Güncelleme Tarihi:
AYDIN (AA) - Garanti Bankası’nın, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ile birlikte düzenlediği "Kadın Girişimci Buluşmaları"nın 30. toplantısı, Aydın’da yapıldı.
Toplantıda konuşan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, 2013 TÜİK verilerine göre, Avrupa Birliği ülkeleri arasında işgücüne katılan kadın oranı en düşük ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. Karadere, erkeklerin işgücüne katılımının en yüksek olduğu yaşların 35-39, kadınlarda ise 25-29 olduğunu, bu yaş aralıklarında işgücüne katılım oranının erkeklerde yüzde 95,4 iken, kadınlarda sadece yüzde 38,3 olarak tespit edildiğini belirtti.
Bu tablo karşısında özel sektör, devlet, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının bir kez daha düşünmesi gerektiğini dile getiren Karadere, şöyle konuştu:
"Hepimiz biliyoruz ki ancak tüm ögeleriyle birbirini tamamlayan maddi ve manevi değerlerine sahip çıkan, uzlaşan, barışan ve ve birlikte üretip çoğalan toplumlar, uygarlıktan gelişimden ve adaletten söz edebiliyorlar. Söz sahibi olabiliyorlar. Nüfusun diğer yarısını aklını ve gücünü gözardı eden toplumları da bugün hep birlikte çok net görüyoruz. Garanti Bankası olarak bu farkındalık ve inançla 8 yıl önce kadınların ekonomiye katılımlarını ve girişimciliğe destekleyen çalışmalara başladık. Bir finans kuruluşu olarak temel sorumluluğumuz iş hayatına atılan yada atılacak olan kadınların maddi ihtiyaçlarına çözüm bulmak olduğunu biliyoruz. Ancak bununla yetinmemiz gerektiğini de biliyoruz."
Karadere, kadınların en çok eğitim, cesaret ve finans konularında eksiklik tespit ettiklerini kaydetti.
-"Kadınlara 2.1 milyar dolar finansman sağladık"
Kadınların girişimcilikten uzak kalmalarını gerektiren bir nedenin bulunmadığına inandığını kaydeden Karadere, "İnsanlar artık sadece tek bir tıkla bilgiye ulaşabiliyorlar. Girişimci kadınları ayrı bir segmentte değerlendiren bir özel banka olarak, 2006 yılından bu yana finansman, eğitim ve en önemlisi cesaretlendirme alanında ürün ve platformlar geliştirdik. Aracılık ettiğimiz ulusal ve uluslararası kaynakları kadınlarımızın kullanımına sunuyoruz. Bugüne kadar Türkiye'de iş sahibi kadınlara, iş ortağı olan kadınlarımıza 2.1 milyar dolar finansman sağladık. Geçtiğimiz Eylül ayında kredi aşamasında kadın girişimcilere kefalet desteği sunan kredi garanti fonuyla yeni bir anlaşma imzaladık" diye konuştu.
KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Gülden Türktan da Türkiye'de kadın girişimci sayısının yüzde 7, parlamentodaki kadın oranının ise yüzde 14 olduğuna dikkati çekerek, kadın girişimcileri teşvik için çalıştıklarını ifade etti.
Türktan, 2013 TÜİK Hanehalkı İstatistik verilerine göre, Aydın’ın yer aldığı bölgede işgücüne katılma oranının yüzde 56,2, istihdam oranı yüzde 52,3, işsizlik oranının ise yüzde 6,9 olduğu bilgisini verdi.
Toplantıda, “Finansmana Erişim, Pazarlama ve Satış”, "Geleneksel Pazarlama ve Satış Kanalları", "Rol Model", "Değişen Dünya Düzeninde Girişimcilik", "İşinizi Büyütürken Dijital Pazarlama", "İş Yaşam Dengesi" konularında sunum yapıldı.