IHA
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2015 09:22
İŞLETMELER E-DEFTER İLE DENETLENECEK
Aydın Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Fettah Açan, 2016 yılı itibariyle e-defter sistemine geçilerek devlet tarafından vergi kayıp ve kaçakların önüne geçileceğini kaydetti.
2014 yılı itibariyle cirosu 10 milyonu geçen işletmeler 2016 yılından itibaren e-defter sistemine geçecek. Aydın Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Fettah Açan, yeni sistemde birçok firmanın e-fatura ve e-defter düzeni içinde değerlendirilmeye başladığını işaret etti. Maliye İdaresi’nin bugüne kadar sadece nakit işlemleri izleyebildiğini fakat bundan sonra e-defter sistemine geçen büyük firmaların bütün işlerini izleyebileceğinin altını çizen Açan, e-beyanname, e-yoklama ve e-defterle birçok işlemlerin elektronik ortamda muhasebeciler aracılığı ile yapılacağını öne sürdü.
Mali müşavirler devlet ile mükellefler arasındaki işleri koordine eden meslek grubu olduğunu dile getiren Açan, “E-defter devletin vergi kayıp ve kaçağını önleme açısından en önemli kozlarından bir tanesidir. Gelişmiş ülkelerde vergi kaçağı yüzde 5’lere kadar çekilmiş durumdadır. Ama ülkemizde resmi rakamlar yüzde 30’lara sirayet etse de bu rakam reel olarak yüzde 50 ve 60’larda seyrediyor. Bu devletin vergi gelirlerinin yaklaşık yüzde 30’unun kayıp olduğunun göstergesidir. Ortada dolaşan paranın hesabını devlet tutamazsa vergi kaçakları ortaya çıkar. Bu direk ülke ekonomisine yansıdığı gibi başta emekli, dar gelirlere olumsuz yansıyor. Gerçek vergiler alınamadığı için dolaylı vergilere zam yapılıyor. E-defter projesi artık büyümenin gerçek yolunu bulmuş olan mükellefler tarafından korkulacak bir şey değil” dedi.
“NAYLON FATURALAR NEDENİYLE BAŞIMIZ AĞRIYOR”
E-defter sistemi muhasebecilerin işini biraz ciddi ve dikkatli yapmalarına imkan sağlayacağını kaydeden Açan, “Biz bu durumdan şikayetçi değiliz. Biz ne kadar iyi hizmet verirsek bunun karşılığını müşterimizden de bir o kadar iyi alırız. Vergi kaçıran mükelleflerle hiçbir muhasebeci çalışmak istemez. Çünkü kaçan vergiden dolayı mükellefle birlikte muhasebeci de müşterek ve müteselsiden sorumlu tutuluyor. Özellikle naylon faturalar nedeniyle başımız ağrıyor. E-devlet ile bu tür sorunlar olmayacağı için bizim işlerimiz de rahat olacak, işlerimizi daha düzgün yapmış olacak ve sonuçlar devletin istediği şekilde çıkmış olacak. Bu sonuçlara göre de devletin bütçe tahminlerinde yanılma oranı azalmış olacak” ifadelerini kullandı.
“VERGİ KAÇIRMALARIN ÖNÜNE GEÇİLECEK”
Maliye’nin kendisini gün geçtikçe yenilediğini ve birçok uygulamasını muhasebecilere göre yönlendirdiğini işaret eden Açan, “Muhasebeciler e-beyanname şifresi ile müşterimizin tahakkukunu anında alıyoruz ve vergi dairelerinin yükünü hafiflettik. Yeni işe başlayan mükelleflerin yoklamalarında meslek mensuplarımızın önemli katkısı ve desteği var. Bir meslek mensubu sözleşmesiyle birlikte müracaat ettiğinde devlet yoklamayı istediği 30 içinde yapıyor ama mükellefin işe başlaması gecikmiyor. 1 Eylül’de başlayacak olan e- yoklama ile de artık devlet vergi ile ilgili birçok yükü muhasebeciler üzerine devretmiş olacak. İşi bırakan, yeni işe başlayan ve işinde değişikler yapan mükelleflerin takibi önceki dönemlerde zor olup günü gününe yapılamıyordu. E-yoklama sistemi ile zaman kaybı giderilmiş ve devlet de bu olayların takibi ve haberini anında yapmış olacak. Bu uygulamalar ile vergi kaçırmaların önüne geçilmiş olacak” diye konuştu.