düzenlenen Kuşadası Çevre Buluşması, kırsal Caferli Mahallesi'nde gerçekleştirildi. Etkinlikte, Tolga Çandar, türküleri ile katılımcıları coşturdu.
Kuşadası Belediyesi'nin katkılarıyla Kuşadası Caferli Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği, Kuşadası Çevre Platformu, Söke Çevre Platformu ve Aydın Çevre Platformu (AYÇEP) işbirliğiyle düzenen Kuşadası Çevre Buluşması'na ilgi büyük oldu. Etkinliğe, Kuşadası Belediye Başkan Vekili Zekeriya Tünk, CHP'li Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran, Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili, Yüksek Ziraat Mühendisi Mahmut Nedim Barış, Uzm. Dr. Yaşar Yılmaz, Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, Kuşadası Caferli Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği Başkanı Nazlı Deniz Kuruoğlu, ünlü Modacı Zuhal Yorgancıoğlu ve çok sayıda vatandaş katıldı. Resim ve fotoğraf sergileri, kermesler, çiçek stantları, yemek stantları ve yerel yazarların kitap imza stantlarının yer aldığı etkinlik, Elifname Dans ve Sanat Merkezi tarafından sahnelenen halk oyunları gösterisi ve yerel sanatçı Ekrem Ataer konseri ile başladı. Konser ve folklor gösterisinin ardından Ganalı akrobatlar tarafından akrobasi gösterisi sunuldu. Gösteriyi etkinliğe katılanlar, heyecanla izledi.
İKİ AYRI PANEL DÜZENLENDİ
Moderatörlüğünü sanatçı Kahraman Eroğlu'nun yaptığı, Kuşadası Belediye Başkan Vekili Zekeriya Tünk, Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran, AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili, Yüksek Ziraat Mühendisi Mahmut Nedim Barış, Uzm. Dr. Yaşar Yılmaz ve EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü'nün konuşmacı olarak katıldığı iki panel düzenlendi. Birinci panelde konuşan Kuşadası Belediye Başkan Vekili Zekeriya Tünk "Yapılan çalışmalar sonucu jeotermal enerji santralleri, yeraltı kaynaklarından pompalanan suyun boru sistemlerini gezerek geri gönderilmesi işlemi sırasında içeriğindeki kükürt ve tuzun boru içerisinde bulunan maddelerle etkileşime girmekte ve bu durum da suyun kirlenmesine ardından tarım bölgesinde bulunan gıdaları etkileyerek insan hayatına zararlı durumlar ortaya çıkarmaktadır. Bölgemiz rüzgar, güneş gibi doğal yollardan elde edilebilecek yenilenebilir enerji kaynakları açısından oldukça zengin bir potansiyele sahiptir. Yapılması gereken bu kaynaklara yönelmek olmalıdır. Ekonomisi tarıma ve turizme dayalı olan bölgemizin geleceği açısından bu durum hayati bir öneme sahiptir" dedi.
"ENERJİ ELDE EDERKEN ÇEVREYE ZARAR VERECEĞİMİZ ANLAMINA GELMİYOR"
Enerjinin önemine vurgu yapan Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran da enerjinin bölge için ve ülkemiz açısından olmazsa olmazlarından olduğunu belirterek, "Ama illaki enerji elde ederken çevreye zarar vereceğimiz anlamına gelmiyor. Bölgemiz enerji konusunda son derece avantajlı bir konumda bulunmakta. Özellikle Aydın rüzgar enerji santralleri ve güneş enerji santrallerinden enerji elde edinimi ve son zamanlarda da jeotermal enerji santralleri ile gündemde. Türkiye'nin şuanda enerji ihtiyacının büyük bir kısmının dışardan sağladığını ve cari açığımızın büyük bir kısmının enerjiden kaynaklandığını düşünecek olursak buna karşı durmamamız lazım. Fakat bölgemizde son günlerde faaliyet gösteren ve önce İncirliova ile Germencik tarafında başlayan, tamamen ne sonuçlar vereceği bilmediğimiz bir jetermal tehlike ile karşı karşıyayız" dedi.
AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili, Yüksek Ziraat Mühendisi Mahmut Nedim Barış, Uzm. Dr. Yaşar Yılmaz, EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü'nün konuşmacı olarak katıldığı ikinci panelde ise Jeotermel Elektrik Santrali davaları örnekleri ve var olan yasalara rağmen birinci derece tarım bölgelerinde
yasalara aykırı bir şekilde devam eden jeotermal faaliyetler ele alındı.
Etkinlik Tolga Çandar'ın seslendirdiği Ege türküleri konseri ile sona erdi.
Latif SANSÜR / KUŞADASI (Aydın), (DHA)
FOTOĞRAF