“Her Yıl Total Gıda Üretiminin Üçte Biri İsraf Ediliyor”

Güncelleme Tarihi:

“Her Yıl Total Gıda Üretiminin Üçte Biri İsraf Ediliyor”
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2015 20:15

DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ DOLAYISIYLA AÇIKLAMA YAPAN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ ŞEHİR SAĞLIĞINI GELİŞTİRME UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRÜ VE ŞEHİR VE HALK SAĞLIĞI DERNEĞİ YÖNETİM KURULU ÜYESİ PROF. DR. DİDEM EVCİ KİRAZ ““HER YIL TOTAL GIDA ÜRETİMİNİN ÜÇTE BİRİ-300 MİLYON TON- SADECE “İSRAF’ EDİLİYOR. BUNUN DÜNYA EKONOMİSİNE MALİYETİ YILDA BİR TRİLYON DOLAR” DEDİ.

Dünya Çevre Günü Dolayısıyla açıklama yapan Adnan Menderes Üniversitesi Şehir Sağlığını Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Şehir ve Halk Sağlığı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Didem Evci Kiraz ““Her yıl total gıda üretiminin üçte biri-300 milyon ton-sadece “İsraf’ ediliyor. Bunun dünya ekonomisine maliyeti yılda bir trilyon dolar” dedi.
“Dünya’da yaşayan yedi milyar insanın tek bir hayali olsa ve bunların hepsinin gerçekleşmesini istesek şu an içinde yaşadığımız gezegen buna nasıl cevap verebilir? Aslında yer altı ve yerüstü kaynakları ile hala canlı olan ve içinde canlıları barındıran Dünyamız bir küre. Her şeyin bir sınır değeri ve ömrü var. Ama hala tüketmeye devam eden biz insanlar da varız. Sonuç: Bir gün her şey sıfırlanabilir. O zaman dikkatli tüketmeliyiz” sözleri ile açıklamasına başlayan Prof. Dr. Didem Evci Kiraz, “ Birleşmiş Milletler (BM) tarafından bu seneki Dünya Çevre Günü sloganı “Yedi Milyar Hayali Gerçekleştirmek İçin Tek Bir Gezegenimiz Var, Dikkatli Tüketelim”. BM Genel Sekreteri tarafından güne özel verilen mesajda tüketim alışkanlıklarının değiştirilmesine önemle vurgu yapılmakta. Bunun için daha az enerji, su ve diğer kaynakları kullanmak ; yanı sıra gıda israfına son vermek gerektiği belirtilmekte. Verilen mesajlar bu yılın bir değişim, dönüşüm yılı olması ümidini taşıyor. Bu yıl itibariyle sürdürülebilir kalkınma ve iklim değişikliğinde daha ileri adımlar atılmaya başlanması isteniyor. İnsan eliyle inşa edilen çevrelerin ekolojik etkileri, ayak izleri giderek çoğalıyor. Bunların çoğu kalıcı izler ve bizim seçimlerimizin bir sonucu. Bu nedenle daha dikkatli tüketelim” diye konuştu.
Açıklamasında BM Çevre Programı İcra Direktörü Achim Steiner’in verdiği bilgilere de değinen Kiraz, “Her yıl total gıda üretiminin üçte biri-300 milyon ton- sadece ‘İsraf’ ediliyor. Bunun dünya ekonomisine maliyeti yılda bir trilyon dolar. Bugün yemek için masaya oturduğumuzda, durup, önümüze gelen tabağın içindekilerin üretimi, temizlenmesi, hazırlanması ve tabağa konulması süreçlerinde harcanan suyu, enerjiyi ve bizden çok uzak gibi duran buzullardaki ayak izimizi düşünelim” diyerek yapılan israfa dikkat çekti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!