IHA
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2015 14:21
KUŞADASI BELEDİYESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İŞBİRLİĞİ İLE RESTORASYON ÇALIŞMASI YAPACAK
Kuşadası Belediyesi, geleneksel kent dokusunun korunması ve tescilli yapıların restore edilerek turizme kazandırılması amacıyla çalışmalarına hız verdi.
Bu amaçla Kuşadası Belediyesi tarafından Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Restorasyon Ana Bilim Dalı ile bir çalışma başlatıldı. Çalışma kapsamında 19 yüksek lisans öğrencisi Kuşadası’na gelerek projelendirme amacıyla çalışmalara başladılar.
Kuşadası’nda Alacamescit, Camiatik, Hacıfeyzullah ve Dağ mahallelerinde yerleşimin üç ana aksı olarak kabul edilen tarihi Yıldırım Caddesi, Aslanlar Caddesi ve Anıt Sokak’ta geleneksel kent dokusunun korunduğu pek çok tescilli yapı yer alıyor. Bunlar arasında Reşat Nuri Güntekin’in ünlü Çalıkuşu romanının kahramanlarından Feride’nin öğretmenlik yaptığı okul olarak bilinen ve günümüzde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak kullanılan yapı ile yaşadığı ev olan Çalıkuşu Evi ve yeni açılan Kuşadası F. Özel Arabul Kültür Merkezi’nin bulunduğu bölge özellikle dikkat çekiyor. Ancak bölgede projeleri yapılmamış ve yıkılmaya yüz tutmuş 20’nin üzerinde tescilli bina bulunuyor.
Kuşadası’nın belleğini, kimliğini ve geçmişini temsil eden bu sokak ve evleri ilçeye kazandırmak hedefiyle yola çıkan Kuşadası Belediyesi, öncelikle özgün doku karakteri fazla bozulmadığından ve tescilli yapılar çoğunlukta olduğundan hazırlanacak Röleve, Restitüsyon, Restorasyon ve Sokak Sağlıklılaştırma Projeleri ile Kuşadası’nda özgün sokakları yaşatmayı amaçlıyor.
Kuşadası Belediye Meclisi Ekim ayı toplantısında alınan karar doğrultusunda Kuşadası’na gelen ve 10 gün boyunca KODER tarafından Korumar Otel ve Sealight Otel’de konaklamaları sağlanan öğrenciler, belirlenen evlerin restorasyon projelerini hazırlayacak. Hazırlanan projelerin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nca kabul görmesinin ardından restorasyon ve sağlıklılaştırma çalışmaları başlayacak.
- PROJELENDİRME ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Kuşadası Belediyesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Restorasyon Ana Bilim Dalı ile başlatılan “Kuşadası Röleve-Restorasyon Lisans Üstü Programı 2015-2016 Güz Yarıyılı Koruma Projesi 1” çalışması kapsamında ilçeye gelen 19 yüksek lisans öğrencisi incelemelerine başladı. İlk olarak proje çalışmalarının koordinatörlüğünü yürüten Yrd. Doç. Dr. Faruk Tuncer ve Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ayşe Şerifoğlu ile birlikte çalışmada yer alan öğretim üyeleri Doç. Dr. Ayten Erdem, Doç. Dr. Z. Gül Ünal, Yrd. Doç. Dr. Uzay Yergün, Arş. Gör. Nur Umar, Arş. Gör. Aylin Akçabozan, Arş. Gör. Zeynep Uzun, Yrd. Doç. Dr. Ferit Çakır katılımıyla Yıldırım Caddesi, Aslanlar Caddesi ve Anıt Sokak’ta yer alan tescilli binaları Kuşadası Belediyesi’nden Uzman Arkeolog Ayşe Gökdemir’in bölge ile ilgili verdiği bilgiler doğrultusunda gezen yüksek lisans öğrencileri 22 Ekim tarihine kadar detaylı çalışmalarını sürdürecek.
Öğrenciler Taha Zahid Özdemir, Gülçin Güngör, Gizem Büyükgüner, Rukiye Bostan, Nefise Kansu, Serhat Sönmez, Onur Çimen, Seniha Deniz Yurttakal, Şeyma Sena Yardımcı, Emine Derin, Pınar Koçlardan, Hande Hatipoğlu, Mehmet
Koç, Hasan Yıldız, Ceyda Bilgin, Hasan
Aslan, Zarife Erkalkan, Serra Akgüner ve Kubilay Metin, yılsonuna kadar röleve çalışmalarını tamamlayarak yaptıkları röleve tespitleri doğrultusunda restitüsyon ve restorasyon projelerini üniversitede öğretim üyelerinin gözetimi ile tamamlayacak.
Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, ilçenin önemli bir tarihsel mirasa ve özgün bir yapıya sahip olduğuna dikkat çekerek “Geleneksel kent dokusunun korumak amacıyla atılacak her adıma öncülük etmeye ve destek vermeye hazırız. Kuşadası’nın geçmişini yansıtan sokak ve evlerin tekrar yaşayan mekanlar haline getirilebilmesi ve kültür turizmine kazandırılması için Yıldız Teknik Üniversitesi ile başlatmış olduğumuz çalışmayı çok önemsiyoruz. Bu sokaklar ve evler Kuşadası’nın belleği ve kimliğidir” dedi.