Güvercinada’da Peyzaj Çalışmaları Da Başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Güvercinada’da Peyzaj Çalışmaları Da Başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2015 14:35

KUŞADASI’NIN SİMGESİ TARİHİ GÜVERCİNADA KALESİ’NDE 2010 YILINDA BAŞLAYAN KAÇAK YAPILARIN YIKIMI VE 2012 YILINDA BAŞLAYAN RESTORASYON VE ÇEVRE DÜZENLEME ÇALIŞMALARI SON AŞAMAYA GELDİ.

Kuşadası’nın simgesi tarihi Güvercinada Kalesi’nde 2010 yılında başlayan kaçak yapıların yıkımı ve 2012 yılında başlayan restorasyon ve çevre düzenleme çalışmaları son aşamaya geldi.
Kale surları ve iç kalenin restorasyon çalışmaları M. Esat Altungün’ün Belediye Başkanlığı döneminde tamamlanan tarihi Güvercinada’da o dönemde hazırlanan projeyi anıtlar kurulunun onaylamasının ardından peyzaj çalışmalarına da başlanacak. Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı ve Belediye Başkan Yardımcısı Muzaffer Eryiğit, Güvercinada Kalesi’nin çevre düzeni ve peyzaj çalışmaları ihalesini kazanan firmanın yetkilileri ile birlikte Güvercinada’da incelemede bulundu.
Yıllarca çeşitli restoranlar, kafeteryalar tarafından işgal altında olan Güvercinada’nın restorasyonu ve çevre düzeni için 2010 yılında restorasyon projesi hazırlanarak, Anıtlar Kurulu’nun onayına sunulmuştu. Projenin onaylanmasının ardından 2012 yılında M. Esat Altungün’ün belediye başkanlığı döneminde olumsuz tüm yapılardan temizlenen ve kaçak yapıların tümüyle yıkıldığı Kuşadası’nın simgesi tarihi Güvercinada’da aynı yıl içerisinde kale surlarının ve iç kale bölümünün restorasyon çalışması başlamıştı. Kuşadası Belediyesi tarafından Aydın il özel idaresinin de katkılarıyla gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları 2013 yılında tamamlandı. Restorasyonun tamamlanmasının ardından ise Kuşadası Belediyesi tarafından hazırlanan çevre düzeni ve peyzaj düzenleme çalışması da koruma kurulunun onayına sunulmuştu. Koruma kurulunun onayının ardından Kuşadası Belediye Meclisi’nin aldığı karar doğrultusunda Güvercinada’daki düzenleme çalışmalarının son aşamasına gelinde. Peyzaj ve çevre düzenleme çalışmalarının tamamlanmasıyla Güvercinada tüm kaçak ve olumsuz yapılardan arındırılmış ve restorasyonu aslına uygun yapılmış şekilde bu yılın sonunda yeniden ziyaretçilere açılacak.
- PEYZAJ VE ÇEVRE DÜZENLEME ÇALIŞMALARI
Güvercinada Kalesi restorasyon projesi ile alanın arkeolojik, tarihsel kimliğiyle bütünleştirilmesi ve arkeopark olarak düzenlenmesi hedefleniyor. Ayrıca antik dönem buluntularının sergileneceği su altı araştırmalarından çıkan ve Kuşadası envanterinde yer alan tarihi eserlerin açık alanda sergileneceği, dönemin yansıtılacağı canlandırma platformlarıyla ziyaretçilerin geçmişe götürülerek görsel ve kültürel bilgilendirilmelerin yapılacağı alanlar yaratılacak. Kale çevresindeki mevcut beton platform çelik paneller ile sağlamlaştırılıp üzeri teak ağacı ile kaplanarak hem kalenin farklı açılardan görünebilmesi hem de kale içine giremeyen yaşlı ve engelli ziyaretçiler için alternatif bir gezi güzergahı oluşturulacak. Kale içindeki mevcut yürüyüş güzergâhı korunarak doğal taş plaklar serbest olarak döşenecek, merdiven genişliklerinin az olduğu yerlerde ahşap travers kullanılacak. İç kalede muhafaza edilen balina iskeleti dışarıya alınacak çelik konstrüksiyon kaide üzerinde ultraviyole ışınlardan koruyan film kaplı cam kaide içinde tutulacak. Kale içinin 1. Derece arkeolojik sit alanı olması nedeni ile köklü ağaçlandırma yapılmayacak Kuşadasına özgü göçgöç çiçekleri ile tarhlar oluşturulacak. Alan için projede detayları belirtildiği şekilde özel aydınlatma armatürleri, çöp kutuları, yönlendirme panoları, heykeller, kuş evleri kullanılacak.
- KUŞADASI’NIN SİMGESİ
Saint Jean Şövalyeleri tarafından yapılan, 1834 yılında Osmanlılar tarafından onarılan kaleyi çevreleyen 2,5 metre yüksekliğindeki surların bazı bölümleri zamanla yıkılma aşamasına geldi. Osmanlı döneminde Mora ayaklanması sırasında adalardan gelebilecek saldırılara karşı ileri bir karakol niteliğinde yapılan kule ve surlar, Kuşadası’nın simgesi konumunda. Kalenin şehre bakan tarafında biri silindirik biçimde, biri de yuvarlık kemeri olan iki kapısı bulunuyor. Her yıl yerli ve yabancı binlerce turistin ziyaret ettiği adadaki kaçak yapılar 2010 yılında tamamen yıkılırken, surlar ve iç kale bölümü restorasyonu 2012 yılında başladı ve 2013 yılında tamamlandı. O dönemde hazırlanan ve koruma kurulu tarafından da onaylanan peyzaj ve çevre düzenleme çalışmasının tamamlanmasıyla tarihi ada tekrar eski görünümüne kavuşacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!