Güncelleme Tarihi:
AYDIN'ın Didim İlçesi'ne gelen 40 kuş fotoğrafçısı, bilimsel adı 'hidrobates pelagicus' olan Avrupa'nın en küçük deniz kuşlarından birisi olan fırtına kırlangıcını fotoğrafladı.
Açık denizler ve okyanusları yaşam alanı, Akdeniz'in İspanya, İtalya, Hırvatistan ve Yunanistan gibi kuzey bölgelerini de yazın yumurtlama alanı olarak seçen fırtına kırlangıcı kuşu, Türkiye'de yaz döneminde sadece Didim açıklarında görülüyor. Fırtına kırlangıcının kuş gözlemcilerinin mutlaka görmek istediği ve kuş fotoğrafçıların da fotoğraf arşivlerinde olmasını istediği özel bir tür olduğu belirtildi. Bilimsel adıyla hidrobates pelagicus olarak bilinen Avrupa'nın en küçük deniz kuşlarından birisi olan fırtına kırlangıcını fotoğraflamak için Didim'e gelen kuş gözlemcileri ve fotoğrafçıları, denize açıldı. Evsahipliğini Didim Kuş Gözlem Topluluğu'nun yaptığı ve bu yıl ilki düzenlenen etkinliğe, 'Pelajik Tur-1' adı verildi.
Etkinliğe katılanlar, fırtına kırlangıcını fotoğraflamanın mutluluğunu yaşadı.
Didim'de öğrencileriyle birlikte kuş gözlemciliği ve bireysel olarak da kuş fotoğrafçılığı yapan Esra Karakaya Anadolu Lisesi Biyoloji Öğretmeni Turgut Ege, 40 kuş fotoğrafçısını ağırlamanın Didim adına gurur verici bir eko turizm etkinliği olduğunu söyledi. Avrupa'nın en küçük deniz kuşlarından birisi olan fırtına kırlangıcının Türkiye'nin başka bir bölgesinde görülmemesinin Didim için fırsat olduğunu belirten Ege, bu etkinliği geleneksel hale getirerek, her yıl düzenlemeyi amaçladıklarını ifade etti.
"KUŞU FOTOĞRAFLAMAK İÇİN YEMLEMEK GEREKİYOR"
Türkiye'de 600'e yakın kişinin kuş fotoğrafçılığıyla aktif olarak ilgilendiğini ve internet ortamında buluşma adresi olan http://www.trakus.org/ sitesine fotoğraf ve gözlem kaydı girdiğini kaydeden Ege, şunları söyledi:
"Latince adı 'suda yürüyen açık deniz kuşu' olan fırtına kırlangıcını fotoğraflamak yapılan yemlemeye bağlı. Tura çıkmadan bir gün önce yemleme amacıyla kıyılmış ezilmiş sardalya balığı, ufalanmış bayat ekmek ve çitos balık yağıyla iyice harmanlanmış bir karışım oluşturuyoruz. Daha önceden GPS ile belirlenen noktaya geldiğimizde balık yağı damlatarak denizde büyük bir daire çiziyoruz. Son olarak da bu dairenin ortasına hazırladığımız karışımı yavaş yavaş denize döktükten sonra kuşun gelmesini bekliyoruz."
HEDEF TÜRKİYE'DEKİ 471 KUŞ TÜRÜNÜ FOTOĞRAFLAMAK
Kuş fotoğrafçılarının temel hedefinin Türkiye'deki 471 kuş türünün hepsini fotoğraflamak olduğunu ancak 400 barajını çok az kişinin geçtiğini sözlerine ekleyen Ege, kurucusu olduğu Didim Kuş Gözlem Topluluğu ile şimdiye kadar 218 kuş türünü fotoğrafladıklarını kaydetti.
Ege, "Bu turun gerçekleşmesinde ilgili sitenin kurucularından olan Serhat Tigrel ile Ömer Furtun'un emekleri çok fazla. Bizler de Didim Kuş Gözlem ekibi olarak kendilerine yardım ettik. Didim Pelajik Tur-2, çok daha etkin olacak" diye konuştu.
Ediz VERDİOĞLU / DİDİM (Aydın), (DHA)
FOTOĞRAF