IHA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2015 10:12
KESTANENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
Tabiatta tarımsal ilaç ve suni gübre kullanılmadan tamamen doğal şartlar altında yetişen kestanenin, içerdiği besin öğeleri ve vitamin zenginliği nedeniyle beslenme diyetlerinde önemli yer tuttuğu tespit edildi.
Yılda 50 bin ton kestane üretimiyle dünyada dördüncü sırada yer alan Türkiye’de piyasada fiyatı 5-6 TL’ye satılan kestanenin vitamin yönünden zengin olduğu ve sağlık açısından bazı faydalarının bulunduğu bildirildi. Yenibilir nitelikteki taze kestanenin başta nişasta ve çeşitli şekerler olmak üzere iyi kalitede sindirilebilen lifli maddeler, protein, düşük oranda yağ, çeşitli mineral maddeler, B1, B2 ve C vitaminlerini içerdiği belirlendi. 100 gram kestanenin ortalama 160 kilo
kalori enerji sağladığı kaydedildi.
Doyurucu özelliğine paralel olarak insanların beslenmesine katkı sağlayan birçok besin öğelerine sahip olan kestanenin, kavrulduğu takdirde nem oranının yüzde 20 dolayında azaldığı, şeker miktarının yüzde 25 oranında arttığı ve enerji değerinin ise 200 kilo kalori olduğu ifade edildi. Kestanenin kurutulduğunda raf ömrünün uzadığı, besin öğelerinde artış görüldüğü belirtildi. Önemli bir kestane üreticisi olan Türkiye’de insanların sayısız faydasına rağmen yeteri miktarda kestane tüketmediğine dikkat çekildi.
BİRÇOK HASTALIĞA İYİ GELİYOR
Damar sertliği ve yüksek tansiyondan şikayet edenlerle şeker hastalarının yememesi gereken kestanenin tespit edilen bazı faydaları ise şöyle: “Kestane kabuklarının suda kaynatılmasıyla hazırlanan ilaç ateş düşürür ve sinirleri yatıştırır. Meyvesi, kasları kuvvetlendirir, kan dolaşımını düzenler. Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Varis ve basur memelerinin meydana gelmesini önler. Karaciğer yorgunluğu ve şişliğini geçirir. Kansızlığı giderir. Mideyi kuvvetlendirir”