IHA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2015 13:47
SAĞLIKLI BESLENME VE GÜVENİLİR ÜRÜN TÜKETME İSTEĞİ DÜNYA GENELİNDE YÜKSELEN DEĞER. TÜRKİYE’NİN ÜRETİM VE İHRACATINDA DÜNYA LİDERİ OLDUĞU ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜM ÜRETİCİLERİ, TACİRLERİ VE İHRACATÇILARI, DÜNYA GENELİNDE YÜKSELEN BU DEĞERE TAM CEVAP VEREBİLMEK İÇİN İŞBİRLİĞİ KARARI ALDI.
Sağlıklı beslenme ve güvenilir ürün tüketme isteği dünya genelinde yükselen değer. Türkiye’nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu çekirdeksiz kuru üzüm üreticileri, tacirleri ve ihracatçıları, dünya genelinde yükselen bu değere tam cevap verebilmek için işbirliği kararı aldı.
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Kuru Meyve Tanıtım Grubu, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Salihli Ticaret Borsası, Alaşehir Ticaret Borsası, Salihli İlçe Tarım Müdürlüğü, Salihli Ziraat Odası ve TARİŞ, çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde gıda güvenliğini arttırıcı çalışmalar yapma konusunda mutabakata vardı. Bu işbirliği halkası çekirdeksiz kuru üzüm üreticisi diğer bölgelerdeki
borsa, ticaret odası, ziraat odası ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile genişleyecek.
Manisa, İzmir ve Denizli üçgeninde 200 bin civarında üreticinin, bir o kadarda tüccar, sanayici, ihracatçı ve üzüm işletmelerinde çalışan kişilerin çekirdeksiz kuru üzümden geçimini sağladığını, Türkiye’nin çekirdeksiz kuru üzüm ihracatından her sezon 500 milyon
dolar civarında ihracat geliri sağladığını belirten Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, kuru meyve sektöründe sürekliliğin sağlanması için gıda güvenliği konusunda çalışmalarını kesintisiz sürdürme kararı aldıklarını anlattı.
Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında en büyük müşterilerinin İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda ve İtalya olduğunu vurgulayan Celep, “İhraç pazarlarımızda gıda güvenliğine çok önem veriliyor. O nedenle ilaç kalıntısız ürünler üretip, işleyip ihraç etmek için zincirin parçaları olan üretici, ilaç bayileri, tüccar, sanayici, ihracatçı işbirliği içinde hareket etmemiz gerekiyor. İlaç bayileri ile toplantı yapıp beklentilerimizi paylaşacağız. İyi Tarım Uygulamaları hedefli; Kaliteli, Verimli, Güvenilir ve Sağlıklı Gıda üretimi için üreticilerimize hem eğitim ve bilgi vermeye devam edeceğiz, hem de kalıntısız üretim yapan üreticilerimizin teşvik edilmesi amacıyla çalışmalar yapacağız” diye konuştu.
III. GIDA AR-GE PROJE PAZARI İÇİNDE İŞBİRLİĞİ YAPILACAK
Ege İhracatçı Birlikleri tarafından, gıda sektöründe yenilikçi projelerin sanayiye kazandırılması amacıyla, 21-22 Nisan 2015 tarihlerinde düzenlenecek olan III. Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nın Türk gıda sektörü için büyük bir fırsat olduğunu anlatan Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Birol Celep, gıda sektöründe faaliyet gösteren tüm sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin işbirliği ile III. Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nı gerçekleştirmek istediklerini ifade etti.
Türkiye’nin 2023 yılında 55 milyar dolar gıda ürünleri ihracatı hedeflediğini hatırlatan Celep, “Türkiye’deki ürün çeşitliliği, iklimi, insan kaynakları bu hedefe ulaşmak için son derece uygun. Ürünlerimizi daha katma değerli üretip ihraç etmek için yenilikçi fikirlere olanak verilmesi amacıyla Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nı bu yıl 3. kez düzenliyoruz. Şu anda 450 proje başvurmuş durumda, bu projeleri değerlendirme kurulumuz seçecek ve 100 civarında projeyi sergileyeceğiz” diyerek sözlerine son verdi.