IHA
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2016 11:34
İL MÜDÜRÜ GÖRGÜLÜ SAYAÇLARLA İLGİLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU
Aydın Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mustafa Görgülü, elektrik ve su sayaçlarının doğru çalışmadığından şüphe duyulması halinde yapılması gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu.
İl Müdürü Görgülü, yaptığı açıklamada; “3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliği hükümleri uyarınca elektrik, su sayacının doğru çalışıp çalışmadığı hakkında muayene raporu düzenleme yetkisi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı il müdürlüklerinin yetkisindedir. İl müdürlükleri olarak bizlerin dışında sayacın doğru çalışıp çalışmadığına dair başka bir kurumun/kuruluşun rapor düzenleme yetkisi bulunmamaktadır. Elektrik, su sayaçlarının doğru çalışmadığı veya çalışmasından şüphe edildiği hallerde, şikayete konu sayaç, il müdürlüğümüzce yetki belgesi düzenlemek suretiyle yetkilendirdiğimiz tamir ve ayar istasyonlarında, il müdürlüğü olarak tarafsız bir şekilde bizler muayeneye tabi tutuyoruz. Elektrik sayaçları konusunda tamir ve ayar istasyonu olarak AYDEM Elektrik Perakende Satış A.Ş’yi, su sayaçları konusunda ASKİ Genel Müdürlüğünü yetkilendirdik. Tamir ve ayar istasyonlarının görev ve yetkisi, il müdürlüğümüzce yaptığımız muayene sonucu sayacın arızalı olduğunu tespit etmemiz halinde sadece tamir ve ayarını yapmaktır. Doğalgaz sayaçları konusunda, bugüne kadar il müdürlüğümüze bir başvuru yapılmadığı için tamir ve ayar istasyonu kurulmamıştır. 1000’den fazla abone sayısına ulaşılması halinde kurulması zorunluluk olduğundan bu konuda ilgili doğal gaz perakende satış firması ile irtibata geçilmiştir. Şikayetli sayacı muayeneye tabi tutabilmemiz için sayacın damgasının koparılmamış olması ve/veya sayaca dışarıdan müdahale edilmemiş olması yani perakende satış şirketi tarafından kaçak kullanım tespit edilmemiş olması gerekmektedir” dedi.
ŞÜPHE HALİNDE YAPILMASI GEREKENLER
Şüphe duyulması halinde yapılması gerekenlere de değinen Görgülü, “Abonelerin sayacının doğru çalışmadığından veya çalışmasından şüphe duymaları halinde İl Müdürlüğümüzce sayacı muayene tabi tutulabilmesi için öncelikle abone adı, adres, abone no, sayaç seri no, imalat yılı, sayaç üzerindeki endeks, gelen son faturanın üzerindeki ilk ve son endeks yazılı bir dilekçe ile ilgili tamir ve ayar istasyonuna başvurmaları gerekmektedir. İl müdürlüğümüzce yaptığımız muayene sonucu sayaç doğru çalışıyorsa ‘uygun raporu’, doğru çalışmıyorsa (arızalı) ‘red raporu’ düzenleyerek bir nüshası şikayet sahibine iletilmek üzere üst yazı ile tamir ve ayar istasyonu veriyoruz. Red raporu alan sayacı tamir ve ayar istasyonuna sevk ediyoruz. İstasyon tarafından tamir ve ayarı yapılıyor, tamiri mümkün değilse yeni ile değiştiriliyor. Red raporu alan sayaca düzenlenen faturaya göre, abone fazla ödeme yapmışsa, parasını geri alabiliyor. Faturaları normalin çok üzerinde gelen aboneler, okumaya bağlı bir hata olup olmadığını mutlaka 15 gün içerisinde ilgili perakende şirketinden talep etsinler. Okumaya bağlı bir hata yoksa sayacımızın doğru çalışıp çalışmadığı hakkında yapacağımız bazı kontrollerle fikir sahibi olabiliriz. Örneğin elektrik sayacı için sigortaları (evin içindeki) kapatmadan tüm elektrikli cihazları prizden çıkartıp, tüm lambaları kapatıp sayaç üzerindeki T1, T2, T3 değerlerini bir kağıda not alın. 5 dakika sonra sayaç üzerindeki T1, T2 ve T3 değerlerini not aldığınız değerlerle karşılaştırın, bir fark yoksa sayaç doğru çalışıyordur. Fark varsa evin içindeki sigorta kutusundaki tüm sigortaları ve ana şalteri kapatın. Sayaçtaki T1, T2 ve T3 değerlerini not alın. 5 dakika sonra sayaçtaki T1, T2 ve T3 değerlerler kıyaslayın. Bir fark yoksa sayaç doğru çalışıyordur. Fark varsa tüm prizler boş, lambalar kapalı, evin içindeki sigortalar ve ana şalter kapalı iken, sayacın bulunduğu elektrik paneli (evin dışındaki) üzerindeki son sigortayı kapatın. T1, T2, T3 değerlerini not alın. 5 dakika sonra sayaç üzerindeki T1, T2 ve T3 değerleri ile karşılaştırın, bir fark yoksa sayaç doğru çalışıyordur. Eğer fark varsa sayacın arızalı olduğundan şüphe duyabiliriz. Su sayacı için musluk açıkken sayaç üzerindeki ibre dönmüyorsa veya tüm musluklar kapalıyken ibre dönüyorsa sayacın arızalı olduğundan şüphe duyabiliriz. Aboneler sayacının doğru çalışmadığı şüphesiyle ilgili perakende satış şirketlerine veya tamir-ayar istasyonuna yapacakları başvurularda bir sorun yaşamaları halinde doğrudan il müdürlüğümüze başvurabilirler. Elektrik, su ve gaz sayaçları dışında vatandaşlarımız akaryakıt/LPG satın aldıkları istasyonlarda eksik dolum yapıldığından, ölçülerek veya tartılarak satın aldıkları ürünlerin eksik miktarda verildiğinden şüphe duymaları halinde de gecikmeden il müdürlüğümüze başvursunlar” diye konuştu.