IHA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2015 07:42
ÖZGÜR NİFLİOĞLU
Genel merkezi Aydın’da bulunan Hekim Hareketi Derneği, 64. Cumhuriyet Hükümeti Sağlık Bakanı’ndan olan taleplerini açıkladı.
Cumhurbaşkanı, Hükümet ve Muhalefetin tam desteğiyle 2014 yılında yeni bir bedelli askerlik yasası çıkarılmasına öncülük eden Bedelli Askerlik Derneği Yönetimi’ndeki hekimler; bu organizasyondan edindikleri tecrübe ile Hekim Hareketi Derneği’ni kurarak sağlık alanında sivil toplum çalışmalarına başladı.
Yeni Sağlık Bakanı’ndan öncelikli taleplerini açıklayan Hekim Hareketi Derneği Başkanı Dr. Özgür Niflioğlu, “Türk Ceza Kanunu’nda sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti caydırıcı nitelikte düzenlemeler acilen hayata geçirilmelidir. Sağlık kuruluşlarında polis ve eğitilmiş özel güvenlik elemanlarının sayı ve etkinlikleri arttırılmalıdır. Şiddeti engellemeye yönelik etkin kamu spotları hazırlanmalı ve toplumun her kesimine ulaşacak biçimde sunulması sağlanmalıdır. Beyaz kod uygulama pratiğindeki zorluklar azaltılmalıdır. 184 SABİM hattının işleyişi tamamen düzenlenmelidir. İvedilikle performans sistemine dayalı gelirin hekim toplam kazancı içerisindeki oranı uluslararası kriterler göz önüne alınarak yeniden düzenlenmeli, bölümler arası ücret adaletsizliği giderilmeli, risk alınan uygulamaların puanları arttırılmalı ve emekliliğe yansıyacak temel ücretler eğitim seviyesi de göz önüne alınarak derhal arttırılmalıdır. Sağlık çalışanlarının mesai ve nöbet saatleri yeniden düzenlenmeli, tüm hekimlerin nöbet ertesi izin hakkı istisnasız uygulanmalıdır. Mecburi hizmet ve geçici görevlendirme uygulaması kaldırılmalı, bunun yerine özel statülü bölgeler belirlenerek bu bölgelerde çalışacak hekimlere teşvik edici ücretlendirme ve düzenlemeler planlanmalıdır. Aile hekimliğinde hafta sonu nöbet uygulaması kaldırılmalıdır. Nitelikli sağlık hizmeti için etkili, kademeli sevk zinciri düzenlenmeli, polikliniklerde muayene süreleri uzatılmalı, randevusuz hasta kabulü kaldırılmalıdır. Hekimlerin baktıkları hasta sayısı uluslararası standartlar çerçevesinde yeniden belirlenmeli ve günde 35’den fazla yeni hasta muayenesine hastanın sağlığı ve güvenliği gereği izin verilmemelidir. Yardımcı sağlık personelinin dengesiz dağılımı ve sayısal yetersizliği giderilmelidir.
Tüm hekimlere ‘SGK anlaşmalı kurallı muayenehanecilik’ hakkı verilmeli, kamuda çalışan hekimlerin mesai sonrası ‘kurallı muayenehanecilik’ yapmasının önü açılmalıdır. Toplumsal gereksinimleri karşılayacak nitelikli hekim yetiştirmeyi amaçlayan yeni tıp eğitim modelleri geliştirilmeli, tıp fakültelerindeki eğitici yetersizliği ve donanım eksikleri acilen giderilmelidir” diye konuştu.